MTV Uutiset seuraa Venäjän hyökkäystä: EU kutsuu Mariupolin tuhoamista massiiviseksi sotarikokseksi – YK toimittanut ruoka-apua sadoille tuhansille Ukrainaan

7:11
Mariupol ei aio antautua Venäjän kehotuksista huolimatta – tässä kootusti tiedot Ukrainasta maanantaina aamupäivällä

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan ja sen vaikutuksia maailmanlaajuisesti maanantai 22. päivä maaliskuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta
  • EU:n ulkoministerit keskustelevat uusista Venäjä-pakotteista
  • Lähes neljäsosa ukrainalaisista on nyt pakolaisia – 6,5 miljoonaa heistä maan sisällä
  • Zelenskyi vaatii Eurooppaa lopettamaan kaupankäynnin kokonaan Venäjän kanssa

23.45: Punaisen Ristin kansainvälisen komitean puheenjohtaja matkustaa Moskovaan keskustelemaan sotavangeista

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) puheenjohtaja Peter Maurer matkustaa tiistaina Moskovaan keskustelemaan muun muassa sotavankeja koskevista asioista. Maurer otaksuu tapaavansa Venäjän ulko- ja puolustusministeriöiden edustajia.

Maurer teki vastaavanlaisen vierailun Ukrainaan viime viikolla. Hän sanoo saaneensa molemmilta osapuolilta "myönteisiä ilmauksia koskien ICRC:n mandaattia ja roolia Geneven sopimusten mukaisesti".

ICRC:n tärkeimpiä tehtäviä konfliktitilanteissa on tavoitella pääsyä tapaamaan sotavankeja sekä auttaa turvaamaan heille inhimillinen kohtelu. ICRC yrittää myös palauttaa yhteydenpidon sotavankien ja heidän perheidensä välille.

ICRC:llä oli ryhmä piiritetyssä eteläukrainalaisessa Mariupolin kaupungissa, mutta ryhmän jäsenet ja näiden perheet evakuoitiin viime viikolla. Tuolloin arvioitiin, että järjestön henkilökunta voi tehdä vain vähän kaupunkilaisten auttamiseksi taistelujen keskellä. (STT)

23.31: "Massiivinen sotarikos"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky kertoo, että Venäjän piirittämää Mariupolin kaupunkia ollaan tuhoamassa maan tasalle. Presidentin mukaan kaupunki tulee kuitenkin selviämään koettelemuksesta. Ennen sotaa Mariupolissa asui noin 450 000 ihmistä. Kaupunki on ollut Venäjän iskujen jatkuvana kohteena sodan alusta alkaen.

Euroopan ulkopolitiikan korkea edustaja Josep Borrell kutsui aiemmin tänään Mariupolin tapahtumia ”massiiviseksi sotarikokseksi.” Presidentti Zelensky kehottaa ukrainalaisia tekemään kaikkensa maan puolustamisen eteen sekä kansan pelastamiseksi. (CNN)

23.26: YK kasvattaa apuaan, rajan lähelle perustettu avustuspisteitä etenkin perheille

YK on perustanut Ukrainan naapurimaihin rajan tuntumaan keskuksia, joista naiset ja lapset voivat hakea turvaa. ”Blue dot” (sininen piste) -keskukset perustetaan kohdemaan hallinnon sekä järjestöjen kanssa, jotta etenkin vanhemmistaan eroon joutuneet lapset löydetään ja saadaan suojaan. Lisäksi YK:n pisteet tarjoavat perustarpeita sekä neuvoja kotinsa jättäneille.

YK:n alainen maailman ruokaohjelma WFP puolestaan kertoo saaneensa Venäjän hyökkäyksen alusta lukien toimitettua ruoka-apua yli 330 000 ihmiselle, jotka ovat Ukrainassa. YK aikoo kasvattaa apuaan edelleen. (CNN)

22.20: Pitkän matkan ilmatorjuntaa pohditaan

Pentagonin mukaan Yhdysvallat ja sen liittolaiset keskustelevat parhaillaan pitkän matkan ilmapuolustuskaluston antamisesta Ukrainalle. Pentagonin tiedottajan mukaan ajatuksena on tarjota sellaista välineistöä, jota Ukrainalaisten on riittävän helppoa käyttää. (CNN)

21.56: Niinistö tapasi Macronin

Presidentti Sauli Niinistö on tänään tavannut Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vieraillessaan Ranskassa. Niinistö kiittää Twitterissä ranskalaiskollegaansa avoimesta ja suorasta keskustelusta. Niinistön mukaan rauhan palauttaminen ja turvallisuuden ylläpito ovat nyt tärkeimmät asiat Euroopassa.

