Mustikasta odotettavissa hyvä sato, myös sienet hyötyneet sateista

Mustikkaa saadaan tänä vuonna runsaasti. Mikäli pölytys onnistuu eikä kuivuus vaivaa kasvustoja raakile- ja kypsymisvaiheessa, sadosta tulee erittäin runsas. Mustikka kukkii parhaillaan Etelä- ja Keski-Suomessa. Kukinta alkoi myös Kainuussa kesäkuun ensimmäisinä päivinä ja etenee ensi viikon aikana Metsä-Lappiin asti. Kukinta alkoi Etelä-Suomessa, Päijänteen ja Saimaan eteläosissa tänä vuonna 10 päivää myöhemmin kuin viime vuonna, selviää Metsäntutkimuslaitoksen valtakunnallisen luonnonmarjojen ja kauppasienten satotutkimuksen maastomittauksista.

Mustikka on hyötynyt toukokuun tavallista runsaammista sateista ja kesäsateet parantavat tilannetta entisestään. Itä-Suomessa halla on maanantain ja tiistain välisenä yönä saattanut vioittaa mustikan kukkia alavilla paikoilla ja avohakkuualojen reunamilla. Näyttää kuitenkin siltä, että kuusimetsien sisällä hallavauriot jäävät pieniksi.

Suomuurain kukkii Lappia lukuunottamatta

Suomuurain (hilla, lakka) kukkii avosoilla Etelä- ja Keski-Suomen sekä Itä-Suomessa, jossa halla on paikoin vioittanut kukkia. Puustoisilla soilla, korvissa ja rämeillä suomuurain aloittelee kukintaansa. Näille alueille kannattaa lähteä marjaan, ellei halla vielä vieraile soilla. Lapin läänissä on ollut viime viikkoina kylmää, joten siellä suomuurain ei ole vielä aloittanut kukintaansa.

Tattimetsään muutaman viikon kuluttua

Toukokuun runsaiden sateiden ansiosta sienirihmastot voivat hyvin. Ensimmäiset haperot, tatit ja keltavahverot ilmestyvät jo parin kolmen viikon päästä, mikäli kuivuus ei niitä vaivaa. Korvasienestä saatiin tänä vuonna hyvä sato. Satokausi on lopuillaan, mutta sieniä voi poimia Etelä- ja Keski-Suomessa ainakin tämän viikonlopun ajan.

Korvasientä ei voi markkinoida kauppasienenä ulkomaille, mutta kotimaassa sitä käytetään ravintoloissa ja kotitalouksissa. Korvasieni on raakana erittäin myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä herkullinen ruokasieni. (MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja