Naapuritkaan eivät ole turvassa, jos asunnossasi syttyy tulipalo – onhan tämä asia kotonasi kunnossa?

Näin palo voi syttyä tuikusta 0:50
KATSO MYÖS: Näin palo voi syttyä tuikusta.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön keväällä julkaistu tutkimus paljastaa puutteet vuokrataloasuntojen palovaroittimissa. SPEK muistuttaa, että palovaroittimet asentamalla pelastetaan ihmishenkiä.

Kotona voi sattua useita erilaisia tulipalon aiheuttavia vaaratilanteita. Kynttilöissä piilee riski, ladattava laite voi syttyä palamaan ja kuten eräs esimerkki Ilmajoelta osoittaa, jopa kukkamaljakko voi edesauttaa palon syttymistä aurinkoisella säällä. Vaaratilanteiden vuoksi on erittäin tärkeää omistaa toimiva palovaroitin.

Pelastusopiston tekemän kansalaistutkimuksen mukaan 96,5 prosenttia suomalaisista ilmoittaa, että kotoa löytyy palovaroitin.

– Tilanne ei ole kuitenkaan näin hyvä, sillä havaitsimme ARAn kanssa tekemässämme tutkimuksessa, että 70 prosentissa vuokra-asunnoista on jokin puute palovaroittimissa – niitä ei ole riittävästi, ne eivät toimi, ne ovat liian vanhoja tai ne on väärin asennettu, SPEKin johtava asiantuntija Kari Telaranta huomauttaa tiedotteessa.

– Lisäksi kuolemaan johtaneissa tulipaloissa noin 63 prosenttia asunnoista oli ilman palovaroittimia tai ne eivät olleet toimintakunnossa. Tässä on otettu huomioon vuosina 2009–2018 kaikki ne asuntopalot, joissa palovaroittimen toiminta oli tiedossa, Telaranta jatkaa.

Tutkimustuloksia tukevat myös Pelastustoimen tilastot, joiden mukaan viimeisen viiden vuoden aikana tapahtuneista taloyhtiön asuntopaloista puolet oli sellaisia, joissa ei palovaroitinta ollut lainkaan, siinä ei ollut paristoa tai se ei muuten toiminut. Vuosina 2016–2020 taloyhtiöiden asunnoissa syttyi 8300 tulipaloa. Tilastot kattavat kahden tai useamman asunnon asuinrakennuspalot, joissa palovaroittimen toiminta oli tiedossa.

Tulipalo uhka myös naapureille – palovaroitin pelastaa ihmishenkiä

Tulipalo ei ole hengenvaarallista vain kyseisessä asunnossa asuvalle, vaan tulipalo vaarantaa myös naapureiden hengen. SPEK muistuttaa tiedotteessaan, että vaikka palovaroitin ei toki estä tulipaloja, sen avulla voidaan kuitenkin ehkäistä ihmishenkien menetyksiä, suuria omaisuusvahinkoja sekä tulipalosta asunnolle koituvaa pitkäaikaista haittaa.

Yhdestä asunnosta alkanut tulipalo voi aiheuttaa taloyhtiössä monenlaista haittaa ja vaaraa. Palo voi levitä muihin asuntoihin esimerkiksi porraskäytävän kautta. Näin ollen myös muissa asunnoissa, kuin myös porraskäytävässä, voi tapahtua ihmishenkien menetyksiä. Tulipalo voi aiheuttaa naapuriasuntoihin vahinkoa tulen, savun tai sammutusveden vuoksi. Seurauksena voi olla jopa yli vuoden kestävä remontti ja asunnon asumiskelvottomuus. Näin myös vuokranantajien vuokratulot keskeytyvät pitkäksi aikaa.

Kun palovaroitin toimii, antaa se aikaa alkusammutukselle ja pelastautumiselle. Palovaroitin saa myös naapurit havahtumaan onnettomuuden sattuessa.

SPEK kertoo tiedotteessaan, että tällä hetkellä vastuu palovaroittimista on valtaosassa taloyhtiöitä asukkaalla itsellään. SPEK, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto sekä LähiTapiola kampanjoivatkin sen puolesta, että taloyhtiöt ottaisivat asiassa suurempaa roolia ja asennuttaisivat kaikkiin asuntoihin varoittimet.

Lähde: SPEK

Lue myös:

    Uusimmat