Muuttomies hajotti kaksi laatikollista arvokkaita astioita – olisitko itse suostunut "kilohintahyvitykseen"?

Ethän jätä vanhoja perintökoruja pölyyntymään – vaatimaton sormuskin voi olla tuhansien arvoinen 2:13
Ethän jätä vanhoja koruja pölyyntymään laatikkoon? Vaatimatonkin hely voi olla oikeasti tuhansien eurojen arvoinen.

Huolimattomasti toiminut muuttomies rikkoi peilin ja kaksi laatikollista arvoastioita. Hyvitykseksi tarjottiin 20 euroa kilolta, mutta kuluttajariitalautakunnan mukaan hyvitys tavaroiden painon mukaan ei ollut tässä tapauksessa mahdollista. 

Kuluttajat olivat tilanneet muuttopalvelun niitä tarjoavalta muuttoyritykseltä ja maksaneet omaisuutensa siirtämisestä asunnosta toiseen lähes 600 euroa.

Elokuussa 2020 suoritettu muutto ei kuitenkaan sujunut suunnitellusti, kun kuluttajien omaisuutta hajosi muuttofirman käsittelyssä.

Ensin muuttomies rikkoi asiakkaiden peilin vanhalla asunnolla. Sen jälkeen uudella asunnolla samainen henkilö kasasi särkyväksi merkittyjä ja myös suullisesti sellaisiksi kerrottuja arvoastialaatikoita hissiin pinoon sillä seurauksella, että rakennelma kaatui, ja kaksi laatikollista astioita tuhoutui.

Asiakkaiden omaisuutta hajottanut muuttomies oli myös kyseisen muuttoyrityksen omistaja, ja hän lupasi kuluttajien mukaan korvata aiheuttamansa vahingot. Yllätys olikin myöhemmin melkoinen, kun tarjottu hyvitys oli astioiden todellisen arvon sijaan 20 euroa per kilo.

Hyvitys ei mennyt läpi kuluttajariitalautakunnassa

Muuttofirma vetosi tiekuljetussopimuslakiin tarjotessaan kilohintahyvitystä. Laissa kuitenkin todetaan, ettei vastuuta rajoittaviin pykäliin voi nojata silloin, jos vahinko on aiheutettu törkeäksi katsotulla huolimattomuudella.

Tässä tapauksessa muuttomiehellä olisi ollut mahdollisuus välttää vahinko jättämällä pinoamatta särkyvää tavaraa sisältäviä laatikoita päällekkäin. Lautakunnan mukaan muuttofirman omistajan olisi pitänyt ymmärtää, ettei särkyviksi ilmoitettuja ja kerrottuja tavaroita saa pinota päällekkäin tai ainakaan korkeaksi torniksi.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan muuttomiehen piittaamattomuutta korosti entisestään se, että hän oli jo aiemmin päivän aikana rikkonut kuluttajien peilin, mutta ei silti ollut muuttanut toimintaansa varovaisemmaksi, vaan laiminlöi astioista annetut varoitukset.

Lautakunta piti muuttomiehen toimintaa törkeän huolimattomana, mistä johtuen kilohintahyvitys ei tullut kyseeseen.

Kuluttajariitalautakunta suositti muuttofirmaa korvaamaan kuluttajille aiheuttamansa vajaan 1 700 euron suuruinen vahinko täysimääräisesti. Lisäksi lautakunta suositti hyvittämään muuton hinnasta 89 euroa, koska osa veloitetusta ajasta oli kulunut sirpaleiden siivoamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat