Mainos

Mustanaamion luoja Lee Falk kuollut

Sarjakuvan klassikoiden Mustanaamion ja Taika-Jimin luoja Lee Falk on kuollut. Kuulujen hahmojen isä menehtyi 83-vuotiaana sairauden jälkeen lauantaina New Yorkissa.

Lee Falk osallistui sairaudestaan huolimatta viimeiseen asti Mustanaamion seikkailujen kirjoittamiseen. "Mustiksen" ohella Falkin merkittävin sarjakuvaluomus on Taika-Jim. Lee Falk loi Mustanaamion 63 vuotta sitten. Nykyisin Vaeltavan aaveen seikkailuja seuraa päivittäin arviolta 60 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa. Mustanaamio on erityisen suosittu Pohjoismaissa. Esimerkiksi Suomessa Mustis-kerhoon kuuluu noin 30000 jäsentä.

Mustanaamioon liitetään sanonta "Vaeltava aave ei koskaan kuole". Moni sarjakuvan ystävä uskoo, että myös Lee Falk on hengentuotteidensa kautta kuolematon. Mies jättää jälkeensä ainakin mysteerin syntymävuodestaan. Mustanaamiota Suomessa kustantavan Egmontin mukaan Falk oli kuollessaan 83-vuotias, mutta hänen ikäänsä on arvuuteltu myös aina 95 ikävuoteen asti.

"Ole kova koville"

Sarjakuvien oikeamielinen sankari Mustanaamio seikkaili trikoissaan lehden sivuilla ensi kertaa 17. helmikuuta 1936. Kuvitteellisessa Bengalissa asuva Mustanaamio on vannonut, että hän "omistaa elämänsä merirosvouden, ahneuden, julmuuden ja epäoikeudenmukaisuuden tuhoamiseen". Sankarin tehokkaana apuna tässä haasteessa ovat kääpiöheimolaiset sekä hevonen Hero ja susi Devil. Vaeltava Aave -tittelin lisäksi Mustanaamio käyttää nimeä Mr Walker. Mustanaamio valitsi motokseen "ole kova koville, vanha viidakon sanonta". Rosvot vapisevatkin Mustanaamion edessä - vaikka tämä juokin kapakoissa vain maitoa.

Mustis-tarun mukaan sankarin esi-isä jäi henkiin merirosvojen hyökkäyksestä 400 vuotta sitten ja päätti omistautua kostamaan piraateille. Herättääkseen kauhua roistoissa ensimmäinen Mustanaamio pukeutui "aavemaiseen" asuun, johon hänen jälkeläisensä sitten vuorollaan sonnustautuivat. Roistojen oletetaan kuvittelevan kaikki sukupolvet samaksi kuolemattomaksi kostajaksi.

Taika-Jimilläkin ihailijoita Suomessa

Lee Falk piirsi joidenkin tietojen mukaan aivan ensimmäiset Mustanaamio-stripit itse, mutta yleensä hänet mainitaan vain käsikirjoittajana. Mustanaamio siirrettiin muutama vuosi sitten myös valkokankaalle 45 miljoonan dollarin (noin 200 mmk) hankkeessa. Filmi-Mustis ei saanut kovinkaan hyvää vastaanottoa - hahmo toimii lopultakin parhaiten piirroksena. Hypnoottisen eleen omaavan Taika-Jimin mielikuvitukselliset seikkailut eivät ole nousseet Suomessa vastaavaan kansansuosioon kuin Mustanaamio. Falkin herrasmiesmaagilla on silti vankkumattomat ihailijansa meilläkin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.