Näin elokuvien ja ohjelmien ikärajat määritellään – "Kannattaa käydä keskustelua nuoren tai lapsen kanssa siitä, miksi tällaisia ikärajoja on ylipäätään annettu"

Mitä nuoret tuumivat nykyisistä ikärajoista? Viiden jälkeen kysyi 3:17
Mitä nuoret tuumivat nykyisistä ikärajoista? Viiden jälkeen kysyi asiaa nuorilta itseltään.

Suositun Netflix-sarja Squid Gamen myötä tapetille on nostettu ohjelmien ja pelien ikärajat. Moni miettii, kuinka ikärajat määritellään ja millä perusteilla.

Ikärajoista keskusteltiin Viiden jälkeen -studiossa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin eli Kavin apulaisjohtaja Leo Pekkalan kanssa. Myös Pekkala on tutustunut kohua herättäneeseen alle 16-vuotiailta kiellettyyn Squid Gameen. Hänen mukaansa sarjan ikäraja on kohdillaan.

– Siellä esitettyjen ikärajaperustelujen perusteella se näyttäisi olevan ihan kohdallaan, Pekkala arvioi muutaman ensimmäisen jakson pohjalta sarjan nykyisen ikärajaluokituksen.

Alkuperämaaperiaate

Suomessa elokuvien ja sarjojen ikärajojen luokittelu on Kavin harteilla. Pekkala kuitenkin muistuttaa, että Netflixiin Kavin toimintavalta ei ulotu. 

– Me emme sitä Suomessa ole virallisesti luokitelleet, hän kertoo.

Netflix ja muut kansainväliset suoratoistopalvelut seuraavat sen maan ikärajoihin liittyvää lainsäädäntöä, mihin ovat rekisteröityneet. Esimerkiksi Netflix on rekisteröity Alankomaihin, mikä tarkoittaa sitä, että Alankomaiden säätelyn tulos näkyy myös suomalaisissa ruuduissa.

– EU:ssa on niin sanottu alkuperämaaperiaate, Pekkala selventää.

MTV3-kanavalla tai Yleisradiolla esitettävien sarjojen ja elokuvien kohdalla paikalliset asiantuntijat päättävät ikärajoista. Kavi kouluttaa eri tahojen ikärajaluokittelijat sekä valvoo ikärajojen noudattamista.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Ohjelmien ikärajat määritellään monin eri perustein

Väkivallan lisäksi ikärajojen asetteluja tarkastellaan esimerkiksi seksuaalisen ja ahdistavan sisällön perusteella. Myös päihteiden ja huumeidenkäytön perusteella ikärajoja voidaan asettaa.

– Riippuen, miten kutakin sisältöä kuvataan, niin sen mukaan ikäraja asetetaan, eli sitä vanhemmille se katsotaan sopivaksi, Pekkala selventää.

Moni paria vuotta alle 16-vuotias voi yrittää kotona käydä keskustelua siitä, mitä haittaa voi olla, että esimerkiksi 14-vuotias katsoo alle 16-vuotiailta kiellettyä sisältöä.

– Vanhemmathan ovat vastuussa siitä, millaisia ohjelmia lapset kotona katsovat, Pekkala toteaa.

Pekkalan mielestä olisi parasta kieltää alaikäiseltä kielletyn sisällön katsominen ja perustella kielto ikärajaluokituksella.

– Kannattaa käydä keskustelua nuoren tai lapsen kanssa siitä, miksi tällaisia ikärajoja on ylipäätään annettu ja mihin niillä pyritään, Pekkala sanoo.

Ikärajoilla pyritään suojelemaan lapsen kasvua ja kehitystä, sekä mahdollisia vääränlaisen sisällön katsomisesta aiheutuvia haitallisia vaikutuksia.

Entä jos lapsi on nähnyt kiellettyä ohjelmaa?

Jos on käynyt niin, että lapsi on jo nähnyt ohjelman, joka on tältä kielletty, kannattaa lapsen kanssa keskustella siitä, millaisia tunteita ja ajatuksia sen näkeminen on herättänyt.

– Käykää avointa keskustelua ja varsinkin jos vanhemmat eivät itse tiedä, mitä näissä ohjelmissa on ollut, niin suosittelen ehdottomasti katsomaan itse myöskin, Pekkala huomauttaa.

Esimerkiksi Squid Gamessa on mukana yhteiskuntakritiikkiä korealaista yhteiskuntaa kohtaan, joka ei ehkä vielä avaudu nuoremmalle katsojalle. Tämä näkee ohjelman vain kuvina ja tilanteina, ehkä ilman laajempaa ymmärrystä kokonaiskuvasta ja merkityksestä.

Squid Gamen tapauksessa tällöin päällimmäiseksi voi jäädä aika arkiset sarjan ihmissuhdeongelmat ja toisaalta äärimmäiset väkivaltakohtaukset, joita yllättäen ruudulle ilmaantuu. Ne eivät valveutumattomalle välttämättä täysin avaudu.

Toimi näin, jos lapsi on nähnyt raa'an videon tai muutoin törmännyt järkyttävään aiheeseen.

Toimi näin, jos lapsi on nähnyt raa'an videon tai muutoin törmännyt järkyttävään aiheeseen 2:29

Verkossa paljon valvomatonta sisältöä

Verkossa on paljon sisältöä, jota ei ole selkeästi säädelty.

– YouTubea ei tällä hetkellä säätele oikeastaan kukaan, Pekkala kertoo.

YouTube kokee olevansa vain tekninen alusta, jonne käyttäjät jakavat sisältöä ja niitä ei kukaan luokittele minkään maan lainsäädännön mukaan. EU pyrkii tulevaisuudessa löytämään tämän kaltaisiin ongelmiin ratkaisua.

Vastuu ikärajojen ja oikeanlaisen sisällön löytämisestä lankeaa tällöin lapsen kodille, koululle ja päivähoidolle.

– Pitää olla kiinnostunut siitä, mitä lapset ja nuoret katsovat, Pekkala tähdentää.

Katso ikäraja-asiantuntija Leo Pekkalan haastattelu kokonaisuudessaan alta.

Miten elokuvien ja pelien ikärajat syntyvät? Kansallinen audiovisuaalinen instituutin apulaisjohtaja selventää 7:54


Lue myös:

    Uusimmat