Näin puu saadaan näyttämään siltä kuin siihen olisi osunut kranaatti – katso videolta, miten taistelupaikkoja jäljitellään sodanajan kuntoon Ilomantsissa

2:24
Räjähdyksiä ja kovaa pauketta: MTV Uutiset Live tutustui Ilomantsin Sotatie -reitin entisöintiin paikan päällä – katso videolta, kuinka taistelupaikkojen tekeminen sujui.

Ilomantsissa entisöidään sotien aikaisia taistelupaikkoja räjäyttämällä puita ja jäljittelemällä tykistökeskityksiä. Talvi- ja jatkosodan taistelupaikoilla metsän kasvu on muuttanut sotahistoriallista maisemaa. 

Tällä hetkellä Ilomantsissa on työn alla Ilomantsin Sotatie -reitti matkailukäyttöön.

Ilomantsin sotahistoriallisen työryhmän asiantuntija Otso Nygren kertoo, että puu saadaan katkeamaan halutulta korkeudelta panoksien avulla.

– Ylös puuhun kiipeää mies ja hän poraa reiät sekä asettaa panokset. Sillä tavalla saadaan puu katkeamaan halutulta korkeudelta ja näyttämään siltä, kuin siihen olisi osunut tykistön kranaatti, Nygren täsmentää.

Videolla Nygren kertoo koeräjäytyksen paljastaneen, että 150 grammaa dynamiittia puuta kohden ei riittänyt, kun tarkoituksena oli saada tykkien ja kranaatinheitinten aitoa jälkeä.

– Tämä on räjäyttäjälle haaste, että pyritään käyttämään taiteellista silmää ja visualisoimaan näitä kenttätykistön iskemiä. Se on oma taiteenlajinsa ja siinä täytyy perehtyä asiaan. Tässä suoritettiin kaksi koeräjäytystä ja olemme saaneet sieltä havainnot. Nyt sitten ruvetaan tekemään näitä varsinaisia iskemiä tämän jälkeen.

Entisöintityössä on mukana myös paljon vapaaehtoisia.

– Minulle tämä on evakkojen perillisenä niin semmoinen sydämen asia, että jäisi tuleville sukupolville, että elämme itsenäisessä Suomessa, kertoo sotahistorian harrastaja Olavi Suokas.

Oikaisu klo 12.07: Korjattu jutussa esiintynyt väärä nimi. Kyseessä on Ilomantsin Sotatie -reitti, ei Sotapolku.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja