Isä pahoinpiteli teini-ikäistä tytärtään ja yritti ajaa tämän päälle autolla Helsingissä – raivostui auktoriteetin uhmaamisesta ja pojan tapaamisesta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Suomessa pitkään asuneen turkkilaismiehen yli kahden vuoden vankeusrangaistukseen tyttärensä pahoinpitelyistä sekä välikohtauksesta, jossa mies yritti ajaa tyttären sekä tämän poikaystävän päälle autolla.

Käräjäoikeudessa miestä syytettiin useista eri rikoksista, jotka ajoittuivat vuosille 2017-2019. Kyse oli muun muassa pahoinpitelyistä ja laittomista uhkauksista. Vakavin syytteistä oli tapon yritys, joka tosin lieveni tuomiossa törkeän pahoinpitelyn yritykseksi.

Syytteiden mukaan mies oli lyönyt tapahtuma-aikaan 12-15-vuotiasta tytärtään kasvoille, uhkaillut tätä tappamisella, repinyt tätä hiuksista sekä yrittänyt ajaa tämän päälle autolla.

Auton alle meinasi jäädä myös tytön poikaystävä, jota mies oli niin ikään uhkaillut väkivallalla.

Isä oli kieltänyt tapaamasta

Epäillyistä rikoksista kovin, eli autoepisodi, tapahtui helsinkiläisen taloyhtiön pihalla viime keväänä.

Mies oli aiemmin kieltänyt tytärtään tapaamasta kyseistä poikaa viikkoon, sillä tytär oli myöhästynyt koulusta mentyään pojan luokse vierailulle.

Isä oli kuitenkin kiellosta huolimatta yllättänyt kaksikon ulkoa kahdestaan. Mies oli tästä raivostunut ja kiihdyttänyt autolla kohti teinejä siten, että hän olisi törmännyt näihin, mikäli nämä eivät olisi ennättäneet pois alta.

Syyttäjän mukaan mies ei hyväksynyt tyttärensä ja suomalaispojan seurustelua. Syyttäjän mukaan jopa poika oli ollut tässä käsityksessä ja ajatellut suhtautumisen liittyvän islamin uskoon.

Mies kiisti kaikki rikokset

Oikeudessa mies kiisti kaikki syytteet. Hän kuitenkin myönsi ajaneensa kohti tytärtään ja poikaa silti kiistäen yrittäneensä ajaa päälle tai vahingoittaa näitä. Miehen mukaan hän oli pysähtynyt useamman metrin päähän nuorista.

Oikeudessa mies huomautti olleensa armeijassa kommando ja olevansa koulutettu panssariauton käyttöön. 

– Jos hän haluaisi tappaa jonkun, ei tämä pystyisi elämään, mies kommentoi oikeuden tuomion mukaan.

Miehen mukaan väite siitä, ettei hän olisi hyväksynyt tyttärensä seurustelua ei myöskään pitänyt paikkansa. Hänen mukaansa hänellä ei ollut mitään seurustelua vastaan, kunhan siinä ei menty ”liian pitkälle”.

Hän kertoi olevansa vain huolissaan teini-ikäisestä tyttärestään.

Oikeus uskoi nuoria

Oikeus uskoi asiassa nuoria sekä muita asiassa todistajina kuultuja. Tapahtumista saatiin niin vahva näyttö, että käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen rikoksiin.

Yliajon osalta kyse oli törkeästä pahoinpitelyn yrityksestä. Syyte tapon yrityksestä lieveni, sillä oikeus ei löytänyt riittävää näyttöä siitä, että miehen tarkoituksena olisi ollut surmata tai vakavasti vahingoittaa nuoria.

Miehen katsottiin syyllistyneen myös kolmeen pahoinpitelyyn, kahteen laittomaan uhkaukseen sekä perusmuotoiseen pahoinpitelyn yritykseen. Kyseiset rikosnimikkeet liittyvät tilanteisiin, jossa mies muun muassa löi tytärtään ja uhkaili tätä.

Tuomion perusteella pahoinpitelyt olivat tapahtuneet tilanteissa, joissa mies oli kokenut tyttärensä puhuttelevan häntä epäkunnioittavaan sävyyn.

Oikeus katsoikin, että tämä sekä jotkin muut esiin nousseet seikat huomioiden asiassa oli viitteitä niin sanottuun kunniaväkivaltaan.

Oli uhannut tappaa

Miehen ex-vaimon mukaan mies oli jopa kerran uhannut tappaa tämän sekä tyttären, mikäli hänen kunniansa kärsisi.

Ex-vaimo tosin kertoi miehen myöhemmin sanoneen, ettei hän olisi todellisuudessa tehnyt näin. Nainen ei itsekään uskonut miehen puheita, vaan kertoi miehen rakastavan lapsiaan. Hänen mukaansa miehen tarkoitusperät lasten suhteen olivat hyvät, mutta valitut sanat ja viestit välillä vääriä.

Miestä syytettiin uhkauksen osalta myös ex-vaimoon kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta. Kyseinen syyte kuitenkin kaatui, sillä ex-vaimolla ei ollut miehen suhteen rangaistusvaatimusta.

Muista rikoksista vuonna 1978 syntynyt mies tuomittiin yhteensä 2 vuoden ja 4 kuukauden vankeusrangaistukseen. Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion aiemmin tällä viikolla.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

MTV Uutiset ei julkaise tuomitun miehen nimeä rikosten uhreiksi joutuneiden alaikäisten suojelemiseksi.

Otsikkoa muokattu 16.10. kello 8.03: Poistettu otsikosta viittaus isän uskontoon. 

Lue myös:

    Uusimmat