Mainos

MTV3:n kysely: Kokoomus haluaa oman ehdokkaan

Valtaosa kokoomuksen kansanedustajista ja piirijärjestöjen toiminnanjohtajista haluaa yhä presidenttiehdokkaan puolueen omasta piiristä.

MTV3:n tänään tekemän kyselyn perusteella tunnelma kokoomuksessa ovat sekava: oman ehdokkaan ensisijaisuudesta huolimatta suosituimmaksi nimeksi nousi RKP:n Elisabeth Rehn. Puolueen omista nimistä Helsingin kaupunginjohtajan Eva-Riitta Siitosen kannatus on nousussa.

Sauli Niinistön eilisen kieltäytymisen jälkeen kokoomus on tuuliajolla, mutta silti oma ehdokas on yhä suosituin vaihtoehto. Tavoitimme kokoomuksen 46 kansanedustajasta 40. Heistä 27 haluaa yhä puolueelle oman ehdokkaan, kymmenen ei ja kolme ei osaa sanoa kantaansa.

Kuudentoista kokoomuspiirin toiminnanjohtajasta oman ehdokkaan asettaisi kahdeksan, kuusi ei osaa sanoa kantaansa ja kaksi heittäisi pyyhkeen kehään.

Nimien osalta kyselyn tulos on yhtä ristiriitainen kuin kokoomuksen kenttäkin. Omaa ehdokasta vaaditaan, mutta siitä huolimatta RKP:n Elisabeth Rehn on suosituin.

Omista saa eniten kannatusta Olli-Pekka Heinonen, joka kuitenkin sanoi eilen niin pontevasti ei, että katseet kääntyvät nyt Helsingin kaupunginjohtajaan Eva-Riitta Siitoseen. Pertti Salolaista ei esittänyt kukaan, ja tänään hän kieltäytyikin.

Eduskuntaryhmässä Siitonen on nostettu uutena nimenä esille. Käytäväkeskustelun perusteella kokoomusjuna tuntuu silti kulkevan väistämättä Elisabeth Rehnin ehdokkuuden taakse. Ehdokasmetsästys siis jatkuu. Aikaa puoluekokoukseen on reilut viisi viikkoa.

Kokoomus kysyy puheenjohtajilta

Helsingin kokoomus kysyy piirin 80:n paikallisyhdistyksen puheenjohtajilta vastauksia kolmeen vaihtoehtoon. Omien ehdokasnimien ohella paperissa kysytään, pitäisikö kokoomuksen tukea suoraan joko Elisabeth Rehniä tai jotain muuta porvarillista ehdokasta. Kolmas vaihtoehto olisi lähteä presidentinvaaleihin ilman puoluepäätöksiä tai suosituksia.

Vastausaikaa on maanantaihin saakka. Vastaavia kyselyjä on vireillä muuallakin maassa.

Päivän puoluelehdet arvostelivat kokoomuksen puheenjohtajaa, valtiovarainministeri Sauli Niinistöä, joka ilmoitti eilen, että hän ei lähde mukaan presidenttikisaan. Lehtien mukaan Niinistö on nyt pettänyt omansa ja ajanut kykypuolueen kaaokseen.

Niinistön ilmoitus aiheutti eilen syvän hiljaisuuden täpötäydessä kokoussalissa. Kokoomusväki oli jännittyneenä odottanut, että Niinistö kertoisi myönteisestä päätöksestään. Pitkässä perustelupuheessaan Niinistö korosti mm. että suurten pelastajien aika on ohi, jos sitä aikaa koskaan on ollutkaan.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.