Mainos

Myrskykeskus koetteli koko maata

Voimakas myrskytuuli koetteli tänään koko maata. Harvinaista myrskyssä oli se, että se riehui niin laajalla alueella. Myrsky alkoi aamuyöllä Lapista ja siirtyi päivän kuluessa etelään laantuen iltaa kohti. Voimakkaimmin tuuli tuiversi merialueita ja Lapin tuntureita.

Ilmatieteen laitoksen mukaan näin laaja-alaisia, kovatuulisia säätilanteita esiintyy Suomessa keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa. Maamme tuulisimpia merialueita koettelee yleensä noin kolme myrskyä vuodessa, tyypillisesti talvisin, mutta koko maan kattavat laajat myrskyalueet ovat harvinaisia.

Tuuli repi kattoja ja katkoi puita

Paikoittain myrskyksi yltynyt puuskittainen tuuli irrotti tänään kattoja ja katkoi puita koko maassa. Myrskyn nostattama sankka lumituisku aiheutti ketjukolareita mm. Pohjois-Suomessa ja Kuopion seudulla. Myös joitakin ojaanajoja tapahtui eri puolilla maata. Vakavin onnettomuus sattui Saariselän lähellä, missä nuori nainen menehtyi peräänajossa.

Pohjoisessa tuulen pöllyttämä lumi tukki aamulla teitä, ja liikenteen katkeaminen tiesi monelle koululaiselle vapaapäivää. Tiet saatiin auki vasta iltapäivällä, kun tuuli alkoi hiljalleen tasaantua. Utsjoella, Inarissa ja Sodankylässä myönnettiin teiden tukkeutumisen vuoksi veroilmoituksien palauttamiselle jatkoaikaa yli viikonlopun. Pohjanmaalla ja pääkaupunkiseudulla irti repeytyneet katot ja kaatuneet puut työllistivät pelastuslaitoksia vielä illansuussakin.

Lentoliikenteessä pieniä häiriöitä

Myrskyinen sää kiusasi lentoliikennettä jonkin verran. Esimerkiksi aamulla Helsingistä Rovaniemelle lähtenyt vuoro jouduttiin lentämään Kemiin, päivällä yksi Joensuun vuoro päätyi Kuopioon ja Ivalon kone puolestaan Kittilään. Matkustajat kuljetettiin perille linja-autoilla. Yksi Helsingistä Lappeenrantaan lähtenyt vuoro jouduttiin peruuttamaan voimakkaan sivutuulen takia kokonaan. Iltaa kohden tuulet kuitenkin laantuivat niin, että lentoliikenne pääsi kulkemaan normaalisti. Päivän mittaan sattuneet vuorojen myöhästymiset jäivät alle puolen tunnin. Laivojen reittiliikennettä tuuli ei sen sijaan tiettävästi haitannut.

Ennätystuuli puhalsi Utsjoella ja Öjassa

Päivän virallisiin ennätyslukemiin päästiin Utsjoen Kevolla, missä ilmatieteen laitos mittasi tuulen nopeudeksi aamuyöllä 25 metriä sekunnissa, millä sivuttiin aikaisempaa ennätystä. Merialueiden voimakkain tuulilukema saatiin Öjasta Kokkolan edustalla, missä tuuli puhalsi 29 metriä sekunnissa varhain aamulla. Myrskystä puhutaan silloin, kun tuulen nopeus on 21 metriä sekunnissa tai enemmän. Kovia myräköitä on ollut meillä aikaisemmin mm. vuosina 1989 ja 1991. Myrskylukemiin yltyviä tuulia mitataan pääsääntöisesti vain meri- ja tunturialueilla. Suomen virallinen tuulen nopeuden ennätyslukema on 31 metriä sekunnissa, ja se on mitattu Valassaarilla vuonna 1971 sekä Korsnäsin Moikipäällä vuonna 1975.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.