Ukrainaa odottaa vuosia kestävä miinojen raivaus – MTV seurasi sotaa 5. toukokuuta

Jälleen yksi polttoainevarasto tulessa – Venäjä syyttää Ukrainaa droneiskusta 0:29
Jälleen yksi polttoainevarasto tulessa Venäjän alueella – syyttää Ukrainaa droneiskusta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 5. toukokuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Zelenskyi vieraili 4. toukokuuta Alankomaissa
  • Zelenskyi vieraili Helsingissä 3. toukokuuta
  • Venäjä väittää Ukrainan suorittaneen droneiskun Kremliin, Ukraina kiistää
  • Zelenskyi WP:lle: Ukrainaa ei varoitettu etukäteen USA:n tietovuodosta
  • Yhdysvallat: 100 000 venäläissotilasta kuollut tai haavoittunut viimeisen viiden kuukauden aikana
  • Krimillä polttoainevarasto syttyi tuleen – venäläisviranomaisten mukaan Ukraina hyökkäsi dronella
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Lauantain seurantaan pääset tästä.

22.42: Ukrainaa odottaa vuosia kestävä miinojen raivaus

Ukrainaa odottaa vuosia kestävä miinanraivaus alueilta, joilta Venäjä on vetäytynyt. Koska armeija ei ehdi vielä peltojen raivaukseen, maanviljelijät kehittävät miinanraivaustraktoreita, joiden avulla peltoja voidaan ottaa taas käyttöön.

Aleksandr Kryvtsov johtaa isoa maatalouskombinaattia Itä-Ukrainassa, alueella josta Venäjä vetäytyi viime vuonna. Armeijalta maatalousyrittäjät eivät saa vielä apua peltojensa raivaamiseen venäläisten miinoista, siksi Kryvtsov päätti ryhtyä itse toimeen. Hän varusti yhden traktoreista puskulevyllä ja venäläisistä panssareista puretuilla suojalevyillä – traktoria etäohjataan pellon reunasta.

– Aloimme tähän, koska kylvöaika oli käsillä ja emme voineet tehdä mitään, miinanraivaajat ovat hyvin kiireisiä, Kryvtsov kertoo.

Ukrainan pääministeri totesi perjantaina, että 30 % Ukrainan pinta-alasta on venäläisten miinoittamaa, usein hyvin kekseliäästi, siksi viljelypellotkin on käytävä tarkasti läpi. Hallitus lupaa viljelijöille miinanraivausapua, mutta resursseja on tarjolla rajoitetusti, koska suurin osa on kiinni yhä sotatoimissa.

Miinojen raivaus Ukrainassa tulee kestämään sodan päätyttyä useita vuosia. Myös maataloudessa isoja viljelyalueita joutuu käyttökieltoon, kunnes kaikki miinat on saatu pelloilta raivattua.

Maanviljelijät raivaavat miinoja Ukrainassa 1:45
Miinojen raivaus Ukrainassa tulee kestämään sodan päätyttyä useita vuosia.

19.13: Venäjä määräsi evakuointeja Zaporizhzhjan alueella

Venäjä on määrännyt evakuointeja rintamalinjojen läheltä Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjan alueella. Evakuoitaviin paikkoihin kuului Enerhodarin kaupunki, jossa sijaitsee Zaporizhzhjan ydinvoimala.

Zaporizhzhjan alue on osittain Venäjän valtaama, osittain Ukrainan hallinnassa.

16.16: Ukrainan varapuolustusministeri: Wagnerin palkkasotilaita siirtymässä rintamalinjalta kohti Bahmutia

Ukrainan varapuolustusministerin mukaan Wagnerin palkkasotilaita on siirtymässä koko rintamalinjan alueelta Bahmutin kaupungin suuntaan.

Varapuolustusministeri Hanna Maliar kommentoi asiaa televisiohaastattelussa sen jälkeen, kun Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin uhkasi joukkojensa vetäytyvän rajujen tappioiden vuoksi Bahmutista 10.5. mennessä.

Maliarin mukaan Ukrainan joukot eivät käy pelkästään puolustustaistelua Bahmutissa, vaan joukot suorittavat myös hyökkäyksiä.

Ukrainan uskotaan lähiaikoina käynnistävän vastahyökkäyksen puskeakseen Venäjän joukkoja pois Ukrainan itä- ja eteläosasta.

15.31: Ukrainan varapuolustusministeri: Venäjä aikoi tuoda Wagnerin palkkasotilaita rintamalinjan varrelta Bahmutiin

Korkea-arvoinen ukrainalainen virkamies sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että Venäjä on aikonut tuoda Wagnerin palkkasotilaita rintamalinjan varrelta Bahmutiin Itä-Ukrainaan.

Hänen mukaansa Venäjä haluaisi vallata kaupungin ajoissa ennen 9. toukokuuta vietettävää voitonpäivää.

Varapuolustusministeri Hanna Maliar esitti kommentit Ukrainan televisiossa.

14.34: Iloa sodan lohduttomuuteen: Kirsikankukat kukkivat Kiovassa

Vaaleanpunaiset kirsikankukat ovat tuoneet tuulahduksen keväästä ja ilosta Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan, joka on muuten edelleen täynnä piikkilankaa ja panssarintorjunta-aitoja.

Kiovan asukkaat ovat raivanneet tiensä suojausten läpi ja ohittaneet maamiinoista varoittavat kyltit päästäkseen nauttimaan väriloistosta ja kukkien tuoksusta Kioton puistoon. Se on ukrainalais-japanilaisen ystävyyden symboli kaupungin laitamilla.

– Kun näin kyltin, jossa luki ”miinavaara”, ajattelin, että puutarhureilla on täytynyt olla hyvä tuuri, koska he ovat jo leikanneet nurmikon täällä, myyjä Olha Stashinskene sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa. 

– Elämässä pitäisi aina etsiä jotain kaunista.

Olena Yukhymchuk, 37, kertoo pyrkivänsä käymään puistoissa mahdollisimman usein kahdeksanvuotiaan tyttärensä Yaroslavan kanssa.

– Kaikesta huolimatta värit helpottavat arkea. Kun kaikki on harmaata, vaikeuksia on paljon vaikeampi käsitellä, hän sanoi.

Puistossa olevat ukrainalaiset sotilasasemat, kuten juoksuhaudat ja bunkkerit, eivät ole enää käytössä. 

Joillekuille kävijöille nämä muistutukset sodasta ovat kuitenkin yhtä tärkeitä kuin puiden keväinen loisto.

– Niiden pitäisi säilyä muistomerkkinä myös voittomme jälkeen, 28-vuotias hammaslääkäri Liubov Iliashenko toteaa Reutersille.

– Sota on meidän kohtalomme; meidät on määrätty elämään tämä aika.

Kirsikankukat kukkivat Kiovassa 1:30

Katso, miltä kukkaloisto näyttää Kiovassa.

13.19: Venäjällä vaikeuksia junakuljetuksissa sabotaasien takia

Britannian puolustusministeriön mukaan viime aikoina Venäjällä Ukrainan rajan tuntumassa sattuneet junaonnettomuudet ovat lähes varmasti vaikeuttaneet Venäjän armeijan kuljetuksia. Onnettomuuksien syyksi on toistuvasti kerrottu tuntemattomien tekijöiden sabotaasi, puolustusministeriö kertoo päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Vaikka Venäjän armeijan ratatöihin erikoistuneet korjausyksiköt saavatkin radat yleensä korjattua nopeasti, tapahtumat kasvattavat painetta Venäjän sisäisestä turvallisuudesta vastaavia joukkoja kohtaan. Ne eivät todennäköisesti pysty täysin turvaamaan Venäjän laajaa ja haavoittuvaa rataverkkoa hyökkäyksiltä, puolustusministeriö arvioi.

Myös iskut polttoainevarikkoihin Ukrainan rajan läheisyydessä ovat jatkuneet. Ilskiin kaupungissa Krasnodarin alueella sijaitsevaan jalostamoon on tehty lennokki-isku, kertoi Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass.

Jalostamossa syttyi iskun seurauksena tulipalo. Isku oli jo toinen kaupunkiin kahden päivän sisällä.

11.22: Wagner: "Lähdemme Bahmutista 10. toukokuuta"

Palkkasotilasyhtiö Wagner vetää taistelijansa Bahmutista Itä-Ukrainasta ensi viikolla ammuspulan vuoksi, uhkaa Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin.

Prigozhinin mukaan taistelijat luovuttavat asemansa Bahmutissa puolustusministeriön joukoille keskiviikkona ja vetäytyvät selustassa sijaitseviin asemiin.

– Vedän Wagnerin yksikön Bahmutista, koska ammuksien puutteen vuoksi heitä odottaa turha kuolema, Prigozhin perusteli.

Prigozhin julkaisi jo aikaisemmin omalla Telegram-kanavallaan videon, jossa hän esitteli kaatuneiden taistelijoiden ruumiita ja solvasi sekä puolustusministeri Sergei Shoigua että armeijan komentajaa Valeri Gerasimovia.

– He tulivat vapaaehtoisina tänne, ja nyt he kuolevat, jotta te voitte lihoa paneloiduissa toimistoissanne. Nämä ovat Wagnerin miehiä. He kuolivat tänään. Heidän verensä on yhä lämmintä, Prigozhin uhosi.

