Näin onnelliset parit riitelevät – tutkija uskoo löytäneensä onnistuneen avioliiton salaisuuden

Yhdysvaltalaistutkimus vihjaa, että onnelliset pariskunnat valitsevat riidanaiheensa siten, että ne eivät aiheuta suurempia konflikteja.

Pitkissä suhteissa ei voi välttyä riidoilta. Onnellisetkin pariskunnat riitelevät samoista asioista kuin suhteeseen tyytymättömämmät parit: lapsista, rahasta, sukulaisista ja läheisyydestä. Tennesseen yliopiston tutkimus kuitenkin vihjaa, että onnellisten pariskuntien riitelytavoissa on tiettyjä erityisiä piirteitä.

– Onnellisilla pariskuntilla on tapana omaksua ratkaisukeskeinen lähestymistapa riitoihin, ja tämä näkyy myös niissä aiheissa, joista he valitsevat keskustelevansa, tutkimusta johtanut lapsi- ja perhetutkimuksen apulaisprofessori Amy Rauer sanoo yliopiston tiedotteessa.

Strateginen päätös riidan aiheen valitsemisessa

Family Process -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa Rauer kollegoineen tarkasteli yli sadan onnellisen heteropariskunnan riitelytapoja. Pariskunnista osa oli kolmekymppisiä ja ollut naimisissa keskimäärin yhdeksän vuotta. Osa pariskunnista oli seitsemänkymppisiä, ja heillä takanaan oli keskimäärin 42 aviovuotta.

Avioparit arvioivat tutkijoille vakavimpia ja vähiten vakavia riidanaiheitaan. Vakavimpia aihepiirejä olivat läheisyys, vapaa-aika, kotityöt, kommunikointi ja raha. Iäkkäämmillä pariskunnilla myös huoli terveydestä korostui. Vähiten vakavimmiksi riidanaiheiksi nimettiin mustasukkaisuus, uskonto sekä perhe.

Tutkijat huomasivat, että onnellisiksi itsensä määrittelevät avioparit keskittyivät riitelemään asioista, joihin oli selkeä ratkaisu, kuten kotitöiden jakamisesta ja vapaa-ajan viettämisestä. Harvemmin parit päättivät alkaa riidellä asioista, joiden tiesivät olevan vaikeasti ratkaistavissa. Rauer uskoo, että tämä strateginen päätös voi olla salaisuus onnistuneeseen avioliittoon.

– Keskittyminen jatkuviin ja vaikeammin ratkaistaviin ongelmiin voi heikentää kumppanien luottamusta suhteeseen, Rauer sanoo.

Helpommin ratkaistaviin ongelmiin keskittyminen sen sijaan saattaa olla tehokas tapa luoda molemminpuolista turvallisuuden tunnetta suhteessa. Kun pariskunta tuntee pystyvänsä ratkaisemaan lieviä ongelmia, se saattaa antaa heille luottamusta siirtyä keskustelemaan vaikeammista aiheista, kuten kumppanin terveydestä ja fyysisestä läheisyydestä.

Kaikki asiat eivät ole riitelyn arvoisia

Tutkijat huomasivat lisäksi, että pitkään yhdessä olleet avioparit raportoivat riitelevänsä kaiken kaikkiaan vähemmän kuin vähemmän aikaa yhdessä olleet parit. Tämä on tutkijoiden mukaan linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa, joissa on teoretisoitu, että vanhempien pariskuntien käsitys rajallisesta yhteiselosta saa heidät priorisoimaan avioliiton etusijalle ja päättämään, etteivät kaikki asiat ole riidan arvoisia.

Löydösten perusteella pariskuntien kannattaa valita riitansa tarkasti, jos he haluavat liittonsa olevan onnellinen ja pitkäikäinen.

Näin riitelet kumppanisi kanssa oikein

Riidan aiheiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota riitelytaktiikkaan. Tässä muutamia Väestöliiton antamia vinkkejä toimivaan riitelyyn:

  • kunnioita puolisoasi
  • pysy riitelyn aiheessa
  • vältä mielipahan tuottamista toiselle
  • sovi riita

Monesti parisuhteissa on niin sanotusti ikuisia ongelmia, joihin ei välttämättä löydy koskaan ratkaisua. Pitkässä parisuhteessa on tärkeää, että nämä ristiriidat hyväksytään ja molemmat osapuolet voivat kokea olevansa arvostettuja omine toiveineen ja tarpeineen.

Lue myös:

    Uusimmat