Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella tulitusta, 16 viljalaivaa lähtenyt Ukrainan satamista viljasaarron päätyttyä  – MTV seurasi sotaa 14.8.2022

7:56
Tuoreimmat Ukraina-uutiset: YK huolissaan Zaporizhzhjan ydinvoimalasta, Venäjän hyökkäys herätti Viron venäjänkielisen väestön.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

  • Zelenskyi: Sota alkoi Krimistä ja sen täytyy loppua Krimin vapauttamiseen
  • Yhdysvallat: Venäjä menettää joka päivä 500 sotilasta
  • Brittitiedustelu: Venäjän aseteollisuus ei pysty toimittamaan kaikkia tilauksia
  • Satelliittikuvat: Ainakin seitsemän sotilaskonetta tuhoutui Venäjän Krimin kentän räjähdyksissä
  • Yhdysvallat: Venäjä menettänyt ainakin 75 000 sotilasta
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Lue sunnuntain tapahtumista täältä.

19.41: ISW:n mukaan Venäjä yrittää kirittää sotateollisuuttaan – Pekka Toveri: "Onko Putin tehnyt saman virheen kuin Hitler?"

Raporttien mukaan Kreml yrittää saada Venäjän aseteollisuuteen lisää vauhtia, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan Venäjä aloitti "teollisuuden liikekannallepanon" elokuun alussa ja kielsi joiltain alan työntekijöiltä ja koko johdolta lomien pitämisen.

Heinäkuussa uutisoitiin, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut uusia lakeja, jotka mahdollistavat juuri esimerkiksi lomien kieltämisen armeijalle kriittisillä teollisuuden aloilla.

Jos Ukrainan tiedustelua on uskominen, niin Venäjä on lisäämässä armeijan budjettia noin 600–700 miljardilla ruplalla eli noin 10 miljardilla eurolla. Venäjän armeijan budjetti on tällä hetkellä virallisesti noin 65 miljardia euroa.

– (Onko) Putin tehnyt saman virheen kuin (natsi-Saksan johtaja Adolf) Hitler, sotateollisuus käynnistettiin myöhään?, kommentoi Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri Twitterissä.

Toveri muistuttaa, että natsi-Saksa kaatui toisen maailmansodan aikana "ylivoimaisella sotateollisella tuotannolla".

– Sama voidaan tehdä Venäjälle, Toveri jatkaa.

Lue aiheesta lisää täältä.

18.04: Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella tulitusta jälleen lauantaina

Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueen suuntaan on jälleen lauantaina kohdistunut tulitusta, josta sekä Ukraina että Venäjä ovat syyttäneet toisiaan.

Ydinvoimalan omistavan Ukrainan valtionyhtiön Energoatomin mukaan tulituksen takana on Venäjä.

Venäjän alueelle perustaman paikallishallinnon jäsen on puolestaan syyttänyt tulituksista Ukrainaa. Hänen mukaansa ammukset osuivat niin ydinvoimalan alueelle kuin Dnipro-joen rannoille. Hän ei kertonut mahdollisista vahingoista.

17.05: Venäjän joukkojen täydennykset takkuilevat Ukrainan tuhottua siltoja Etelä-Ukrainassa

Ukrainan vahingoitettua tärkeimpiä Dnipro-joen ylittäviä siltoja Venäjä ei saa tehtyä tehokkaasti täydennyskuljetuksia Hersonin alueelle Etelä-Ukrainassa, arvioidaan Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportissa.

Vaikka Venäjä saisi tehtyä siltoihin merkittäviä korjauksia, ne säilyvät sen suurimpana heikkoutena, raportissa sanotaan.

Tuhansien sotilaiden täydennystoimitukset ovat melko varmasti ainoastaan kahden ponttonilautan varassa. Täydennysten ollessa jatkuvasti rajoitettuja, keskeistä joukkojen kestävyyden kannalta on se, kuinka suuret varastot Venäjällä on ennestään Dnipron länsirannalla.

16.31: Venäläinen laskuvarjojääkäri taisteli Ukrainassa – vastustaa nyt sotaa ja haukkuu armeijan: "Meillä oli samat taktiikat kuin isoisillämme!"

Armeijasta eronneen laskuvarjojääkärin mukaan Venäjällä ei ollut moraalista oikeutta hyökätä Ukrainaan.

Salamasodan piti pakottaa Ukraina polvilleen, presidentti Volodymyr Zelenskyin hallinto syrjään ja Ukrainasta piti takoa pakolla Valko-Venäjän kaltainen vasallivaltio.

Ennen helmikuista hyökkäystä Kreml kasasi Ukrainan lähettyville pitkälti yli 100 000 sotilasta. Helmikuun 24. päivä tuo armeija aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan. Laskuvarjojääkäri Pavel Filatiev sanoo olleensa yksi hyökänneistä.

Filatiev taisteli kertomansa mukaan eturintamalla kaksi kuukautta ennen kuin erosi armeijasta terveyssyihin vedoten.

– Tekniikkamme olivat toivottaman vanhentuneita. Meillä oli yhä samat taktiikat kuin isoisillämme! Ne, jotka hyökkäsivät ensin, tuhoutuivat.

Lue aiheesta lisää täältä.

