Mainos

VIDEO: Myymälävaras vie kaupoista - sinäkin maksat siitä 200 euroa

Suomalaisista kaupoista häviää tavaraa eniten Euroopassa. Vähittäiskauppa menettää rikollisten takia Suomessa miljardi euroa vuodessa - ja sinäkin 200 euroa.

Kaupan hävikki- ja varkaustiedot ilmenevät kansainvälisestä GRTB- eli The Global Rental Theft Barometer -tutkimuksesta, joka tehtiin jo 13. kerran. Tänä vuonna tutkimukseen osallistui kauppoja 24 maasta Euroopasta, Pohjois- ja Etelä-Amerikasta sekä Aasiasta.

Suomessa rikollisen hävikin osuus, noin miljardi euroa, on Euroopan suurin eli 1,39 prosenttia koko myynnistä. Tämä rahasumma on sama kuin jos jokaisen suomalaisen kuluttajan kukkarosta napattaisiin 200 euroa vuodessa. 

Suomessa katoavista tuotteista 40 prosenttia lähtee pitkäkyntisten asiakkaiden mukaan, mutta jopa 30 prosenttia katoaa henkilökunnasta löytyvien varkaiden mukana. Hävikistä 10 prosenttia on vahingoittuneita tuotteita. Lisäksi 20 prosenttia hävikistä menee hallinnollisten virheiden piikkiin.

Yhdysvalloissa henkilöstö varastaa jopa 43 prosenttia tuotteista. Venäjällä puolestaan myymälävarkaiden ja henkilöstön tekemien varkauksien määrä on lähes sama, noin 33 prosenttia.

Mitä varkaat vievät?

Tuotteita, jotka voi myydä edelleen. Merkkivaatteita, työkaluja, matkapuhelinten oheistuotteita, alkoholia ja kosmetiikkaa. Elintarvikkeista viedään kalliimpia liha- ja juustotuotteita sekä muita gourmet-ruokia.

Muualla Euroopassa varkaita kiinnostavat lastenruoka ja äidinmaidonkorvikkeet.

Varkaat iskevät mielellään isoihin marketteihin, kosmetiikan erikoisliikkeisiin, rautakauppoihin sekä halpahalleihin. 

Kauppa ja hävikinestojärjestelmien toimittajat käyvät jatkuvaa kilpajuoksua estääkseen yhä kekseliäämpiä myymälävarkaita. Tutkimuksen tilasi Checkpoint Systems -yritys, joka on suuri kansainvälinen hävikinhallinnan ja tuotesuojauksen toimittaja. Yrityksen mukaan myymälävarkaudet ovat lievästi kasvaneet viime vuosina Suomessa.

Uutista tarkennettu kello 11.48. Rikollisen hävikin osuus, 1,39 prosenttia, on Euroopan suurin.

Lisää illalla Seitsemän Uutisissa MTV3-kanavalla 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja