Myrsky murjoo autoja monin tavoin – älä tee kallista mokaa raekuurolla

Korjaamoilla työn alla aiempaa enemmän raevaurioita –"Raevauriot ovat viime vuosina lisääntyneet" 2:59
Raevauriot ovat viime vuosina lisääntyneet. Katso videolta, millaista jälkeä vuosi sitten iskenyt rajuilma teki autoille.

Autoilijoiden on syytä varautua lähestyvään rajuilmaan sekä välttää myrskyn aikana ajamista, mikäli se suinkin on mahdollista.

Suomeen odotetaan tiistaina voimakasta rajuilmaa, joka voi tuoda tullessaan rankkasateiden ja ukkosten lisäksi myös raekuuroja, Foreca varoittaa.

Vauriokorjaamo Autoklinikka kehottaa tiedotteessaan autoilijoita varautumaan raekuuroihin ja myrskytuuliin, sillä niiden seurauksena autoihin voi syntyä ikäviä peltivaurioita.

Näin kävi esimerkiksi viime vuoden elokuussa, jolloin pahimmillaan kananmunan kokoiset rakeet murjoivat suomalaisten autoja pahaan kuntoon. Osassa autoista oli jopa satoja kolhuja.

Auto suojaan

PDR-asiantuntija Vesa Mattila kertoo Autoklinikan tiedotteessa, että mikäli mahdollista, kannattaa auto säilyttää suojaisassa paikassa, kuten autotallissa tai -katoksessa raekuuron ajan. Kaikilla tällaista mahdollisuutta ei kuitenkaan ole.

– Jos auton joutuu jättämään taivasalle, olisi hyvä välttää paikkoja, joissa rajuilma voi lennättää oksia tai muuta irtaimistoa auton päälle. Välillä rajuksi yltynyt myrsky voi kaataa jopa kokonaisia puita ja aiheuttaa näin isoja vaurioita myös autoille, Mattila muistuttaa.

Jokaisen autoilijan on syytä olla tietoinen myös siitä, kattaako oman auton vakuutus luonnonilmiöiden aiheuttamat vauriot.

Raekuurolla ajaminen pahentaa vaurioita

Toisenlaisen haasteen edessä ovat he, jotka ovat raekuuron yllättäessä tien päällä. Tällaisessa tilanteessa tulisi pyrkiä pysäyttämään ajoneuvo tien sivuun turvalliseen paikkaan.

– Sateessa ajaminen pahentaa raevaurioita ja voi heikentyneen näkyvyyden vuoksi aiheuttaa myös ulosajoja, Mattila lisää.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen on kehottanut huomioimaan rajuilmalla myös kovat sivutuulet. Otollisimpia paikkoja puuskaisille sivutuulille ovat muun muassa peltoaukeat, sillat ja vesistöjen rannat.

– Sivutuuli nappaa yllättäen ja napakasti autoon kiinni erityisesti tultaessa suojaisemmasta paikasta tuulelle alttiiseen tienkohtaan esimerkiksi metsästä peltoaukealle, Vesalainen totesi aiemmin tänä kesänä.

Raevauriot kannattaa korjauttaa nopeasti

Jos auto on joutunut raekuuron moukaroimaksi, kehottaa Mattila korjauttamaan vauriot mahdollisimman nopeasti. Mikäli autoon on tullut syviä lommoja, voi maalipintakin vaurioitua, mikä taas aiheuttaa ruostumisriskin. Korjaamattomat lommot voivat myös laskea auton jälleenmyyntiarvoa.

Mikäli maalipinta on kuitenkin pysynyt ehjänä, voi lommoja oikoa nykyisin niin sanotulla PDR-menetelmällä. Lyhenne tulee sanoista paintless dent repair ja tarkoittaa kolhujen korjaamista ilman maalaamista.

PDR-menetelmässä kolhut suoristetaan käsityönä vaurion taustapuolelta erikoisvalmisteisilla työkaluilla. Työkalu valitaan vaurion sijainnin mukaan ja kolhua työstetään niin kauan, kunnes auton pinta on suora. PDR-menetelmä on perinteistä korjaustapaa nopeampi ja edullisempi.

– Raekuuron vahingoittaman auton korjaamiseen PDR-menetelmällä menee keskimäärin 2–3 työpäivää, riippuen toki auton merkistä ja mallista sekä vahinkojen sijainnista ja laajuudesta, PDR-asiantuntija Mattila toteaa.

PDR-menetelmä vaatii spesiaalityökalujen lisäksi myös erityisosaamista, mutta nykyisin menetelmä on käytössä useilla vauriokorjaamoilla ympäri Suomen.

Lähteet: Autoklinikka, Foreca

Lue myös:

    Uusimmat