21.13: Venäjän varapääministeri: Syytä paniikkiin ja hamstraamiseen ei ole

Venäjän hallituksen mukaan maassa ei ole syytä paniikkiin tai peruselintarvikkeiden hamstraamiseen. Lausunnosta kertoo Interfax. Venäjän varapääministeri Viktoria Abramchenko vakuuttaa, että tattarin ja sokerin osalta tarjonta kattaa kysynnän. Venäjä aikoo lisäksi kylvää entistä enemmän tattaria ja sokerijuurikasta tänä vuonna.

Abramchenkon mukaan Venäjä tuo lisäksi elintarvikkeita “ystävällismielisistä maista”, jotta maitotuotteiden, hedelmien, vihannesten ja eläinrehun tarjonta pystytään takaamaan. Esimerkkeinä ystävällisistä maista varapääministeri mainitsee entisiä neuvostomaita, Turkin, Intian ja Kiinan. Raskaat talouspakotteet ovat romahduttaneet ruplan arvon, mikä nostaa tuontiruoan hintaa. (BBC)

20.52: EU:n mukaan lisää pakotteita tulossa

EU on valmis kohdistamaan Venäjään lisää pakotteita, kertoo EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Josep Borrell. EU:n edustaja kommentoi pakotteita EU:n ulkoministerien tavattua Brysselissä. (Reuters)

20.38: Pelastajia surmattu iskuissa

Ukrainan valtion pelastustoimen apulaisjohtaja Roman Prymush kertoo, että tähän mennessä 21 pelastustyöntekijää on kuollut ja 47 loukkaantunut Venäjän iskuissa. Apulaisjohtaja muistuttaa, että pelastustyötä tekevien tulittaminen on Geneven sopimuksen mukaan sotarikos. Lisäksi hän muistuttaa, että pelastustyöntekijöiden ottaminen kiinni on niin ikään Geneven sopimuksen vastainen teko. (CNN)

20.24: Toimittajat ilman rajoja: Venäläisjoukot sieppasivat ukrainalaistoimittajan 

32-vuotias ukrainalainen toimittaja joutui venäläisten sieppaamaksi ja kiduttamaksi, kertoi kansainvälinen toimittajajärjestö Toimittajat ilman rajoja maanantaina.

Muun muassa ranskalaisten medioiden fikserinä eli paikallisena avustajana ja tulkkina työskennellyt mies siepattiin yhdeksän päivän ajaksi.

Järjestön mukaan miestä kidutettiin muun muassa sähköshokeilla, lyömällä rautatangolla ympäri vartaloa ja pitämällä nälässä kahden vuorokauden ajan. Mies on nyt vapautettu.

Myös ukrainalaistoimittaja Oleg Baturig joutui aiemmin tässä kuussa Venäjän armeijan sieppaamaksi ja kiduttamaksi kahdeksan päivän ajaksi. (STT)

19.16: Puolustusministeri Kaikkonen kuvaa strategista kompassia merkittäväksi askeleeksi 

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kuvaa EU:n tänään hyväksymää strategista kompassia merkittäväksi askeleeksi eteenpäin. EU-maiden ulko- ja puolustusministerit hyväksyivät puolustusyhteistyötä viitoittavan asiakirjan tänään.

Kaikkosen mukaan askel ei ole kuitenkaan jättiloikka, mutta iso askel puolustusyhteistyössä.

Yksi strategisen kompassin toimenpiteistä on EU:n ulkopuoliseen kriisinhallintaan käytettävien nopean toiminnan joukkojen perustaminen. Joukkojen vahvuus on 5  000 sotilasta, ja toiminta rakennetaan jo olemassa olevan mallin varaan. (STT)

18.59: Ukraina syyttää Venäjää valtionterrorismista

Ukraina syyttää Venäjää valtion harjoittamasta terrorismista, uutisoi BBC. Lontoossa vieraillut Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov asteli toimittajien eteen yhdessä Britannian puolustusministerin Ben Wallacen kanssa.

Ministeri Reznikovin mukaan Venäjän iskuissa on tähän mennessä kuollut ainakin 150 lasta. Lisäksi yli 400 koulua tai päiväkotia sekä yli 110 sairaalaa on ministerin mukaan tuhottu.

18.20: USA: Venäläisten täsmäaseissa ongelmia

Täsmäaseiden saatavuus on heikentynyt venäläisillä joukoilla, arvioi yhdysvaltalainen puolustusviranomainen. Venäjä on käyttänyt runsaasti muun muassa risteilyohjuksia ja kuluttanut näin omia asevarantojaan. Yhdysvaltalaisten mukaan tästä kielii se, että Venäjä turvautuu esimerkiksi yhä enemmän ”tyhmiin pommeihin” eli perinteisiin pudotettaviin pommeihin, joissa ei ole mukana äly- tai ohjausteknologiaa.

Yhdysvaltalaisten mukaan myös kehittyneemmissä venäläisissä täsmäaseissa on havaittu epäluotettavuutta. Yhdysvaltalaisten luonnehdinnan mukaan merkittävä osa venäläisten täsmäaseista ei ole välttämättä toiminut vikojen vuoksi, eli käytännössä osa laukaistuista ohjuksista on jäänyt suutareiksi, laukaisu on epäonnistunut tai ohjukset eivät ole osuneet maaleihin. (CNN)

18.06: Kiovaan ulkonaliikkumiskielto

Kiovan pormestarin mukaan kaupunkiin on julistettu uusi ulkonaliikkumiskielto. Toimen syyksi kerrotaan riski Venäjän uusista pommituksista. (Reuters)

17.48: Japanin ja Venäjän neuvottelut katkesivat

Venäjä on keskeyttänyt rauhanneuvottelut Japanin kanssa. Maiden välinen aluekiista Kuriilien saarista on estänyt Japanin ja Venäjän välisen virallisen rauhansopimuksen toisen maailmansodan vihollisuuksien lopettamisesta.

Venäjä kertoo päätöksensä syyksi Japanin Venäjälle asettamat sanktiot Ukrainan sodan vuoksi. Maat ovat keskustelleet myös mahdollisista yhteisistä taloudellisista hankkeista alueella. Neuvostoliitto miehitti Kuriilien saariryhmän neljä eteläisintä saarta toisen maailmansodan lopussa ja alue on siitä lähtien hiertänyt maiden välejä. (Reuters)

17.35: Mistä Putinin retoriikan koveneminen kertoo? Asiantuntija vastaa videolla

1:32

17.23: Miljoonat ihmiset ovat jättäneet kotinsa

YK:n mukaan jo 6,5 miljoonaa ihmistä Ukrainassa on joutunut pois kodeistaan sodan vuoksi. YK:n mukaan 3,4 miljoonaa ukrainalaista on paennut ulkomaille. 

YK:n siirtolaisjärjestön IOM:n mukaan pakolaisten määrä ja sodan aiheuttama kärsimys on ylittänyt jopa pahimmat mahdolliset uhkakuvat. (Reuters)

17.15: Marine Le Pen muutti mieltään

Ranskan presidentinvaaleissa äärioikeiston ehdokkaana oleva Marine Le Pen käänsi kelkkansa Ukrainan presidentin puheen suhteen. Tapauksesta uutisoi muun muassa Politico.

Volodymyr Zelenskyin on määrä puhua Ranskan parlamentille keskiviikkona. Aikaisemmin Le Pen ilmaisi aikovansa jättää puheen väliin. Le Pen kertoi, että hänellä oli muita suunnitelmia kyseiselle ajankohdalle. Nyt Le Pen aikoo kuitenkin osallistua tilaisuuteen.

Zelenskyi on aiemmin puhunut muun muassa Yhdysvaltain kongressille, brittiparlamentille sekä Saksan parlamentille. Marine Le Penin edustamalla puolueelle on ollut perinteisesti hyvät suhteet Venäjään.

17.08: Venäjän ilmaoperaatiot jatkuvat

Yhdysvaltain mukaan Venäjän ilma-alukset ovat tehneet kuluneen 24 tunnin aikana yli 300 hyökkäystä Ukrainassa. Yhdysvaltain mukaan toistaiseksi ei ole havaittu, että Venäjä olisi iskenyt Ukrainaan saapuneisiin asetoimituksiin. Venäjä uhkasi viime viikolla asetoimituksia mahdollisilla iskuilla. (Reuters)

16.48: Luopuuko Venäjä Kiovan valtauksesta?

Venäjän joukkojen pysähtyminen ja puolustusvalmistelut viitannevat siihen, että Venäjä on luopunut yrityksestä saartaa ja vallata Kiova lähiviikkojen aikana. Näin arvioi Maanpuolustuskorkeakoulu.

MPKK:n mukaan tykistön ja raketinheittimistön ryhmittäminen kaupungin ympärille, tehokkaan kantaman sisäpuolelle, viittaa pyrkimykseen murtaa kaupungin puolustus tulenkäytöllä ennen valtausoperaation käynnistämistä.

16.28: Kiovassa tuhoutuneen ostoskeskuksen raunioiden lähistöllä räjähdyksiä tänäänkin

Kiovan Podilin kaupunginosaan sunnuntai-iltana osuneiden iskujen tuhot alkavat valjeta kaikessa laajuudessaan. Ainakin kahdeksan ihmisen kerrotaan kuolleen iskussa.

Paikalta kuvattu dronevideo näyttää, miten suurta tuhoa Venäjän iskut tekivät ostoskeskukseen ja asuinrakennuksiin. Uutistoimisto Reutersin videolle tallentui, kuinka raunioissa räjähteli vielä maanantainakin.

