Autoilijoita varoitetaan tuhansien eurojen laskuista – näitä syksyisiä vahinkoja vakuutus ei korvaa

Korjaamoilla työn alla aiempaa enemmän raevaurioita –"Raevauriot ovat viime vuosina lisääntyneet" 2:59
KATSO MYÖS: Elokuun lopulla iskenyt raekuuro työllisti eteläsuomalaisia autokorjaamoita, ja vahingoista tuli vakuutusyhtiöille paljon maksettavaa. Katso, millaisia vaurioita poikkeuksellisen voimakas raekuuro aiheutti autoille.

Auton vakuutus ei välttämättä korvaa syysmyrskyillä syntyneitä vaurioita. Yleensä syy on silloin autoilijan omassa huolimattomuudessa tai virhearviossa.

Pohjola Vakuutus kertoo tiedotteessaan, että kaikkein tyypillisimmät syysmyrskyjen aiheuttamat autovahingot ovat seurausta kaatuneista puista, tuulen lennättämästä irtaimistosta sekä raekuuroista.

Elokuun lopulla Suomeen iskenyt voimakas raekuuro aiheutti autoille poikkeuksellisen paljon vahinkoa. Pelkästään Pohjolalle tuli sen seurauksena satoja korvaushakemuksia, ja keskimääräinen korvaussumma on ollut 3 200 euroa.

Laajat kaskovakuutukset korvaavat yleisesti myrskyn autoille aiheuttamat vahingot, sillä keskimäärin myrskyjen autoille aiheuttamista vahingoista korvataan noin 82 prosenttia.

– Ajoneuvo kannattaa siirtää mahdollisten myrskyvahinkojen tieltä suojaan katoksen alle tai autotalliin, mikäli sellainen talosta löytyy, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisen johtaja Kristian Hiljander kertoo yhtiön tiedotteessa.

Pohjola Vakuutuksen kyselytutkimuksen mukaan 67 prosenttia suomalaisista siirtääkin myrskysäältä suojaan autonsa, ja pihalla olevat tavarat.

Pohjolan vakuutusehdoissa myrskyllä tarkoitetaan tuulta, jonka voimakkuus on vähintään 20 metriä sekunnissa.

– Esimerkiksi puun katkeaminen vaatii usein kovan tuulen, mutta ei yksinään riitä osoittamaan, että kyse on myrskyn aiheuttamasta vahingosta, Hiljander kertoo.

Näitä vahinkoja kaskokaan ei korvaa

Autoilijan oma huolimattomuus voi Hiljanderin mukaan johtaa evättyyn korvauspäätökseen, vaikka myrsky olisikin aiheuttanut tuhoa autolle.

– Huolimattomuudesta on kyse esimerkiksi silloin, kun auto on pidemmän aikaa parkissa ikkuna tai lasikatto raollaan ja sadevesi pääsee vahingoittamaan autoa. Vakuutus ei korvaa tällaista vahinkoa, kun autossa ei ole ulkoisia vaurioita, vaan vesi pääsee sisään huolimattomuudesta johtuen, Hiljander selventää tiedotteessa.

Ajoneuvolla ei pidä ajaa tulviviin alikulkuihin tai muutoinkaan veteen, jonka syvyyttä ei tiedä. Yleisimmin tällaisissa tilanteissa ajoneuvon moottori vaurioituu veden joutuessa moottoriin sen ilmanottoaukon kautta. Vauriot ovat pahimmillaan tuhansia euroja.

– Laajakaan kaskovakuutus ei korvaa veden aiheuttamaa vahinkoa, kun ajoneuvoa kuljetetaan veden peittämällä tiellä tai alueella. Yleisin syy tulvaveteen ajamiselle on, että kuljettaja olettaa lammikon olevan matalampi kuin se oikeasti onkaan, Hiljander sanoo.

Lähde: Pohjola Vakuutus

Lue myös:

    Uusimmat