Muutosvastarinta ei murru: Enemmistö suomalaisista ei vaihtaisi sähköautoon, vaikka se maksaisi saman verran kuin bensa-auto

Ovatko suomalaiset perillä sähköautojen hyödyistä? 3:24
Sähkön hinta nousee, mutta bensan ja dieselin jopa hieman laskee. Kuinka taloudellinen sähköauto oikeasti on verrattuna perinteiseen polttomoottoriautoon?

Suomalaiset ovat pohjoismaalaisista kaikkein haluttomampia vaihtamaan sähköautoon, käy ilmi tuoreesta kyselystä.

Hieman yli puolet suomalaisista autoilijoista ei ostaisi seuraavaksi autokseen sähköautoa, vaikka se olisi hinnaltaan samoissa bensakäyttöisen auton kanssa, selviää markkinapaikka Torin teettämästä pohjoismaisesta kyselystä.

Täyssähköautoissa suomalaisia arveluttavat muun muassa jälleenmyyntiarvon kehitys, auton lataamiseen liittyvät haasteet ja akkujen elinikä.

– Toisaalta käytettyjen täyssähköautojen jälleenmyyntihinta on tällä hetkellä monissa tapauksissa jopa korkeampi kuin uusien. Eli käytännössä auton arvo ei laske. Se on täydellisen poikkeuksellista autokaupassa. Sähköautot ovat niin tuore keksintö, että ääripäät värittävät sekä tulevaisuusnäkymiä että kuluttamista, Tori Autojen johtaja Jenni Tuomisto toteaa tiedotteessa.

Vaihto kiinnostaa kaikkein eniten tanskalaisia, joista vain 23 prosenttia jättäisi tilaisuuden väliin. Norjalaisista ja ruotsalaisista noin 30 prosenttia ei vaihtaisi sähköautoon. Noin kolmannes vastaajista ei osannut vastata kysymykseen.

Ruotsalaiset olivat kaikkein myöntyväisimpiä maksamaan sähköautosta enemmän kuin bensiiniautosta, sillä heistä yli 40 prosenttia voisi kuvitella tekevänsä niin. Norjassa, jossa on Pohjoismaista eniten sähköautoja, vain viidennes maksaisi enemmän.

– Ehkä norjalaiset ovat jo tottuneet edullisiin sähköautoihin, eivätkä näe syytä korkeampaan hintaan, Tuomisto arvelee.

Kuinka moni katuu sähköautoon vaihtamista?

Ylivoimainen enemmistö sähköauton ostaneista ei kuitenkaan näe paluuta polttomoottoriautoon todennäköisenä, kävi puolestaan ilmi AutoVexin keväisestä kyselystä.

Sähköautonsa myyneistä 83 prosenttia hankki myös uudeksi autokseen sähköauton. Painavimmat syyt olivat alhaiset käyttökustannukset sekä ajokokemus, mutta myös uuden teknologian kiehtovuus ja ympäristöasiat painoivat vaakakupissa.

92 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei tule enää koskaan palaamaan polttomoottoriautoon.

Keskon K-Latauksen viime vuonna teettämän asiakaskyselyn 4 000 vastausta paljastivat, että täyssähköautolla ajavista peräti 93 prosenttia aikoo ajaa sellaisella tulevaisuudessakin.

Vastaavan suuntaisia tuloksia on saatu myös muualla maailmassa. Esimerkiksi eräässä Kalifornian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa saatiin selville, että vain 18 prosenttia sähköauton aiemmin hankkineista oli palannut polttomoottoriautoon.

Lähteet: Tori, AutoVex, K-Lataus

Lue myös:

    Uusimmat