Oikeus kumosi Ukrainan lippujen kiellon voitonpäivänä Berliinissä – MTV seurasi sotaa 6. toukokuuta

Jälleen yksi polttoainevarasto tulessa – Venäjä syyttää Ukrainaa droneiskusta 0:29
Jälleen yksi polttoainevarasto tulessa Venäjän alueella – syyttää Ukrainaa droneiskusta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 6. toukokuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Zelenskyi vieraili 4. toukokuuta Alankomaissa
  • Zelenskyi vieraili Helsingissä 3. toukokuuta
  • Venäjä väittää Ukrainan suorittaneen droneiskun Kremliin, Ukraina kiistää
  • Zelenskyi WP:lle: Ukrainaa ei varoitettu etukäteen USA:n tietovuodosta
  • Yhdysvallat: 100 000 venäläissotilasta kuollut tai haavoittunut viimeisen viiden kuukauden aikana
  • Krimillä polttoainevarasto syttyi tuleen – venäläisviranomaisten mukaan Ukraina hyökkäsi dronella
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.28: Oikeus kumosi Ukrainan lippujen kiellon voitonpäivänä Berliinissä

Berliinissä oikeusistuin on kumonnut kaupungin poliisin asettaman määräyksen, joka kielsi Ukrainan lippujen käytön neuvostomonumenteilla 8. ja 9. toukokuuta. Tuolloin juhlitaan Neuvostoliiton joukkojen voittoa natsi-Saksan armeijasta toisessa maailmansodassa.

Poliisi oli aiemmin kieltänyt sekä Ukrainan että Venäjän liput voitonpäivän juhlissa kaupungin kolmella neuvostomuistomerkillä. Oikeus kuitenkin katsoi, että Ukrainan liput sekä ukrainalaiset marssit ja sotilaslaulut ovat sallittuja.

Lippukiellosta oli valittanut paikallinen ukrainalaisten yhdistys. Poliisi kertoi tyytyvänsä oikeuden päätökseen.

15.12: Venäjä perunut voitonpäivän juhlia turvallisuushuoliin vedoten

Turvallisuussyihin vedoten Venäjällä on peruttu voitonpäivän juhlallisuuksia yli parissakymmenessä kaupungissa.

Asia noteerattiin tänään Britannian päivittäisessä Ukraina-katsauksessa Twitterissä, ja eilen perumisista uutisoi myös muun muassa Moscow Times.

Venäjällä vietetään tiistaina toisen maailmansodan päättymisen voitonpäivää, jolloin muistetaan Neuvostoliiton voittoa natsi-Saksasta. Tavallisesti se on ollut suuri juhlapäivä näyttävine paraateineen.

Brittiraportin mukaan tähän mennessä voitonpäivän ohjelmat on peruttu kuudella Venäjän alueella, Siperiaa myöten yhteensä 21 kaupungissa sekä miehitetyllä Krimin niemimaalla.

Moskovassakin juhlallisuuksia on typistetty ja turvatoimia lisätty viimeviikkoisen väitetyn lennokki-iskun jälkeen.

Ukraina on sanonut lennokki-iskun olleen Venäjän itsensä "lavastama", ja EU:ssakin on epäilty, että Venäjä käyttäisi väitettyä hyökkäystä tekosyynä jatkaakseen sodan kärjistämistä.

–  Lennokki-iskun ajoitus Kremliin vain päiviä ennen voitonpäivää näyttää Venäjän haavoittuvuuden tällaisiin iskuihin lisääntyneen ja melko varmasti Venäjän johdon uhkakuvaa voitonpäivän tapahtumiin liittyen, brittiraportissa todetaan, ottamatta enempää kantaa tapahtuneeseen.

Raportin mukaan turvallisuushuolien lisäksi peruutuksiin on voinut vaikuttaa myös pelko mielenosoituksista tai tyytymättömyydestä liittyen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.

14.56: Ukraina sanoo ampuneensa alas Venäjän hypersoonisen ohjuksen

Ukraina sanoo ampuneensa alas Venäjän hypersoonisen Kinzhal-ohjuksen. Jos väite ohjuksen pudottamisesta pitää paikkansa, kyseessä on ensimmäinen ensimmäinen kerta, kun Ukraina on kyennyt pudottamaan yhden Venäjän uusimmista ja nykyaikaisimmista ohjuksista.

