Muistat varmasti putsata lumet auton ikkunoista, mutta yksi tärkeä paikka jää helposti vähemmälle huomiolle: "Voi jäätyä kiinni tiukastikin"

Pimeällä tai hämärässä ajettaessa mahdollisimman hyvän näkyvyyden varmistaminen on elintärkeää. Pelkästään valojen toiminnan varmistaminen ja tuulilasin puhdistaminen lumesta ja jäästä eivät kuitenkaan riitä takaamaan hyvää näkyvyyttä.

Vahinkokorjaamo Autoklinikka muistuttaa tiedotteessaan, että Suomeen toden teolla saapunut talvi ja sen mukanaan tuomat vaihtelevat keliolosuhteet vaativat kuljettajalta sekä tarkkaa huomiointia että aktiivisia toimenpiteitä.

Auton ikkunoiden putsaaminen lumesta ja jäästä ennen ratin taakse hyppäämistä sujuu monelta automaattisesti, vaikkakin varoittavia esimerkkejä leväperäisestäkin suhtautumisesta tulee usein vastaan. Ei nimittäin riitä, että tuulilasiin raaputtaa pienen aukon, vaan lasit takaikkunaa myöten tulisi puhdistaa kunnolla.

Ikkunoita putsatessa irtolumi kannattaa harjailla pois myös esimerkiksi konepelliltä ja katolta. Lumien poistaminen auton katolta on Liikenneturvan mukaan ensiarvoisen tärkeää siinäkin mielessä, että jos katolle on jäänyt lunta, voi se liukua hidastaessa tai jarruttaessa tuulilasille, minkä jälkeen kuljettaja ei näe yhtään mitään. Tai vaihtoehtoisesti kiihdyttäessä lumet voivat päätyä takana olevan konepellille.

Yksi paikka voi kuitenkin jäädä hoitamatta tunnolliseltakin putsaajalta.

– Ikkunoiden raaputtelun lomassa on helppo unohtaa, että myös ajovalot ovat talvella tärkeät tarkastaa ja puhdistaa huolellisesti aina ennen liikkeelle lähtöä. Koska valot lämpenevät käytössä, niihin satava lumi voi sulaa ja sen jälkeen jäätyä kiinni umpioihin tiukastikin, joten pelkkä kevyt pyyhkäisy ei välttämättä aina riitä, Autoklinikan Vesa Mattila vinkkaa tiedotteessa.

Liikenneturvan viisi vinkkiä näkyvyyden varmistamiseen talvikeleillä

  • Esilämmitä auto. Se ehkäisee lasien jäätymistä ja huurtumista, mutta helpottaa myös lumien putsaamista.
  • Putsaa auto huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Kiinnitä huomiota valojen puhtauteen.
  • Ehkäise kosteuden kertymistä sisätiloihin pudistelemalla lumet vaatteista ja kengistä ennen autoon istahtamista.
  • Kytke lämmin puhallus voimakkaana tuulilasille, jotta lasit pysyvät auki ajon aikana. Optimisäädöt selviävät mallikohtaisesta ohjekirjasta.
  • Kytke auton varsinaiset ajovalot päälle, jos huomiovaloautomatiikka ei sitä tee.

Lähteet: Autoklinikka, Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat