Vakuutusyhtiön kysely: 98 prosenttia suomalaisista sähköautoilijoista samaa mieltä yhdestä asiasta

Näin ajat sähköautolla taloudellisesti 10:25
Sähköautoilu ei ole automaattisesti taloudellista, vaikka moni saattaa niin ajatellakin. Energiaa kannattaa käyttää järkevästi. Videolla annetaan hyviä vinkkejä juuri siihen.

Vakuutusyhtiö Ifin asiakaskyselyn mukaan sähköautoilijat ovat erittäin tyytyväisiä käyttövoimavalintaansa.

If teetti keväällä kyselyn sähköautoilla ajaville asiakkailleen. Kyselyn tulokset antavat jonkinlaisen kuvan siitä, kuinka tyytyväisiä yhtiön asiakkaat ovat olleet päätökseensä hankkia sähköauto.

Vaikka otanta, 306 suomalaista sähköautoilijaa, on verrattain pieni, suosittelisi peräti 98 prosenttia heistä sähköautoilua tuttavilleen. Noin 75 prosenttia tietää jo nyt, että heidän seuraavakin autonsa on ehdottomasti sähköauto. Loputkin päätyisivät sähköautoon todennäköisesti. Erityisen tyytyväisiä ovat Tesla-kuskit.

– Sähköautoilu näyttää vakuuttavan autoilijat aivan poikkeuksellisella tavalla. Mitä pidempään on sähköautoillut, sitä tyytyväisempi on, eikä paluuta muuhun käyttövoimaan ole. Tämä ennakoi Suomen autokannan sähköistymisen kiihtyvän edelleen, toteaa Ifin sähköautovakuutusten tuotepäällikkö Janne Sivenius vakuutusyhtiön tiedotteessa.

Sähköön siirtyminen jopa lisännyt ajamista

Joka viides kyselyyn vastanneista kertoo ajamisen lisääntyneen sähköautoon vaihtamisen myötä. Ajaminen on lisääntynyt erityisesti yli 50-vuotiaiden keskuudessa. Suurimpia syitä ajon lisääntymiseen on ollut ajamisen edullisuus ja mukavuus.

Vain neljä prosenttia vastaajista sanoo ajojensa vähentyneen sähköautoon vaihtamisen jälkeen.

Kyselyyn tulleiden vastausten mukaan ympäristösyyt eivät ole enää merkittävästi auton valintaan tai ajomäärään vaikuttava tekijä.

– Niitä pidetään varmasti jo eräänlaisena oletusarvona. Ratkaisevinta on, että sähköauto koetaan arjessa käytännölliseksi ja kustannustehokkaaksi, Sivenius arvioi.

Lataushybridit toimivat "porttihuumeen" tavoin

Keskon K-Latauksen viime vuonna teettämässä kyselyssä selvitettiin, kuinka moni palvelun asiakas aikoo ostaa seuraavaksi sähköauton. Kyselyyn vastanneesta 3 700 suomalaisesta peräti 83 prosenttia ilmoitti, että seuraava auto on täyssähköinen.

Täyssähkön suosion kasvaminen näkyy K-Latauksen mukaan erityisesti ladattavilla hybridillä ajavien keskuudessa. 61 prosenttia hybridikuskeista uskoi vaihtavansa seuraavaksi täyssähköautoon, kun vuotta aiemmin osuus oli 43 prosenttia.

– Tulokset piirtävät vaikuttavaa kuvaa täyssähköautoilijoiden tyytyväisyydestä valintaansa. Näyttää siltä, että moni hybridilläkin ajava on niin vakuuttunut autonsa sähköisestä puolesta, että olisi seuraavaksi kiinnostunut vaihtamaan täyssähköautoon, K-Latauksen johtaja Tom von Bonsdorff kertoi tiedotteessa viime lokakuussa.

If: Yleisimmät syyt sähköauton valintaan

  1. Edullisempi ajaa (74 %)
  2. Edullisemmat ylläpitokustannukset (57 %)
  3. Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen (48 %)
  4. Uteliaisuus uuteen tekniikkaan (44 %)
  5. Ajettavuus (34 %)
  6. Huoli ilmastosta (32 %)
  7. Nopeus ja kiihtyvyys (19 %)
  8. Luotettavuus (14 %)
  9. Turvallisuus (11 %)
  10. Arvon säilyminen (9 %)

Lähteet: If, K-Lataus

Lue myös:

    Uusimmat