1:21

16.26: Venäjältä nootti Yhdysvalloille

Venäjä on antanut Yhdysvalloille protestiksi nootin presidentti Joe Bidenin viimeaikaisista rajuista ulostuloista presidentti Vladimir Putinia koskien. Biden on kutsunut Putinia muun muassa sotarikolliseksi, roistoksi ja murhanhimoiseksi diktaattoriksi. Venäjä ulkoministeriön mukaan maiden väliset suhteet alkavat olla katkeamispisteessä. (Reuters)

16.10: Oikeus kielsi Facebookin

Venäläinen oikeus on määritellyt Metan (entinen Facebook) alustat ”äärijärjestöjen” kategoriaan. Oikeuden linjaus tarkoittaa, että Facebook ja Instagram ovat kiellettyjä Venäjällä. Asiasta kertoo uutistoimisto TASS.

Päätöksellä ei ole enää radikaaleja vaikutuksia, sillä Venäjä on jo aiemmin estänyt pääsyn Facebookiin ja Instagramiin. (Reuters)

15.52: MPKK: Venäjä ei ole saavuttanut menestystä, uusi operaatiosuunta ehkä Länsi-Ukrainaan

Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) päivittäisen Ukraina-arvion mukaan Venäjän joukot tekivät viikonloppuna rajoitettuja hyökkäyksiä useilla suunnilla, mutta eivät saavuttaneet niissä merkittävää menestystä. Ukrainan asevoimat sen sijaan ovat saavuttaneet paikallista menestystä omissa vastahyökkäyksissään.

MPKK:n mukaan on mahdollista, että Venäjä avaa lähipäivinä uuden operaatiosuunnan Länsi-Ukrainaan Puolan rajan suuntaisesti. Tällaisen toimenpiteen tarkoituksena olisi todennäköisesti sitoa ukrainalaisten reservejä sekä estää länsimaisen avun tuomista Ukrainaan, katsauksessa arvioidaan. (STT)

15.46: Ruoan vienti ulkomaille romahti

Ukraina kykenee oletettavasti viemään maaliskuun ja kesäkuun välisenä aikana vain 200 000 tonnia vehnää. Arvio perustuu konsulttifirman tekemään analyysiin. Syynä viljan vähäiseen vientiin on sota. Lisäksi Venäjä on estänyt liikenteen Ukrainan Mustanmeren satamiin. Ukraina on erittäin merkittävä viljan viejä. Maa on vienyt ulkomaille yli 18 miljoonaa tonnia vehnää heinäkuun 2021 ja nyt kuluvan maaliskuun välisenä aikana. (Reuters)

15.28: Moskovan pörssi avautui osittain

Moskovan pörssi avautui maanantaina osittain. Avaaminen koskee valtionlainoja, joita maan keskuspankki on ilmoittanut ostavansa "tarvittavissa määrin".

Moskovan pörssi on pidetty suljettuna lähes kuukauden päivät, siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Toimen tarkoituksena on ollut hillitä pääomapakoa ja estää markkinan romahtaminen.

15.24: Odessan siviilikohteisiin tehty ensimmäiset iskut, sanovat viranomaiset

Odessan paikallisviranomaiset syyttävät Venäjää ilmaiskuista asuinrakennuksiin. Kaupunginvaltuuston mukaan iskut olisivat tapahtuneet Odessan laitamilla varhain maanantaina.

Kyseessä olisi Reutersin mukaan ensimmäinen kerta, kun Mustanmeren satamakaupunki Odessan isketään.

Kaupunginvaltuuston mukaan iskussa ei kuollut tai loukkaantunut ihmisiä, mutta se sytytti tulipalon.

– Nämä ovat asuinrakennuksia, joissa rauhalliset ihmiset elävät, pormestari Gennadiy Trukhanov sanoi Reutersin mukaan.

Venäjä on jatkuvasti väittänyt, ettei se iske siviilikohteisiin.

15.21: YK:n mukaan Ukrainassa on kuollut noin 925 siviiliä

YK:n mukaan Ukrainassa on saanut surmansa kaikkiaan 925 ja loukkaantunut liki 1 500 siviiliä. Siviiliuhreja on näin ollen ainakin yli 2 400, kertoo uutistoimisto Reuters.

Todelliset luvut ovat todennäköisesti huomattavasti suuremmat. 

15.17: Brittiministeri BBC:lle: Putin on pakonomainen valehtelija

Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla on pakonomainen tarve valehdella eikä häneen voi luottaa, sanoi Britannian terveysministeri Sajid Javid yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Javidin mukaan länsimaiden tulee olla realistisia sen suhteen, miten asiat ovat kehittymässä varsinkin, kun otetaan huomioon Venäjän sotilasvoima.

– Pelkäänpä, että jos emme löydä tapaa hillitä Venäjää ja Putinia tässä vaiheessa, asiat kääntyvät paljon pahemmiksi, terveysministeri sanoi.

– Venäläisiin ja erityisesti Putiniin ei näytä voivan luottaa. Tiedämme, että hän on pakonomainen valehtelija, jolla on vaikeuksia erottaa, mikä on totta ja mikä tarua, Javid jatkoi.

Javid muistutti haastattelussa omista kokemuksistaan sisäministerinä.

– Salisburyn laittomalla kemiallisella aseella tehdystä hyökkäyksestä venäläiset valehtelivat koko ajan.

14.28: Venäjän ja Ukrainan edustajien keskustelut kestävät koko päivän

Venäläiset ja ukrainalaiset rauhanneuvottelijat ovat pitäneet tänään maanantaina1,5 tunnin videopuhelun. Ukrainan valtuuskunnan jäsenen mukaan neuvottelut jatkuvat koko päivän. 

Asiasta uutisoi uutistoimisto Reuters.

14.05: MTV Uutisten toimittajan raportti Puolasta Ukrainaan matkanneesta junasta

Ukrainalaisten pako maasta jatkuu, mutta ainakin 350 000 ukrainalaista on myös palannut sotaakäyvään kotimaahansa. Suurin osa heistä on miehiä, jotka haluavat liittyä asevoimii ja puolustaa Ukrainaa..

Palaajien joukossa on kuitenkin myös paljon naisia, jotka pyrkivät sotatoimialueille muun muassa noutaakseen lapsiaan turvaan. Toimittajamme Niko Nurminen tapasi Ukrainaan palaavia ihmisiä Puolasta Kiovaan suunnanneessa junassa. 

Katso Nurmisen raportti alla olevalta videolta: 

6:57
MTV:n raportti Kiovaan menevästä junasta: Näistä syistä ukrainalaiset palaavat kotimaahansa sodan keskelle

13.58: Ruotsin ja Suomen puolustusministerit keskustelivat maiden välisestä puolustusyhteistyöstä

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ja Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) tapasivat toisensa tänään Brysselissä EU:n ulko- ja puolustusministerien kokoontumisen yhteydessä. 

Parivaljakko keskusteli Venäjän asotatoimien lisäksi Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventämisestä. Asiasta tiedottaa Ruotsin puolustusministeriö Twitterissä kuvan kera.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

13.49: Pietarista Helsinkiin matkaavien Allegro-junien ruuhkatilanne helpottunut

Pietarista tulevien Allegro-junien ruuhkatilanne on helpottunut, kertoo VR.

Helmi-maaliskuun vaihteessa Pietarista Helsinkiin matkanneet junat olivat täysiä. Viime viikon paikkeilla kysyntä on kuitenkin tasaantunut ja junissa on hyvin tilaa, kertoo VR:n Venäjän liikenteen johtaja Viktoria Hurri.

Allegro-junia kulkee Pietarista Helsinkiin kaksi päivässä.

VR kertoi maaliskuun alkupuolella suunnittelevansa välille myös kolmatta päivittäistä vuoroa, mutta Hurrin mukaan neuvottelut lisävuorosta ovat edelleen kesken.

13.39: Yli 9 200 ukainalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomessa

Maahanmuuttoviraston mukaan kaikkiaan 9 247 ukainalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomessa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan yli kolme viikkoa sitten. Virasto tiedottaa asiasta muun muassa Twitterissä. 

Hakemusten määrä on nyt kasvussa ja suurin osa hakijoista hakee tilapäistä suojelua. Venäläisten turvapaikanhakijoiden määrissä puolestaan ei ole merkittävää muutosta aiempaan. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

12.46: EU:n mukaan Venäjän toimet Mariupolissa valtava sotarikos

Venäjän hyökkäys Mariupolin satamakaupunkiin Ukrainan eteläosassa on valtava sotarikos, sanoo EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell.

Borrell totesi EU:n ulkoministerikokouksen avaussanoissaan, että Venäjä tuhoaa kaiken ja pommittaa tappaakseen kaikki.

Mariupol on jo lähes täysin tuhottu. Kaupungissa on edelleen loukussa yli 300  000 ihmistä.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

12.44: Zelenskyi vaatii Eurooppaa lopettamaan kaiken kaupankäynnin Venäjän kanssa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii Euroopan maita lopettamaan kaiken kaupankäynnin Venäjän kanssa. Zelenskyi sanoi videoviestissään, ettei Euroopan pitäisi viedä tuotteitaan Venäjälle, ja maiden omat satamat olisi syytä sulkea venäläisiltä tuotteilta.

Älkää tukeko Venäjän sota-aseita, ei euroja miehittäjille, painostakaa Venäjä lähtemään Ukrainasta, Zelenskyi viestitti Kiovasta.

12.58: Haaviston mukaan EU:n on tehtävä parhaansa auttaakseen Ukrainaa humanitaarisessa kriisissä

Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi Ukrainan tilannetta tänään Brysselissä. 

Hänen mukaansa on ollut todella tärkeää, että Euroopan unioni on tukenut Ukrainaa ja että unionin yhteinäisyys on pitänyt. Haaviston mukaan EU:n tähänastiset toimet ovat olleet tehokkaita. 

Hän huomauttaa, että Euroopan unioni on pistänyt merkille humanitaarinen tilanteen piiritetyissä ja venäläisten tulittamissa kaupungeissa, kuten Mariupolissa.

