Raaka hittisarja näkyy lasten leikeissä maailmalla – kouluilta selvä viesti vanhemmille

Toimi näin, jos lapsi on nähnyt raa'an videon tai muutoin törmännyt järkyttävään aiheeseen 2:29
Videolla kerrotaan, miten vanhemman tulisi toimia, jos lapsi on nähnyt raakaa tai muutoin järkyttävää sisältöä.

Hittisarja Squid Game näkyy ruotsalaisissa kouluissa, kertoo Aftonbladet. Useat lehteen yhteyttä ottaneet vanhemmat ovat kertoneet opetushenkilökunnan ilmaisseen huolensa koululaisten leikeistä.

Netflixin Squid Game -hittisarjan ikäraja on K16, mutta sitä katsovat myös nuoremmat. Eteläkorealaisessa dystooppisessa sarjassa peliriippuvaiset henkilöt pelaavat lapsuudesta tuttuja leikkejä suuren rahavoiton toivossa, mutta tällä kertaa panoksena on oma henki.

Väkivaltainen, raaka ja ahdistavakin sarja näkyy ruotsalaislasten leikeissä. Aftonbladetiin yhteyttä ottaneet vanhemmat ovat huolestuneita koululaisten leikeistä, jotka ovat saaneet kipinän Squid Gamesta. Opetushenkilökunta on vanhempien mukaan ollut heihin yhteydessä, jotta he keskustelisivat lastensa kassa sarjasta.

Sitä, millaisista leikeistä on tarkemmin ottaen ollut kyse, ei kerrota. Kouluista kuitenkin muistutetaan, että ikärajoilla on syynsä eikä koulu voi valvoa, mitä lapset katsovat vapaa-ajallaan – se on vanhempien vastuulla.

Lasten ja nuorten psykologi Jenny Klefbom sanoo Aftonbladetille, että veren ja väkivallan lisäksi Squid Game on sopimaton lapsille sisältönsä vuoksi. Sarjassa käsitellään teemoja, kuten ihmisten julmuutta, joita lasten on vaikea ymmärtää. Leikki on lasten tapa käsitellä kokemiaan asioita, ja kun lapset ovat nähneet kamalia asioita, lopputuloksena on kamalia leikkejä.

Myös muualla lapset ovat ottaneet mallia sarjasta

Ongelma on havaittu myös muualla maailmassa.

BBC uutisoi englantilaisten opettajien kertoneen, että niinkin nuoret kuin 6-vuotiaat ovat kopioineet leikkejä väkivaltaisesta Netflix-sarjasta. Opetushenkilöstö on ollut yhteydessä lasten vanhempiin varoittaakseen asiasta. He ovat kehottaneet vanhempia esimerkiksi muokkaamaan Netflix-asetuksiaan niin, etteivät lapset voi katsoa sarjaa heidän tietämättään.

Fox News kertoo, että Belgiassa erään koulun oppilaat leikkivät Squid Gamen innoittamana ja löivät pelit hävinneitä lapsia. Myös Yhdysvalloissa Floridassa on tapahtunut samanlaisia tilanteita, joissa hittisarjan innoittamana leikkineet lapset ovat yrittäneet satuttaa toisiaan.

Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n viestinnästä kerrotaan MTV Uutisille, ettei ainakaan järjestöön ole kantautunut tietoa siitä, että Squid Game olisi vaikuttanut Suomessa oppilaisiin tai tilanteisiin koulussa. Sarja on kuitenkin uusi, joten ilmiö saattaa näkyä meillä myöhemmin, viestinnästä huomautetaan.

Naamioituneet henkilöt pelottivat metrossa

Koulun pihalla tapahtuvien ilmeisen ikävien leikkien lisäksi Squid Game on innostanut muutamaa ruotsalaista pelottelemaan kanssaeläjiä.

Aftonbladetin mukaan poliisi hälytettiin viime viikolla Tukholmassa sijaitsevalle Mariatorgetsin metroasemalle, kun laiturilla oli kolme sarjasta tuttuihin punaisiin asuihin pukeutunutta henkilöä. Kahdella heistä oli muoviaseet. Lisäksi joukkoon kuului yksi rooliasuun sonnustautumaton henkilö, joka oli humalassa.

Naamioituneiden häiriköiden ikä ei ole tiedossa.

Rooliasuilla on ennenkin pyritty pelottelemaan viattomia ihmisiä. Esimerkiksi Helsingin Vuosaaressa on hiljattain liikkunut lapsia pelotteleva pellehahmo.

Mitä nuoret tuumivat nykyisistä ikärajoista? Viiden jälkeen kysyi 3:17
Mitä nuoret tuumivat nykyisistä ikärajoista?

Lähteet: Aftonbladet 1 & 2, BBC, Fox News

Lue myös:

    Uusimmat