Asiasta kertoi brittilehti Guardianin mukaan ilmavoimien komentaja Mykola Oleshchuk viestipalvelu Telegrammissa. Oleshchukin mukaan ohjus pudotettiin yhdysvaltalaisella Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmällä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut Kinzhal-ohjusta "ihanteelliseksi aseeksi". Hypersooninen ohjus voi lentää yli viisinkertaisella äänennopeudella, mikä tekee niistä vaikeampia seurata ja torjua kuin perinteiset ohjukset. Venäjän mukaan ilmasta laukaistavalla ohjuksella on jopa 2 000 kilometrin kantama.

Ukraina sai ensimmäisen Patriot-ohjusjärjestelmän käyttöönsä huhtikuun lopulla. Maa ei ole kertonut kuinka monta järjestelmää sillä on nyt käytössään.

Saksa on kertonut lähettäneensä ainakin yhden ja Alankomaat kaksi Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää Ukrainaan.

12.37: Venäjän väitetään käyttäneen polttoaseita Bahmutissa

Financial Times -lehden kirjeenvaihtaja Christopher Miller on jakanut Twitterissä Ukrainan erikoisjoukkojen julkaiseman videon, jonka väitetään näyttävän venäläisjoukkojen käyttäneen polttoaseita Bahmutin kaupungissa. 

Videolla Bahmutin kaupunki näyttäisi olevan kauttaaltaan liekkien peitossa.

10.14: Tass: Padon murtumisen riskiä vähennetty Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähellä

Venäläisen energiayhtiö Rosenergoatomin asiantuntijan Renat Karchaan mukaan insinöörit ovat onnistuneet vähentämään riskiä, että lähellä Zaporizhzhjan ydinvoimalaa sijaitsevan Kakhovkan vesivoimalan tekoaltaan pato murtuisi. Asiasta kertoo venäläinen uutistoimisto Tass. 

Karchaa on aiemmin sanonut, että padon murtuminen nostaa vedenpintaa ydinvoimalan alueella, mikä voisi vaarantaa ydinvoimalan turvallisuuden.

Karchan mukaan vesivoimalan tekoallasta tyhjennetään Dneprjokeen ja turvallisuusriski poistuu, kun vedenpinta altaassa palautuu normaaliksi.

Karchaan kommentit ovat ristiriidassa Ukrainan maaliskuussa antamien varoitusten kanssa. Ukrainalaisviranomaisten mukaan ydinvoimalan reaktoreiden jäähdytysvesi saattaa loppua kesään mennessä, koska tekoaltaasta oli laskettu vettä pois, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan suunnitelmista räjäyttää pato. Räjäyttämisen on pelätty aiheuttavan tulvia alajuoksulla Hersonin kaupungin ympäristössä.

Venäläisjoukot ottivat Zaporizhzhjan ydinvoimalan haltuunsa vuosi sitten. Voimalan lähellä on käyty taisteluja ja sen turvallisuus on herättänyt huolta.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin.

8.41: EU:lta miljardin euron aseapupaketti Ukrainalle

EU:n eilen hyväksymällä miljardin euron aseapupaketilla Ukrainalle hankitaan Euroopan rauhanrahaston (EPF) kautta 155 millimetrin tykistöammuksia ja myös ohjuksia, mikäli Ukraina niitä pyytää. Ammukset on määrä ostaa Euroopan puolustusteollisuudelta.

Apupaketilla halutaan EU:n mukaan vahvistaa Ukrainan mahdollisuuksia puolustaa itsenäisyyttään ja alueellista koskemattomuuttaan sekä auttaa Ukrainaa suojelemaan siviiliväestöään Venäjän hyökkäykseltä.

Nyt hyväksytty apupaketti on osa kolmiportaista suunnitelmaa, jonka tarkoituksena on toimittaa Ukrainaan miljoona tykistöammusta ensi vuoden maaliskuuhun mennessä.

Nyt hyväksytyn apupaketin myötä EU on tukenut Ukrainaa sotilaallisesti yhteensä 5,6 miljardin euron edestä.

7.25: Mustanmeren viljasopimukseen liittyvät neuvottelut päättyivät umpikujaan

Mustanmeren viljasopimukseen liittyvä neuvottelukierros päättyi umpikujaan perjantaina, kun Turkki, Venäjä, Ukraina ja YK eivät päässeet yhteisymmärrykseen uusista viljaa kuljettavista aluksista. Asiasta kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Viljasopimuksella ukrainalaista viljaa ja lannotteita on kyetty kuljettamaan turvallisesti Mustanmeren kautta. Nykyisen viljasopimuksen on määrä päättyä 18. toukokuuta.

Sopimuksella on pyritty torjumaan maailmanlaajuinen elintarvikekriisi. Venäjä on esittänyt listan vaatimuksia sopimuksen jatkamiseksi.

Perjantai 5. toukokuuta

22.42: Ukrainaa odottaa vuosia kestävä miinojen raivaus

Ukrainaa odottaa vuosia kestävä miinanraivaus alueilta, joilta Venäjä on vetäytynyt. Koska armeija ei ehdi vielä peltojen raivaukseen, maanviljelijät kehittävät miinanraivaustraktoreita, joiden avulla peltoja voidaan ottaa taas käyttöön.

Aleksandr Kryvtsov johtaa isoa maatalouskombinaattia Itä-Ukrainassa, alueella josta Venäjä vetäytyi viime vuonna. Armeijalta maatalousyrittäjät eivät saa vielä apua peltojensa raivaamiseen venäläisten miinoista, siksi Kryvtsov päätti ryhtyä itse toimeen. Hän varusti yhden traktoreista puskulevyllä ja venäläisistä panssareista puretuilla suojalevyillä – traktoria etäohjataan pellon reunasta.

– Aloimme tähän, koska kylvöaika oli käsillä ja emme voineet tehdä mitään, miinanraivaajat ovat hyvin kiireisiä, Kryvtsov kertoo.

Ukrainan pääministeri totesi perjantaina, että 30 % Ukrainan pinta-alasta on venäläisten miinoittamaa, usein hyvin kekseliäästi, siksi viljelypellotkin on käytävä tarkasti läpi. Hallitus lupaa viljelijöille miinanraivausapua, mutta resursseja on tarjolla rajoitetusti, koska suurin osa on kiinni yhä sotatoimissa.

Miinojen raivaus Ukrainassa tulee kestämään sodan päätyttyä useita vuosia. Myös maataloudessa isoja viljelyalueita joutuu käyttökieltoon, kunnes kaikki miinat on saatu pelloilta raivattua.

Maanviljelijät raivaavat miinoja Ukrainassa 1:45
Miinojen raivaus Ukrainassa tulee kestämään sodan päätyttyä useita vuosia.

19.13: Venäjä määräsi evakuointeja Zaporizhzhjan alueella

Venäjä on määrännyt evakuointeja rintamalinjojen läheltä Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjan alueella. Evakuoitaviin paikkoihin kuului Enerhodarin kaupunki, jossa sijaitsee Zaporizhzhjan ydinvoimala.

Zaporizhzhjan alue on osittain Venäjän valtaama, osittain Ukrainan hallinnassa.

16.16: Ukrainan varapuolustusministeri: Wagnerin palkkasotilaita siirtymässä rintamalinjalta kohti Bahmutia

Ukrainan varapuolustusministerin mukaan Wagnerin palkkasotilaita on siirtymässä koko rintamalinjan alueelta Bahmutin kaupungin suuntaan.

Varapuolustusministeri Hanna Maliar kommentoi asiaa televisiohaastattelussa sen jälkeen, kun Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin uhkasi joukkojensa vetäytyvän rajujen tappioiden vuoksi Bahmutista 10.5. mennessä.

Maliarin mukaan Ukrainan joukot eivät käy pelkästään puolustustaistelua Bahmutissa, vaan joukot suorittavat myös hyökkäyksiä.

Ukrainan uskotaan lähiaikoina käynnistävän vastahyökkäyksen puskeakseen Venäjän joukkoja pois Ukrainan itä- ja eteläosasta.

Lisää perjantain tapahtumista voit lukea täältä.


Lue myös:

    Uusimmat