Näin ne asiat koetaan: Nämä autot ovat suomalaisten mielestä kaikkein vihreimpiä

Sähköautoilu tutuksi – tässä Kamuxin vinkit 2:09
Mietityttääkö sähköauton ostaminen? Vaihtoautoketjun vinkeillä voit lähteä kaupoille vähän fiksumpana.

Vakuutusyhtiö Ifin kyselyssä selvitettiin suomalaisten näkemyksiä auton käyttövoimasta.

Ifin selvityksen mukaan useampi kuin joka neljäs suomalainen pitää täyssähköautoa ympäristöystävällisimpänä vaihtoehtona.

Sähköauton ekologisuus korostui erityisesti alle 30-vuotiaiden näkemyksissä, sillä heistä 23 prosenttia valitsisi täyssähköauton, mikäli ne olisivat hankintahinnaltaan samalla viivalla muiden vaihtoehtojen kanssa.

Sähköautojen jälkeen ympäristöystävällisimmäksi koettiin kaasuautot (15 %) sekä hybridit (14 %).

Muutama asia mietityttää

Ympäristöarvoilla on selkeä yhteys auton valintaan, sillä täyssähkön seuraavaksi autokseen valitsevista 86 prosenttia on sitä mieltä, että ympäristöystävällisyys on tärkein tai ainakin yksi tärkeimmistä auton valintakriteereistä. Samoin ajattelee 79 prosenttia heistä, joiden seuraava auto on hybridi.

Vaikka täyssähköautot ja hybridit koetaan ympäristöystävällisiksi, niiden valinnassa mietityttää moni asia. Täyssähköllä toimiva auto on edelleen polttomoottorimallia kalliimpi hankkia, ja yli puolet vastaajista kertoikin, että se jää ostamatta hankintahintansa vuoksi.

– Erilaiset hybridit ja sähköautot ovat hinnaltaan yleensä kalliimpia kuin perinteiset bensamallit, mutta toisaalta myös käyttökulut ovat alhaisemmat. Kulujen ja päästöjen lisäksi käyttövoiman valinta vaikuttaa ratkaisevasti autoilijan arkeen ja ajankäyttöön eli käydäänkö jatkossa bensapumpulla vai ladataanko autoa omassa tallissa, kommentoi Ifin ajoneuvovakuutuksista vastaava johtaja Eero Färkkilä.

Ladattavan auton hankkimisen esteenä ovat erityisesti puutteet latausmahdollisuuksissa.

Noin 60 prosenttia sähköautoilla ajavista lataa vähintään kolmesti viikossa. Autoalan taannoisessa selvityksessä kävi ilmi, että sähköautoja ladataan pääasiassa kotona ja työpaikalla, mutta julkisia latauspisteitä käytetään vielä harvakseltaan.

– Esimerkiksi Helsingin kantakaupungin vanhoissa kaupunginosissa useimmat autot ovat kadunvarsipysäköinnissä. Niiden kohdalla latausmahdollisuudet ovat ainakin toistaiseksi hyvin heikot, Färkkilä sanoo.

Noin puolelle vastaajista toimintamatka oli syy olla valitsematta sähköautoa.

– Tyypillinen suomalainen auton ostaja harvoin hankkii auton pelkästään kaupunkiajoon, vaan sillä halutaan ainakin tarvittaessa päästä myös mökille tai matkalle. Kesken matkan tapahtuva akkujen lataus on aina tankkausta työläämpi toimenpide, toteaa Färkkilä.

Kolmasosa vastaajista oli huolissaan sähköautojen lataamiseen turvallisuudesta sekä ympäristövaikutuksista. Noin joka neljäs myönsi kokevansa yleistä epäluottamusta uutta teknologiaa kohtaan.

Lähteet: If, Autoalan Tiedotuskeskus

Lue myös:

    Uusimmat