Mainos

"Näin hiljaista ei ole ollut koskaan" – Yrittäjälegenda Rakel Ruokonen, 88, joutui sulkemaan liikkeensä

Tämä vuosikaan ei tuo parempia taloudellisia aikoja Suomeen, väittää turkulainen yrittäjälegenda Rakel Ruokonen, 88.

Ruokonen oli pakotettu sulkemaan taloudellisten vaikeuksien vuoksi vuonna 1948 avatun Muotitalo Ra-Ke:n maanantaina, jossa oli yksi maan laajimmista juhlapukuvalikoimista.

– Tyhjensimme eilen liikkeen. Tämä tuntuu kauhealta. Tämä on ollut minulle koko elämä ollut enkä ole mitään muuta toivonut kuin että tyttäreni ja tyttärentytär olisivat voineet tätä jatkaa, suree Ruokonen.

Periturkulaisille Ra-Ke oli paikka, johon liittyy paljon muistoja, sillä siellä kävivät isoäidit, äidit ja tyttäret. 

– Tämä on ihan kauheata, kun naiset eivät voi ostaa enää juhlamekkoja huonojen aikojen vuoksi. Tämä maailmanlaajuinen lama pelottaa. Vanhat naiset eivät uskaltaneet enää ostaa ja toisaalta nuoret naiset tilasivat halvemmalla mekot postimyynnistä, toteaa Ruokonen. 

60-vuotinen taival katkesi 

Suomen yrittäjät palkitsi Ruokosen viime lokakuussa 60 vuoden yrittäjyyden timanttiristillä.  

– En ymmärrä tätä tilannetta. Tämä oli minun kotini, johon olen rakastunut. Nyt teen surutöitä ja järjestän laskuja. Tämä kaikki tuli suurena yllätyksenä minulle ja jatkajaksi aikoneelle tyttärelleni. Nyt liikkeessä töissä olleet tyttäreni ja tyttärentytär ovat menneet töihin kansainväliseen vaatealan yritykseen, kertoo Ruokonen.

Taitavina ompelijoina Rakel Ruokonen ja hänen sisarensa avasivat juhlapukuliikkeen pula-aikana vuonna 1948. Parhaimmillaan liikkeessä oli 33 työntekijää ja ompelijoitakin oli peräti 11. 

Ruokosen mukaan hänellä ja sisarellaan oli aluksi vain ammattitaito. Silloin oli pulaa juhlapukineista.

– Turussa on nyt kaikilla yhtä vaikeata, sillä täällä on paljon tyhjiä liikehuoneistoja. Moni muukin on joutunut lopettamaan. Jos joku haaveilee yrittäjän urasta tänä päivänä, niin en voi mitään neuvoa antaa, sillä ajat ovat nyt niin vaikeat. Mekään emme pärjänneet, vaikka meillä oli vanha yritys ja paljon asiakkaita.

– Viimeisinä aikoina meillä kävi asiakkaita, jotka itkien ihmettelivät, että mistä he nyt hankkivat juhlapukunsa. Meillä oli paljon asiakkaita, mutta he eivät ostaneeet, vaan pitivät rahansa jossain piilossa. Juhlapuvut eivät toisaalta vanhene samalla tavalla, vaan niitä voi pitää vuosia, jos pysyy samassa koossa, kertoo Ruokonen.

Kauppa tyrehtyi viime syksynä 

Ruokosen mukaan tilanne huononi viimeisen viiden vuoden aikana ja erityisesti Turussa.

– Turun torin remontti on haitannut yrittäjiä, koska keskusta on sekava. Suuret marketit ja isot myyntikonseptit ovat koituneet tuhoksi pienille liikkeille. Meilläkin oli viime aikoina liian suuret tilat ja koko ajan kohoavat vuokrakulut.

– Meillä oli niin hiljainen syksy ja jouluntienoo eikä myynti lähtenyt yhtään vetämään paremmin. Näin hiljaista ei ole ollut koskaan enkä usko, että tuleva vuosi tuo vielä parempaa. Olemme syvällä lamassa, huokaa Ruokonen.

88-vuotias Ruokonen uskoo, etteivät työt lopu häneltä tähänkään.

– Kyllä minä aina jotain keksin, uskoo Ruokonen.

Ruokonen aikoo ainakin keväällä keskittyä Turun saaristossa sijaitsevan mökkinsä puutarhanhoitoon, jonne autonaisenakin tunnettu yrittäjä huristaa omalla kaunottarellaan – 20-vuotiaalla Camarolla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.