Näin Antti Kurvisen valintaa tiede- ja kulttuuriministeriksi perustellaan – harrastajanäyttelijä joutuu kovaan paikkaan koronaraunioille

Keskustan eduskuntaryhmä kokoontunut valitsemaan uusia ministereitä, Saarikosta valtiovarainministeri – MTV paikalla 2:09
Katso video: Keskusta valitsi uudeksi ministerikseen Antti Kurvisen tänään aamulla.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoi valinneensa Antti Kurvisen monen hyvän ehdokkaan joukosta. Ministerivalintaan vaikutti muun muassa alueellinen tasapaino.

Ennakkoarvioiden mukaan keskustan puoluejohdon odotettiin esittävän tiede- ja kulttuuriministeriksi naista, koska Annika Saarikko oli toistaiseksi ainoa nainen keskustalaisten ministereiden joukossa.

Pohjalainen Kurvinen nousee kuitenkin nyt valtioneuvoston jäseneksi.

– Olen oppinut luottamaan Antti Kurvisen osaamiseen, arvostelukykyyn ja lujuuteen. Olemme aloittaneet politiikassa yhdessä 2000-luvulla. Emme ole olleet aina samaa mieltä, mutta politiikassa pitää olla kykyä rakentaa siltoja. Antilla on vahvaa osaamista, Saarikko kertoi tiedotustilaisuudessa.

– Monia hyviä vaihtoehtoja oli. Myös ryhmän ulkopuolelta, myös sen tiedostin. Valinnoissa sukupuolella on merkitystä, mutta myös alueellinen tasa-arvo on tärkeätä, erityisesti keskustalle, Saarikko jatkoi myöhemmin.

Kurvinen joutuu aloittamaan ministeriuransa todella vaikeasta paikasta, koska kulttuuri- ja urheilumaailma on kärsinyt valtavasti koronaviruksen takia tehdyistä rajoituksista.

– Korona heijastuu todella mustana varjona kentälle. Vuoteen ei esimerkiksi ole ollut musiikkiesityksiä. Autan kulttuuri-, urheilu- ja järjestökenttää koronaraunioista kohti parempia aikoja. Varmasti jokainen on huomannut, mitä kulttuuri ja liikunta meille merkitsevät, Kurvinen kertoi.

Erityisesti tapahtuma-alalla on oltu kiukkuisia, koska vieläkään ei ole avattu ulkotapahtumia ja rajoitukset ovat ristiriitaisia ravintoloiden kanssa.

– Ymmärrän pahan olon, ahdistuksen ja vihaisen mielen. Lähden nöyrästi tekemään yhteistyötä. Tärkeintä on kuitenkin se, että korona saadaan taltutettua. Lähdetään parantamaan aikaisempia suorituksia, Kurvinen muotoili.

Toisen kauden kauhavalainen

Kurvinen on Vaasan vaalipiiriä edustava, 34-vuotias toisen kauden kansanedustaja ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hänen kotipaikkakuntansa on Kauhava.

Koulutukseltaan Kurvinen on oikeustieteiden maisteri. Tuleva ministeri kertoi tiedotustilaisuudessa, että hänen sydäntään lähellä ovat muun muassa pesäpallo, teatteri ja kuvataiteet.

– Pesäpalloa olen käynyt paljon katsomassa kentällä ja harrastajateatteri on ollut minulle tärkeä harrastus, hän kertoo.

Korkeakoulupolitiikkaan Kurvinen on saanut tuntumaa keskustaopiskelijoiden ja keskustanuorten puheenjohtajana.

– Olen lisäksi ollut kaksi vuotta opiskelijoiden edustajana Lapin yliopiston hallituksessa. Tiedän, ettei Helsingin impulssien laittaminen käytäntöön ole helppoa, Kurvinen sanoi.

Kevään puoliväliriihessä päätettiin myös säästöistä vuodelle 2023 siten, että tulevista tutkimuskohteista on todennäköisesti tehtävä leikkauksia.

Kurvinen ei halunnut lähteä arvostelemaan aiempia päätöksiä.

– Sektoriministerinä teen parhaani niillä rahoilla, jotka ovat käytettävissä. Haluan hakea korkeakoulujen kanssa yhteistyössä mahdollisimman järkevät ja vähiten haitalliset ratkaisut, hän pohti.

Kurvinen painotti kuitenkin sitä, että korkeakoulut ja tutkimus ovat ratkaisevia tekijöitä Suomen menestykselle.

– Tunnen suurta empatiaa opiskelijoita kohtaan. Korona-aika on ollut myös heille todella raskasta. Suomi nousee vain satsaamalla tieteeseen, tutkimukseen ja osaamiseen. Suomessa on edelleen pystyttävä kouluttautumaan riippumatta vanhempien lompakon paksuudesta, tuleva ministeri mietti.

Uusi ryhmyri tarvitaan

Kurvisen ministeripestin myötä keskustan eduskuntaryhmän on valittava itselleen uusi puheenjohtaja.

Tämä valinta voi tapahtua joko lähipäivinä tai ensi viikolla.

– Meillä on tulossa suurempi uudelleenjärjestäytyminen, koska valitsemme myös uuden puheenjohtajajan eduskunnan ympäristövaliokuntaan. Voi olla, ettei kaikkea saada tänään päätettyä, Kurvinen kertoi.

Keskustalla on ympäristövaliokunnan puheenjohtajuus. Sen johto vaihtuu, koska kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) vaihdetaan tehtävästä. Hoskonen äänesti EU:n elpymispakettia vastaan, mistä seurasi kurinpitotoimia.

Alkuperäinen syy ministerikierrätykselle on se, että Matti Vanhanen (kesk.) pääsee tahtonsa mukaisesti siirtymään pois valtiovarainministerin paikalta. Vanhanen haluaa siirtyä taka-alalle osin terveyssyiden takia.

Puolueen puheenjohtaja Saarikko siirtyy valtiovarainministeriksi.

– Varmasti roolimuutos selkeyttää puheenvuoroja yleispolitiikassa. Toivottavasti tämä tiivistää keskusteluyhteyttä hallituksen sisällä, Saarikko miettii.

Lue myös:

    Uusimmat