– Meidän on tehtävä parhaamme auttaaksemme myös humanitaarisella sektorilla, Haavisto totesi engalnniksi. 

Haaviston mukaan on tärkeää, että Ukrainaa tuetaan myös rauhanneuvotteluissa sekä neuvotteluissa, joissa sovitaan mahdollisista tulitauoista. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

12.22: Hakkerit iskivät Venäjän suosittuun sosiaalisen median palveluun

Hakkerit ovat iskeneet Venäjällä suosittuun sosiaalisen median palveluun Vkonkakteen. Palvelun käyttäjille lähetettiin iskun jälkeen viesti, jossa kerrottiin todenmukaisesti Venäjän yli kolme viikkoa kestäneestä hyökkäyksestä. 

Viesteissä muun muassa kerrotaan venäläsiten kokemista tappioista ja lukuisista siviiliuhreista. 

Asiasta kertoo muun muassa NEXTA, joka on jakanut Twitter-tilillään myös kuvakaappauksen palvelun nimissä käyttäjille lähetetystä viestistä. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

12.02: Kiovaan on julistettu ulkonaliikkumiskielto

Ukrainan pääkaupungin pormestari Vitali Klitschko on julistanut Kiovaan ulkonaliikkumiskiellon maanantai-illasta keskiviikkoaamuun saakka. Pormestarin mukaan muun muassa kaupat ja apteekit pidetään suljettuina huomenna sunnuntaina. 

– Pyydän kaikkia pysymään kotona tai turvakodissa, kun hälytys soi, hän totesi uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Kiova on ollut venäläisjoukkojen tulituksen kohteena toistuvasti viime viikkojen aikana. 

11.03: Israelin pääministeri: Rauhan syntymiseksi on vielä pitkä matka kuljettavana

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjän ja Ukrainan välisissä neuvotteluissa ei ole tapahtunut merkittävää edistystä tai läpimurtoa, uutisoi uutistoimisto Reuters.

Peskov kertoi toimittajille konferenssipuhelun aikana, että edelleen on käytävä keskusteluja, jotta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja ja Venäjän presidentin Valdimir Putinin välinen tapaaminen voisi onnistua. 

Myös Israelin pääministeri Naftali Bennettin mukaan Venäjän ja Ukrainan välisissä rauhanneuvotteluissa ei ole tapahtunut suurta edistystä.

– Vielä on pitkä matka kuljettavana, sillä maiden välillä on useita kiistakysymyksiä, joista osa on perutavanlaatuisia, hän totesi uutistoimisto Reutersin mukaan. 

10.58: EU-maiden ulkoministerit keskustelevat uusista Venäjän vastaisista pakotteista

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrellin mukaan EU-maiden ulkoministerit keskustelevat tänään Brysselissä uusista Venäjän vastaisista pakotteista energia- ja öljysektorille. Borrell kertoi asiasta uutistoimisto Reutersin mukaan ennen ulkoministerien kokouksen alkua. 

Kovilla pakotteilla toivotaan olevan vaikutusta Venäjän vetäytymiseen Ukrainasta, jonka humanitaarinen kriisi lisää painetta EU:n suuntaan. 

– On väistämätöntä, että alamme keskustella energiasektorista ja voimme ehdottomasti puhua myös öljystä, koska se on Venäjän suurimpia tulonlähteitä, Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis totesi ennen ulkoministerien kokouksen alkua. 

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan öljynvientikielto iskisi Eurooppaan lujasti, uutisoi Reuters. 

10.21: Ainakin 10 000 pakolaista on paennut sotaa Ranskaan – osa vain ohikulkumatkalla

Yli 10 000 ukrainalaista pakolaista on saapunut Ukrainassa käytävän sodan aikana Ranskaan, arvioi Ranskan sisäministeri Gerald Darman ranskalaiselle RTL:lle. Hänen mukaansa todellinen luku on luultavasti huomattavasti suurempi. Luku tulee myös lähitulevaisuudessa kasvamaan. 

– On selvää, että että kymmeniä tuhansia ukrainalaisia tulee Ranskaan myös tulevina päivinä ja viikkoina. 

Tällä hetkellä Ukrainan kansalaiset pääsevät Ranskaan ilman viisumia. 

Darmanin mukaan moni sotaa paennut pakolainen kulkee Ranskan kautta Espanjaan. 

Ranska varautuu Venäjän mahdollisiin hybridivaikuttamisyrityksiin presidentinvaalien aikana, jotka käydään huhtikuussa. 

10.13: Suomalaispoliitikkojen kannattaa varautua Venäjän vaikuttamisyrityksiin Nato-keskustelun keskellä 

Kyberasiantuntijoiden mukaan Suomessa myös poliitikkojen ja poliittisten vaikuttajien on syytä varautua hybridivaikuttamiseen – etenkin vilkkaan Nato-keskustelun keskellä. 

