Ammattimies kertoo, mikä on paras tapa saada auto liikkeelle kinoksesta
Jos auto on jumissa lumessa, on irrottamisessa kolme vaihetta.
Vaikka runsasluminen talvi onkin monen mielestä upea asia, tarjoaa reipas lumentulo omanlaisiaan haasteita muun muassa autoilijoiden arkeen. Vaikka ajoneuvon olisikin saanut edellisenä iltana kivuttomasti kadunvarsiparkkiin, saattaa se olla aamulla korkeiden aurausvallien ympäröimä.
Toisinaan auton saaminen vapaaksi lumen keskeltä tarkoittaa isompaakin urakkaa kuin pelkästään hieman vallien lapiointia. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että autosta löytyvät sekä tukeva ja kokoontaitettava metallinen lapio että heijastinliivit työn suorittamiseksi tehokkaasti ja turvallisesti.
Artikkelin yläpuolella olevalla videolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen opastaa, mikä on oikeaoppinen irrotustapa silloin, kun auto on mahastaan kiinni hangessa.
Mitä tehdä, jos lapiota ei ole?
Vesalainen kertoi MTV Uutisille viime talvena, miten toimia tilanteessa, jossa auto on hangessa tiukasti kiinni, eikä asianmukaisia lapiointivälineitä ole mukana tai järkevästi saatavilla. Silloin apua kannattaa hakea niin sanotusta heijaamisesta.
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että autolla ajetaan eteenpäin niin pitkälle kuin se etenee, sen jälkeen annetaan sen valua taaksepäin tai vaihtoehtoisesti peruutetaan taaksepäin niin pitkälle kuin mahdollista. Sitten otetaan taas uusi yritys eteenpäin eli pikku hiljaa heijaamalla eteen ja taakse kasvatetaan auton liikerataa, Vesalainen selvensi.
Vesalainen muistuttaa, että heijatessa on tärkeää havainnoida huolellisesti joka suuntaan, ettei osu mihinkään tai kehenkään.
– Pyörien sutiessa pehmeässä lumessa on myös mahdollista, että auton vetävä pää liukuu sivusuunnassa yllättäen, joten myös sivuilla tulisi olla tilaa.
Auton irrotessa on huolehdittava, ettei ajoneuvo syöksähdä esimerkiksi takaa lähestyvän auton eteen. Tämä edellyttää kuljettajalta huolellisuutta, tarkkaavaisuutta ja kykyä ennakoida tilanteen kehittymistä, Vesalainen korostaa.
Unohda nettikikat
Internetin ihmeellisessä maailmassa voi törmätä myös erinäisiin kikkoihin, joilla mainostetaan auton irtoavan lumesta käden käänteessä. Toisinaan tällaisiin kikkoihin liittyy esimerkiksi lankkuja tai auton kumimattoja, mutta Vesalainen kehottaa jättämään tällaiset viritykset suosiolla väliin.
– Mitään lankkuja tai muita sellaisia en lähtisi renkaiden alle virittelemään. Pääsääntöisesti ne vain lennähtävät pois vetävän renkaan alta ja pahimmassa tapauksessa samalla kolhivat auton helmoja tai kylkiä. Renkaan alta lennähtävä lankku saattaa osua myös auton vierellä tai takana oleviin ihmisiin. Myös kumimaton pysyvyys on ja vähän niin ja näin.
Vesalainen muistuttaa myös, että auton kumimatto voi vaurioitua, jos sen päältä ajaa nastarenkailla.
Paras keino auton irrottamiseksi hangesta onkin Vesalaisen mukaan se työläin, eli lumien lapiointi auton kaikkien renkaiden edestä ja tarvittaessa myös alta.
Vältä tyypilliset vauriot
Yleisimpiä vaurioita kiinnijäämistilanteissa ovat Vesalaisen mukaan auton pakoputken katkeaminen, roiskeläppien, etuspoilerin tai moottoritilan suojamuovien murtuminen sekä puskurien tai etusäleikön hajoaminen.
Mikäli autoa joutuu hinaamaan, on sen puskurista avattava muovinen luukku hinauskoukun asentamista varten.
– Väännettäessä pakkasella muovisesta puskurista heiveröistä hinausluukkua auki, jää käsiin erittäin helposti kasa epämääräistä muovisilppua – varsinkin, jos ei ihan tarkkaan tiedä, mitä on touhuamassa.
Uusimmat
-
22:13
Turkin peli herättää kysymyksiä Suomenlahden molemmin puolin: "Lillumme keskellä myrkyllistä lientä"
-
21:57
NHL-sopimus puretaan – SM-liigassa viime keväänä dominoineelle Anton Levtchille näytettiin ovea
-
21:38
Risto E.J. Penttilä: Tässä tapauksessa Suomi voisi mennä Natoon ilman Ruotsia
-
21:32
Suomeen jälleen hiihdon MM-mitali!
-
21:23
Tällaisia haasteita sotaa pakenevat ukrainalaiset kohtaavat Suomessa: englantia puhuvalle Natalialle sanottiin toistuvasti ei
-
21:04
Näin Ensitreffit-parin Jannen ja Einon suhteelle kävi syöpätulosten tultua: "Siinä vaiheessa viimeistään kävi ilmi"
-
20:52
HS: Roman Rotenbergiä epäillään rikoksesta
-
20:39
Yli kaksi kolmasosaa Närpiön kasvihuoneista on suljettu – satoja työntekijöitä lomautettu: "Töitä otsalamppujen valossa"
-
20:36
Nyrkkeilyliiton mieli muuttui taas – kuohuttanutta Venäjä-kantaa sorvattiin jälleen uuteen uskoon
-
20:21
Näin skotlantilainen lottomiljönääri tuhlasi 45 miljoonaa euroa kahdeksassa vuodessa – kuolinpesä paljastaa törsäyskohteet
-
19:59
Valioliigassa sukeltava Everton teki valintansa – tässä on Frank Lampardin korvaaja
-
19:54
Pakistanin moskeijaräjähdyksen uhriluku kasvaa – ainakin 60 kuollut: "Lisää ruumiita tuodaan ulos"
-
19:15
Se on siinä! Musta aukko "söi" tähden – kuvat herkkuhetkestä julki: "Pyöritämme edelleen päitämme"
-
19:04
Ensitreffit-Janne kertoo vihdoin syöpätutkimusten tulokset: "Erikoinen kesä kaiken kaikkiaan"
-
19:02
Suomalaisten keittiöissä on oleellinen ongelma, joka voi vaikuttaa ruoan makuun: "Virhe on tapahtunut jo 70 vuotta sitten"
-
19:01
Erikoishaastattelu! Näin suosittu Tuplakääk-podcast sai alkunsa – Enni ja Kirsikka yrittivät ensin houkutella ystäviään mukaan: "Annoimme potkut"
-
18:39
Kommentti: SaiPan räikeä toiminta raivostuttaa SM-liigakansaa – syyttävä sormi tulee kuitenkin osoittaa tuttuun umpisolmuun
-
18:37
Kyljelleen pyörähtänyt auto hidastaa liikennettä ykköstiellä
-
18:25
Antti Mäkinen korvaamassa Björn Wahlroosin Sammon hallituksen puheenjohtajana
-
18:25
Asiakirjaväite: Tshetshenian presidentin kannattajat raiskasivat Venäjän tv:n toimittajan ja pahoinpitelivät kuvaajan sairaalakuntoon
-
Lataa lisää