11.13: Yhdysvallat tiesi Kremlin lennokki-iskusta, väittää ulkoministeri Lavrov

Yhdysvaltojen täytyi olla selvillä Kremliin tehdystä lennokki-iskusta, sanoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Lavrovin mukaan Venäjä vastaa iskuun konkreettisilla toimilla.

Kremlin edustaja Dmitri Peskov sanoi jo eilen, että Ukraina teki iskun Yhdysvaltojen aloitteesta.

Valkoinen talo vastasi Peskovin väitteisiin eilen toteamalla, että Kreml valehtelee.

Ukraina on niin ikään kiistänyt osallisuutensa iskuun ja sanonut, että Venäjä lavasti iskun. Asiasta kirjoittaa STT.

5.10: Ukraina sanoo ampuneensa oman lennokkinsa alas Kiovassa

Ukrainan ilmavoimat on kertonut ampuneensa torstai-iltana oman lennokkinsa alas pääkaupunki Kiovassa. Ilmavoimien ilmoituksen mukaan se oli menettänyt lennokin hallinnan.

Ilmavoimien mukaan lennokin todennäköistä teknistä vikaa selvitetään.

Aiemmin torstai-iltana kerrottiin, että Kiovassa oli kuultu useita räjähdyksiä ja räjähdysten aallon kerrottiin päättyneen noin 15–20 minuutin jälkeen. Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak ehti ilmoittaa, että vihollislennokki oli ammuttu alas.

Uutistoimisto AFP:n toimittajat näkivät mustan savupilven ilmassa, kun Kiovan sotilashallinto ilmoitti ilmahälytyksen päättyneen. Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoi pelastajien sammuttaneen tulipalon nelikerroksisen ostoskeskuksen pohjakerroksessa Solomjanskyin alueella Kiovassa.

Klitshkon mukaan paloi aiheutti pintavaurioita, mutta ei henkilövahinkoja.

Venäjä väitti keskiviikkona torjuneensa Ukrainan lennokki-iskun Kremlin hallintokortteleihin. Ukraina on kiistänyt tehneensä iskun Moskovaan. Torstaina Venäjä väitti Ukrainan tehneen lennokki-iskun Yhdysvaltojen aloitteesta. Yhdysvallat on kiistänyt Venäjän väitteen.

Torstai 4.5.

23.56: Ukraina sanoo ampuneensa alas oman lennokkinsa Kiovan yläpuolella

Ukrainan ilmavoimat ilmoitti torstaina tuhonneensa yhden omista lennokeistaan sen jälkeen, kun se oli alkanut lentää hallitsemattomasti Kiovan alueen yllä. Asiasta kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Lennokissa oli ilmavoimien mukaan todennäköisesti tekninen vika ja se tuhottiin, koska lennokin hallitsematon lentely olisi voinut johtaa ei-toivottuihin seurauksiin.

23.18: Ukraina sanoo ampuneensa alas Kiovan yllä lentäneen miehittämättömän ilma-aluksen

Ukrainan ilmapuolustus sanoo ampuneensa alas Kiovan yläpuolella lentäneen miehittämättömän ilma-aluksen. Asiasta kertoi kaupungin sotilashallinto torstai-iltana viestintäsovellus Telegrammissa.

Vahingoista tai kuolonuhreista ei sotilashallinnon mukaan ole tietoa. Sotilashallinto kirjoittaa, että tietoja selvitetään parhaillaan.

Ukrainan parlamentin jäsen Inna Sovsun jakoi Twitterissä videon, jossa näkyy kun drone ammutaan alas. Sovsun kirjoittaa tviitin saatetekstissä, että drone pudotettiin Kiovan Maidanin aukion yläpuolella.

Jos alla oleva video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Korjaus 4.5.2023 kello 23.26: Muutettu, että Inna Sovsun on Ukrainan parlamentin jäsen. Sovsunin tittelinä oli aiemmin Ukrainan varaopetus- ja tiedeministeri.

20.53: Kiovassa kuultu räjähdyksiä, asukkaita kehotetaan pysymään suojissa

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on kuultu useita räjähdyksiä, kertovat uutistoimisto AFP:n paikalla olevat toimittajat.

Eräs uutistoimiston toimittaja kertoo nähneensä lennokin, jota kaupungin ilmatorjunta yritti ampua alas. Kiovan kaupungin sotilashallinto on sanonut ilmapuolustuksen olevan toiminnassa.

Uutissivusto Kyiv Independent kertoo kaupungin sotilashallinnon kehottavan asukkaita pysymään suojissa, kunnes ilmahälytys on päättynyt.

Ilmahälytykset aktivoituivat sivuston mukaan Kiovan alueella ja pääkaupungissa sekä Venäjän miehittämällä Luhanskin alueella ja Krimillä illalla puoli yhdeksän aikoihin.

Torstain seurantaan pääsettästä.

Lue myös:

    Uusimmat