Hybridivaikuttaminen on kuitenkin monella jo tiedossa. Kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéllin mukaan vastikään julkaistun kyselyn mukaan enemmistö kansanedustajista kokee painostusta.

– Sanoisin jokaiselle keskeiselle poliittiselle päättäjälle ja kansanedustajalle tässä hetkessä, että tällaiseen on syytä varautua. Jopa kovempaankin mustamaalamiskampanjointiin tai outoihin tietovuotoihin, Limnéll ohjeistaa. 

Seuranta jatkuu videoklipin jälkeen.

1:42
Minkälaisen hybridivaikuttamisen kohteeksi suomalaiset poliitikot joutuvat? Katso kyberasiantuntijoiden arvio

10.07: Siviilejä yritetään evakuoida tänään – Mariupol poissa laskuista

Siviilejä pyritään viikonlopun tavoin evakuoimaan humanitaaristen käytävien kautta Venäjän saartamista kaupungeista, uutisoi uutistoimisto Reuters. 

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchukin mukaan lähes täysin tuhoutunut Mariupolin satamakaupunki ei kuitenkaan ole yksi niistä. Venäjä on piirittänyt Ukrainan eteläosissa sijaitsevaa Mariupolia lähes sodan alkupäivistä lähtien. 

Noin 300 000 ihmisen on kerrottu olevan edelleen loukussa kaupungissa, jonka humanitaarinen kriisi syvenee ruoka- ja lääkevarastojen huvetessa. Tilanteen helpottaminen on vaikeaa, sillä Venäjä estää humanitaarisen avun pääsyn kaupunkiin.

3:25
Miksi Mariupol on tärkeä Venäjälle? Kenraalimajuri selventää

10.00:Yli kaksi miljoonaa on paennut Ukrainasta Puolaan

Venäjän hyökkäykstä on paennut kaikkiaan arviolta 10 miljoonaa ihmistä. Heistä suurin osa on paennut sotaa Ukrainan sisällä. 

Ulkomaille paenneista ihmisitä suurin osa on paennut Ukrainan naapurimaahan Puolaan. Puolan rajavartioston mukaan yli 2,1 miljoonaa pakolaista on ylittänyt Puolan rajan. Eilen sunnuntaina pakolaisia saapui Puolaan noin 33 800, mikä on rajavartioston mukaan yli 15 prosenttia vähemmän kuin päivää aiemmin. 

Noin 264 000 ihmistä on palannut Puolasta kautta takaisin Ukrainaan auttamaan ukrainalaisia sodassa, kirjoittaa BBC

9.31: EU:n puolustusministerit tapaavat tänään Brysselissä

EU-maiden puolustusministerit tapaavat tänään Brysselissä ulkoasiainneuvoston kokouksessa, johon myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) osallistuu.

– Kokouksen tavoitteena on EU:n strategisen kompassin hyväksyminen ulkoasiainneuvostossa EU:n ulko- ja puolustusministerien yhteiskokouksessa.

Tämän jälkeen asiaa käsitellään Eurooppa-neuvostossa EU:n päämiesten kesken torstaina ja perjantaina. Lisäksi kokouksessa keskustellaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

– Ukrainan puolustusministeri osallistuu puolustusministerien epäviralliselle illalliselle etäyhteydellä, mediatiedotteessa sanotaan. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.40: Suomessa tulee varautua Venäjän masinoimiin kyberhyökkäyksiin

Venäjän työkalupakki hybridivaikuttamisen ja kyberhyökkäysten osalta on kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéllin mukaan laaja, eikä itänaapuri kaihda kierojakaan keinoja hybridivaikuttamisen kentällä. 

– Jos puhutaan kyberhyökkäyksistä, meidän täytyy olla valmiina ymmärtämään se, että Venäjältä tai Venäjää tukevilta ryhmittymiltä saattaa Suomeen kohdistua lähiaikoina vakaviakin kyberhyökkäyksiä, Limnéll sanoo painokkaasti Uutisaamussa maanantaiaamuna.

Seuranta jatkuu videoklipin jälkeen.

1:01
Katso video: Mitä Venäjä tavoittelee hybridivaikuttamisella Suomessa? 

8.37: Useita kuoli Venäjän pommitettua eilen ostoskeskusta Kiovassa

Valvontakamera tallensi kaupunkia vavisuttaneen valtavan räjähdyksen. Voit katsoa videon tästä:

0:37
Katso video: Valtava räjähdys kiovalaisessa ostoskeskuksessa tallentui valvontakameran videoon.

8.35: Ukrainan sodan rintamalinjoissa ei suuria muutoksia, kertoo Ukrainan puolustusministeriö 

Ukrainan sodan rintamalinjoissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia kuluneen vuorokauden aikana, kertoo Ukrainan puolustusministeriö päivittäisessä tiedotteessaan.