13.55: Guardian: Yhteensä 16 viljalaivaa lähtenyt Ukrainan satamista viljasaarron päätyttyä 

Ukrainan satamista on lähtenyt yhteensä 16 viljalaivaa sen jälkeen, kun pitkään jatkunut viljasaarto päättyi. Saarto saatiin päättymään YK:n ja Turkin mahdollistamissa Venäjän ja Ukrainan välisissä neuvotteluissa tänä kesänä.

Asiasta uutisoi Guardian-lehti lauantaina sen jälkeen, kun Turkin puolustusministeriö ilmoitti kahden ukrainalaista viljaa kuljettaneen laivan lähteneen Tshornomorskin satamasta.

Turkkiin suunnanneella kahdella laivalla oli lastissaan 12  000 tonnia maissia ja 3  000 tonnia auringonkukansiemeniä, kertoi Turkin virallinen Anadolu-uutistoimisto.

13.54: Zelenskyin neuvonantaja: Sota voi päättyä vain, jos Venäjä palauttaa Krimin niemimaan 

Ukrainan sota voi päättyä vain, jos Venäjä palauttaa Ukrainalle Krimin niemimaan, sanoi presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak Twitterissä lauantaina. 

Podoljak vaati myös, että Venäjän hyökkäyssodan määränneitä johtajia tulee rangaista. 

Venäjä on uhannut laajentavansa tavoitteitaan Ukrainan itäosien ulkopuolelle eikä pidä rauhanneuvotteluja tällä hetkellä mahdollisina.

Venäjä valtasi Krimin vuonna 2014.

10.17: Brittitiedustelu: Venäjän täydennyksissään käyttämät sillat Hersoniin käyttökelvottomia

Britannian puolustusministeriö kertoo Twitterissä, että sen tietojen mukaan kaksi tärkeintä Venäjän Hersoniin kohdistuvissa täydennyskuljetuksissa käyttämää siltaa ovat nyt käyttökelvottomia. Hersonin kaupunki on sumpussa, ja sitä on vaikea päästä huoltamaan.

8.20: Brittitiedustelu: Sakyn sotilaslentokentällä tuhoutui tai vaurioitui ainakin kahdeksan Venäjän sotakonetta

Salaperäiset räjähdykset venäläisten hallitsemalla Sakyn sotilaslentokentällä Krimin niemimaalla aiemmin tällä viikolla johtuivat "melko varmasti" neljän ammusvarastoalueen räjähtämisestä, sanoi Britannian puolustusministeriö eilisessä tiedusteluraportissaan.

Brittitiedustelun mukaan räjähdyksissä tuhoutui tai vakavasti vaurioitui ainakin viisi Su-24 -rynnäkkökonetta sekä kolme Su-30- taistelukonetta.

Raportti ei ottanut kantaa siihen, mistä räjähdykset ovat voineet saada alkunsa.

Lentokenttä kärsi pahoja vaurioita, raportissa sanotaan, mutta se on yhä käyttökelpoinen.

6.07: USA huolestui laittomien tahojen asettamista syytteistä itäisessä Ukrainassa

Yhdysvallat kertoo olevansa huolestunut tiedoista, joiden mukaan laittomat viranomaistahot ovat asettaneet syytteitä brittejä, ruostalaisia ja kroatialaisia henkilöitä vastaan itäisessä Ukrainassa.

– Venäjällä ja sen nimissä toimivilla tahoilla on velvollisuus kunnioittaa kansainvälisiä humanitaarisia lakeja, mukaanlukien sotavangeille kuuluvia oikeuksia ja suojaa, toteaa Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken:


Perjantai

23.05: Kaksi siviiliä kuoli Venäjän iskussa Ukrainan Kramatorskiin 

Venäjän tulitus tappoi kaksi siviiliä ja haavoitti kolmeatoista perjantaina Kramatorskissa Itä-Ukrainassa, sanoo Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko.

Kramatorsk on alueen viimeinen kaupunki, joka on ukrainalaisten hallinnassa.

Kyrylenko kertoi iskusta Facebookissa ja kehotti kaupunkiin jääneitä asukkaita evakuoitumaan.

Hänen mukaansa pommitus on vahingoittanut ainakin 20:ta rakennusta ja aiheuttanut tulipaloja.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on määrännyt koko Donetskin alueelle pakollisen evakuoinnin.

20.05: Medvedev: "Onnettomuuksia voi sattua myös eurooppalaisissa ydinvoimaloissa"

Venäjän ex-presidentti Dmitri Medvedev uhkaili perjantaina Ukrainan länsiliittolaisia, jotka ovat syyttäneet Venäjää ydinkatastrofin vaaran luomisesta sijoittamalla joukkoja ukrainalaisen Zaporizhzhian voimalaitoksen ympärille, kertoo Reuters.

– Älkäämme unohtako, että myös Euroopan unionilla on ydinvoimaloita. Ja onnettomuuksia voi tapahtua sielläkin, Medvedev sanoi perjantaina.

Venäjä on pommittanut Ukrainaa ydinvoimalan suunnalta tietäen, että Ukraina ei voi ottaa vastatulituksen riskiä. Ukrainan mukaan Venäjä on myös itse tulittanut ydinvoimala-aluetta, syyttäen Ukrainaa.

YK:n Kansainvälinen atomienergiajärjestö on sanonut, että Zaporizhzhian ydinvoimalan pommitus voi aiheuttaa ydinkatastrofin.

Kiova ja YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ovat vaatineet alueen demilitarisoimista.

Lisää perjantain tapahtumia löytyytäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja