Mainos

MTV3:n kysely: Enemmistö eristäisi Breivikin loppuelämäksi

Selvä enemmistö suomalaisista haluaisi sulkea Norjan joukkosurmaajan Anders Behring Breivikin eristykseen loppuelämäkseen.

MTV3:n teettämässä kyselyssä vastaajilta kysyttiin näkemystä sopivasta rangaistuksesta Breivikille. Vastaajista 69 prosenttia kannatti Breivikin pitämistä vankilassa tai muuten eristyksissä koko hänen loppuelämänsä.

”Elinkautisen vankeuden tulisi kestää elinkauden eikä olla vuosituomio, kuten nyt", eräs vastaaja kommentoi.

Vain seitsemän prosenttia oli sitä mieltä, että määrämittainen vankeustuomio riittäisi. Peräti viidennes tuomitsisi Breivikin kuolemaan.

Muitakin ehdotuksia esitettiin. Osa sulkisi surmaajan hoitoon, kunnes hänet voidaan todeta vaarattomaksi tai kunnes hän ymmärtää tekonsa. Osa ilmoitti kannattavansa lainmukaista rangaistusta. Jotkut vastaajista ehdottivat pakkotyötä.

Norjan uudessa laissa maksimirangaistus nousee

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta kertoo, että loppuelämäksi sulkeminen on rikossoikeudellisesta mahdollista.

– Vaikka Norjassa tämänhetkisten säädösten mukaan 21 vuotta on maksimirangaistus, Norjassa on olemassa myös laitokseen sulkemista koskeva seuraamus. On siis mahdollista, että määräaikaisen pitkän vankeusrangaistuksen sijasta hänet määrättäisiin suljettavaksi laitokseen. Sieltä ei välttämättä vapaudu.

Norjassa on uudistettu rikoslainsäädäntöä vastikään. Jos uusi terrorismirikospykälä olisi voimassa, maksimirangaistus olisi 30 vuotta.

Alle 30 vuoden vankeusrangaistusta kannatti kuitenkin vain 3 prosenttia vastanneista.

Kyselyssä jotkut painottivat myös katumuksen merkitystä. Tähän mennessä Breivik ei ole ilmaissut katuvansa tekojaan.

"Jos osoittaa katumista, 30 vuotta. Jos ei, niin loppuelämä vankilassa”, eräs vastaaja kommentoi.

Nuotio muistuttaa, että 30 vuoden päähän on vaikea nähdä.

– Miten Norjan joukkosurmaaja silloin asiaa katsoo? Onko hän silloin katuvainen ja muuttanut näkemyksiään?

Elinkautisesta ei ole pakko vapauttaa Suomessa

Nuotio sanoo, että loppuelämän vankilassa viettäminen on mahdollista myös Suomessa, vaikka näin käy käytännössä harvoin.

Nykykäytännön mukaan hovioikeus harkitsee teon luonnetta uudelleen, kun vapauttamista haetaan.

– Meillä on menettely, jonka mukaan elinkautisesta voi vapautua, mutta ei selkeää oikeutta vapautua. Jos Breivikin kaltainen henkilö olisi Suomessa, voi hyvin olla, että hän istuisi kymmeniä vuosia vankeudessa, ehkä koko loppuelämänkin.

Nuotio ei näe tarvetta lakimuutoksiin Suomessa

– En näe, mikä uusi rangaistus olisi, koska elinkautisesta voidaan olla myös vapauttamatta. Sen sijaan voin kuvitella, että Norjassa syntyy keskustelua siitä, pitäisikö käyttöön ottaa elinkautinen vankeus. Voi tosin olla, että laitokseen sulkeminen ajaa saman asian.

Joka neljäs lapsiperheiden vanhemmista tuomitsisi kuolemaan

Vastaajista peräti 19 prosenttia eli lähes joka viides haluaisi Norjan joukkosurmaajalle kuolemanrangaistuksen.

Muita suurempaa kuolemanrangaistuksen kannatus on lapsiperheiden vanhempien keskuudessa. Heistä 26 prosenttia kannattaa kuolemanrangaistusta.

Suomessa kuolemanrangaistus viimeksi 1800-luvulla

Nuotion mukaan kuolemanrangaistuksen palauttaminen olisi oikeudellisesti hyvin vaikea toteuttaa. Hän uskoo, että vastaukset kertovat lähinnä järkyttyneestä tunnetilasta.

– Kannattaa muistaa, että Suomessa on pantu kuolemanrangaistus käytäntöön viimeksi 1820-luvulla. Euroopassa on poistettu kuolemanrangaistus kaikista maista. Tässä Eurooppa eroaa Yhdysvalloista. Kiinakin parhaillaan rajoittaa sen käyttöä. Se on eettinen valinta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.