Netflixin suosituimmaksi noussut väkivaltainen Squid Game on syksyn puheenaihe – nuoret: "Pahempaakin on nähty"

Mitä nuoret tuumivat nykyisistä ikärajoista? Viiden jälkeen kysyi 3:17
Nuoret pitävät nykyisiä ikärajoja sopivina. Haastateltavina Siiri Ekman, Ivan Gogolev ja Verna Ojanperä.

Monessa suomalaiskodissakin keskustellaan näinä päivinä siitä, voivatko 16 vuotta nuoremmat katsoa äärimmäisen väkivaltaista Squid Game -sarjaa, kun "kaikki muutkin katsovat". Suomessa ikärajoja valvovan Kavin toimivaltuus ei ulotu suoratoistopalvelun ikärajoituksiin.

Tänä syksynä julkaistu eteläkorealainen Squid Game on noussut ensimmäisinä esitysviikkoinaan suoratoistopalvelun kaikkien aikojen suosituimmaksi sarjaksi. Fiktiivisessä sarjassa pelataan Suomessakin tuttuja lasten pihaleikkejä suuren rahan toivossa. Twistinä on, että Squid Gamesissä pelin häviäjät tapetaan.

Sarjaa katsonut 15-vuotias Siiri Ekman pitää 16-vuoden ikärajaa sopivana.

– Katsoin sarjan heti loppuun asti. 16 on hyvä raja, nuorempien ei pitäisi sitä katsoa. Itse katsoin sitä vanhempien ja 18-vuotta täyttäneiden kavereiden kanssa, Ekman sanoo Viiden jälkeen -ohjelmalle.

Verna Ojanperä sanoo nähneensä Netflixissä pahempiakin ohjelmia.

– Katson joka viikko kauhua ja siihen verrattuna tämä ei ole ollenkaan pahin ohjelma. Netflixissä on esimerkiksi Platform-elokuva, johon verrattuna Squid Game tulee väkivaltaisuudessa vasta kakkosena.

16-vuotias Ivan Gogolev sanoo, ettei pidä väkivallasta ylipäätään.

–  Katson mieluummin piirrettyjä. Oikeiden ihmisten esittämät kohtaukset – se realistisuus – on puolestaan se, mikä pistää miettimään, ehkä pelottaakin. Esimerkiksi sotakohtaukset ei ole mun juttu, Gogolev sanoo.

Squid Gamesin ikärajojen sopivuuden arvioiminen vanhempien vastuulla

Suomessa elokuvien ja sarjojen ikärajojen luokittelu on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (Kavi) harteilla. Kavi kouluttaa eri tahojen ikärajaluokittelijat sekä valvoo ikärajojen noudattamista. Kavin apulaisjohtaja Leo Pekkala sanoo, että Netflixiin Kavin toimintavalta ei kuitenkaan ulotu.  

– Netflix on itse asettanut Squid Gamesille 16 vuoden ikäraja. Suomen lainsäädännöllä emme voi tuohon ikärajaan vaikuttaa, Pekkala sanoo.

Suoratoistopalvelun kohdalla vanhemmat voivat sen sijaan vaikuttaa melko pitkälti siihen, minkä ikäiset mitäkin ohjelmaa katsovat.

– Netflixin käyttösäännöissä on, että täysi-ikäisen pitää ostaa palvelu luottokortilla. Käyttäjä sitoutuu siihen, että on täysi-ikäinen. Aikuinen on siis vastuussa siitä, kuka katsoo ja mitä katsoo. Vanhemmathan voivat tehdä lapsille tilin, joka rajoittaa tiettyjen ohjelmien katsomista, Pekkala sanoo.

Kuka ikärajoista päättää ja millä perusteilla? Kavin apulaisjohtaja Leo Pekkala kertoo:

Miten elokuvien ja pelien ikärajat syntyvät? Kansallinen audiovisuaalinen instituutin apulaisjohtaja selventää 7:54




Lue myös:

    Uusimmat