Mustikasta ja puolukasta toivotaan uusia menestystuotteita

Suomalaisista marjoista tehdyillä terveystuotteilla uskotaan olevan mahdollisuuksia menestyä kansainvälisesti. Alan asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi mustikasta voitaisiin kehittää hyvällä markkinoinnilla maailmalla myyvä "superfruit" eli supermarja.

Yhdysvalloista lähtöisin olevalla superfruit-markkinointitermillä tarkoitetaan vähemmän tunnettua, eksoottista hedelmää tai marjaa, joka on ravitsemuksellisesti hyvä, sisältää runsaasti antioksidantteja, on helppokäyttöinen ja tuo vaihtelua makumaailmaan.

- Kotoinen mustikkamme voi amerikkalaisen pensasmustikan tavoin päästä superfruitiksi. Mustikkatuotteiden maku on helppo hyväksyä maailmallakin. Suurimpana haasteena on tehdä mustikkatuotteita, jotka eivät sottaa syöjäänsä, kertoo marjojen kansainvälisiä markkinointimahdollisuuksia selvittänyt toimitusjohtaja Patricia Wiklund Invenire Market Intelligence Oy:stä.

Menestys vaatii tiivistä markkinointiyhteistyötä, raaka-aineen saatavuuden turvaamista sekä lisäresursseja marjojen terveysvaikutusten varmistamiseen.

Sitran Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA on koonnut suomalaisia marjaosaajia yhteen jo parin vuoden ajan. Nyt on alkamassa myös uusi Marjat ja terveys -hanke, jolla marjojen terveysvaikutuksista kerättyä tietoa jaetaan alan yrityksille.

- Superfruitiksi tahtovan tuotteen saatavuus pitää olla taattu eli koko toimitusketju pitää hallita, kertoo Wiklund.

Mustikoita

Mustikka auttaa näyttöpäätetyössä

Mustikka sisältää runsaasti aineita, jotka ovat todennäköisesti hyväksi ikääntyville ja näyttöpäätetyön rasittamille silmille.

- Eläinkokeista on saatu lupaavaa näyttöä myös siitä, että mustikka voisi helpottaa muistiongelmia, eli siitä voisi olla apua myös Alzheimerin tautiin, marjatutkija Riitta Törrönen Kuopion yliopistosta kertoo.

Lisää tutkimustietoa tarvitaan myös toisesta lupaavasta vientimarjasta, puolukasta, joka sisältää runsaasti muun muassa antioksidantteja ja polyfenoleja. Runsaasti polyfenoleja sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän muun muassa sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Foodfiles Oy:n toimitusjohtaja Essi Sarkkinen uskoo, että puolukasta olisi jo parin vuoden sisällä mahdollista saada kliininen näyttö niistä terveysominaisuuksista, jotka karpalolla on jo todennettu. Karpalo vähentää muun muassa virtsatieinfektion riskiä. Karpalosta on maailmalla pulaa, ja tarvetta voitaisiin korvata juuri puolukalla.

Suomalaisten marjojen vienti on kasvussa. Kiinnostusta marjoihin lisää osaltaan uusi tutkimustieto niiden monista terveysvaikutuksista. Suomalaiset mustikat, puolukat ja variksenmarjat innostavat tällä hetkellä erityisesti terveystietoisia japanilaisia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat