Joko olet katsonut hittisarja Squid Gamen? Asiantuntija kertoo, mikä sarjassa koukuttaa

Mikä väkivaltaisissa sisällöissä koukuttaa?

Sosiaalisessa mediassa on tänä syksynä puhuttu lähinnä yhdestä sarjasta: Netflixin Squid Gamesta. Suomessakin Netflixin suosituimpien sarjojen listalle noussut Squid Game on kansainvälinen hitti.

Tässä korealaisessa trillerissä sadat pahasti velkaantuneet ihmiset ottavat vastaan oudon kutsun, jonka myötä päätyvät kilpailemaana perinteisissä pihaleikeissä. Peleissä hävittyään ei joudu kuitenkaan pelkästään pelin ulkopuolelle, vaan kuolee. Palkintona oleva suuri rahasumma saa kilpailijat kuitenkin jatkamaan pelejä.

Washington Postin haastattelemat asiantuntijat selittävät, mikä tässä sarjassa on niin koukuttavaa ja miten väkivaltaiset sisällöt vaikuttavat eri ihmisiin.

Väkivaltaiset sisällöt lisäävät agressiivisia ajatuksia

Maryvillen yliopiston sosiologian professori Kent Bausman sanoo, että on luonnollista haluta katsoa jotain, mistä näennäisesti kaikki puhuvat.

Sarjan katsominen ei ole kuitenkaan kaikkien mielestä välttämättä hauskaa. Squid Game tai muut samankaltaiset "häiritsevät sisällöt" voivat myös haastaa omia henkisiä voimavaroja.

Väkivaltaisten sisältöjen vaikutuksesta puhutaan usein lapsille haitallisena, mutta ne voivat vaikuttaa myös aikuisiin.

– Tutkimukset osoittavat, että altistus väkivaltaisille mediasisällöille lisää agressiivisia ajatuksia, kertoo Ohio State yliopiston viestinnän professori Brad J. Bushman, joka tutkii syitä, seurauksia ja ratkaisuja ihmisen aggressiolle ja väkivallalle.

Bushmanin mukaan väkivaltaisen ohjelman katsominen lisää vihaisia tuntemuksia ja nostaa sykettä sekä verenpainetta.

– Väkivaltaisten ohjelmien katsominen myös vähentää empatian tunnetta ja myötätuntoa toisia kohtaan. Se tekee ihmisestä turran muiden kärsimykselle, Bushman toteaa.

Jo pelkästään lyhyt altistus väkivaltaisille mediasisällöille voi lisätä agressiivista ajattelua ja käytöstä, mutta Bushmanin mukaan seuraukset pahenevat keston myötä.

– Sitä voisi verrata tupankointiin. Et todennäköisesti saa yhden savukkeen polttamisesta keuhkosyöpää, mutta se vahingoittaa sinua silti ja jokaisella savukkeella on kumulatiivinen vaikutus ajan myötä, Bushman selittää.

Miksi väkivaltaisten sisältöjen pariin palataan?

Tietenkään kaikista, jotka katsovat Squid Gamen kaltaisia ohjelmia, ei tule väkivaltaisia, järkyttyneet tuntemukset saattavat silti jäädä viipyilemään.

Beverly Hillsissä toimivan psykiatrin, Carole Liebermanin mukaan järkytys voi johtaa pitkäaikaiseen ahdistukseen, masennukseen sekä painajaisiin.

– Samaan aikaan sarjalla on addiktoiva vaikutus, jonka vuoksi palaat sen pariin yhä uudestaan. Vähän samalla tapaa, kun et pysty olla katsomatta jotakin kamalaa kolaria tien sivussa, Lieberman selittää.

Liebermanin mielestä Squid Game on erityisen järkyttävä, juurikin groteskien lähikuvien takia, joissa epätoivoiset ihmiset kuolevat rahan vuoksi.

– Kaikista ei tule sarjamurhaajia, mutta aggressio saattaa näkyä esimerkiksi rattiraivona tai lähisuhdeväkivaltana. Mitä enemmän katsomme väkivaltaisia sisältöjä, sitä vakuuttuneemmiksi tulemme siitä, että maailma on ilkeä paikka, Lieberman toteaa.

Katso myös: Videolla ohjeet tilanteeseen, jossa lapsi on nähnyt raa'an videon:

Toimi näin, jos lapsi on nähnyt raa'an videon tai muutoin törmännyt järkyttävään aiheeseen 2:29
Toimi näin, jos lapsi on nähnyt raa'an videon tai muutoin törmännyt järkyttävään aiheeseen.

Lue myös:

    Uusimmat