Näin poliisi teki läpimurron Katiska-tutkinnassa: Tuhansia Ranta-ahon ja muiden epäiltyjen viestejä päätyi poliisin luettavaksi – "Ne ovat aivan keskeinen näyttö"

Niko Ranta-Aho palasi oikeuden eteen kuulemaan uudet huumerikossyytteet – syyttäjä vaatii 13 vuoden vankeustuomiota 5:40
MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertoo, millaisia käänteitä on odotettavissa katiska 2-oikeudenkäynnin tiimoilta.

Katiska 2-huumeoikeudenkäynti alkoi tänään iltapäivällä Helsingin käräjäoikeudessa. MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertoo poliisin tehneen tutkinnassa huomattavan läpimurron.

Ranta-aho on syyttäjän mukaan käyttänyt rikollisten suosimaa salaustekniikkaa, jonka jäljille poliisi kuitenkin onnistui pääsemään.

– Tämä oli todellinen läpimurto ihan Euroopan tasolla. Tämä niin sanottu Sky ECC on viestintäjärjestelmä, jonka poliisi onnistui murtamaan Euroopan laajuisesti Suomessakin. Tämä on ollut iso läpimurto huumerikosten tutkinnassa, toteaa MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen. 

Poliisi sai luettavakseen sekä Ranta-ahon että muiden epäiltyjen puhelimista tuhansia Sky ECC viestejä.

– Ne ovat aivan keskeinen näyttö tässä Katiska 2 -tutkinnassa. Siellä on paljon todisteita sen puolesta, mistä Ranta-ahoa nyt epäillään – eli näistä useista törkeistä huumausainerikoksista.

Ranta-aho on ollut aiempaa vaitonaisempi

Aiempi katiska-oikeudenkäynti venähti pitkäksi ja sitä seurattiin MTV Uutisissa viime vuonna. Väliin koitti kesätaukokin ja jälleen jatkettiin – Ranta-aho oli puhelias.

Lehtinen uumoilee että tällä kertaa nähdään vähemmän suulas Ranta-aho.

– Katiska ykkösessä tilanne oli se, että alkuvaiheessa Ranta-aho kiisti, mutta kesken oikeudenkäynnin hän myönsi lähestulkoon kaikki syytteet. Hän oli tavallaan pakkoraossa jo siinä vaiheessa. Tässä Katiska kakkosessa hän on ollut hyvin vaitonainen alusta asti.

– Tämä on niin sanottu seinäkiisto. Hän ei ole kommentoinut mitään. Luulen että tämä linja Katiska kakkosessa pitää kyllä aivan loppuun asti.

Puolustus: Tuomio voi olla maksimissaan kaksi vuotta

Ranta-aho ei suinkaan ole ainoa jutun syytetty.

– Tässä jutussa on kaiken kaikkiaan 15 syytettyä. Ranta-ahon lisäksi tässä on puolisenkymmentä muutakin, jotka saivat tuomion katiska ykkösessä. Suurin osa tässä kakkosessa on uusia syytettyjä.

Syyttäjän ja puolustuksen välillä on vääntöä siitä, miten Ranta-ahon aiemmin saama 11 vuoden tuomio suhteutetaan mahdolliseen uuteen tuomioon. Aiemmassa tuomiossa on kahden vuoden lievennys Ranta-ahon tekemien tunnustuksien vuoksi – vankeutta kun olisi voinut rapsahtaa 13 vuotta.

– Ranta-ahon puolustus lähtee nyt siitä, että enempää kuin se kaksi vuotta ei tästä edes voi tulla. Syyttäjät ovat toista mieltä. He vaativat tässäkin 13 vuoden vankeutta Ranta-aholle. On todella kiinnostava nähdä, miten tämä huomioidaan.

Lue myös:

    Uusimmat