Puolustusministeriön mukaan Ukrainan joukot ovat tehneet onnistuneita vastaiskuja Venäjän valtaamilla alueilla. Venäjä taas on vähentänyt miehitettyjen lentokoneiden käyttöä, ja maa käyttää sen sijaan miehittämättömiä aluksia, joilla se seuraa ilmaiskujen tuhoja.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Ukrainan joukot ovat osuneet yhteen miehitettyyn ja useaan miehittämättömään ilma-alukseen sekä kahteen risteilyohjukseen.

Venäjän joukot ovat puolustusministeriön mukaan niin ikään jatkaneet ryöstelyä ja "paikallisen väestön terrorisointia".

Puolustusministeriön tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

7.55: Ukrainan sodasta voi tulla pitkä ja hiertävä, arvioi kenraalimajuri Pekka Toveri

Sotaa on käyty Ukrainassa pian kuukausi eikä hyökkäävälle Venäjälle ole tullut pikavoittoja. Kenraalimajuri (evp) Pekka Toverin mukaan sota saattaa kestää kuukausia.

– Puntit rupeavat olemaan tasan. Kummallakaan ei selkeästikään ole voimaa nopeaan sotilaalliseen ratkaisuun, jonka takia yhteenotosta tulee pitkään hiertävä ja hitaasti kuluttava, kenraalimajuri sanoo Uutisaamussa.

Seuranta jatkuu videoklipin jälkeen. 

9:39
Mikä on Ukrainan sodan tilanne juuri nyt? Kenraalimajuri evp Pekka Toveri kertoo

7.30: Tshernobylissä jumissa olleita työntekijöitä pääsi vapaalle

Pohjois-Ukrainassa joukko Tshernobylin ydinvoimalassa jumissa olleita työntekijöitä pääsi sunnuntaina vapaalle.

Venäjä valtasi ydinvoimalan jo hyökkäyssotansa ensimmäisenä päivänä. Tämän vuoksi ydinvoimalan runsaat 200 työntekijää eivät ole voineet toteuttaa vuorokiertoa yli kolmeen viikkoon.

Sunnuntaina poistumaan pääsi 64 työntekijää, jotka olivat olleet voimalassa noin 600 tuntia, New York Times kirjoittaa. On epäselvää, onko Tshernobyliin jääneillä työntekijöillä mahdollisuutta päästä pois työpaikaltaan.

7.20: Sovitaanko rauhasta Israelin pääkaupungissa?

Israel pyrkii auttamaan rauhanneuvotteluissa Venäjän ja Ukrainan välillä, kertoo BBC. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi sunnuntaisessa videopuheessaan, että rauhanneuvottelut käydään mahdollisesti Israelin pääkaupungissa Jerusalemissa. 

– Se on oikea paikka rauhan sopimiselle, jos mahdollista, Zelenskyi totesi puheessaan.

Puheessaan Zelenskyi kiitti Israelin pääminiteriä Naftali Bennettiä tämän ponnisteluista rauhanneuvottelujen eteen. Zelenskeyi ja Bennett keskustelivat videoyhteydellä eilen sunnuntaina.

Seuranta jatkuu videoklipin jälkeen.

0:24
Zelenskyi valmis puhumaan Putinille: "Kolmas maailmansota on edessä, jos neuvotteluja ei saada aikaan"

7.15: Uusi-Seelanti tukee Ukrainaa rahallisesti

Uusi-Sellanti on luvannut toimittavansa Ukrainalle rahallista apua yli kolmen miljoonan euron edestä, kertoo BBC. Maan pääministeri Jacinda Ardernin mukaan rahat ohjataan Natolle, joka taas toimittaa Ukrainaan muun muassa ensiapupakkauksia ja polttoaineita. 

Lisäksi Uusi Seelanti lähettää Ukrainaan myös materiaalista apua.

6.37: MTV Uutisten toimittaja seuraa Cold Responce -sotaharjoitusta Norjassa

Ukrainan sodan varjoon on jäänyt jännitteen kasvaminen napapiirin pohjoispuolella.

Nato-keskusteluun toivoisi kannanottoja myös mahdollisuudesta rajoittaa jäsenyyttä Norjan tapaan, kirjoittaa kommentissaan MTV Uutisten toimittaja Valtteri Kykkänen, joka seuraa paikan päällä Cold Responce -sotaharjoitusta Pohjois-Norjassa.

6.10: Pysäyttävätkö oligarkkeihin kohdistetut pakotteet Putinin?

Jäädytetyn omaisuuden toivotaan olevan porkkana oligarkeille, pakoteasiantuntija arvioi.

Oligarkkien pakotteilla pyritään pysäyttämään Putin, mutta häntä vastaan kääntyminen on valtava riski.

Katso video aiheesta:

2:44

6.00: Ukraina ei aio antautua Venäjän kehotuksista huolimatta

Moskovan asettaman Mariupolin antautumiskehotuksen takaraja on ylittynyt tunnilla.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk on tyrmännyt antautumiskehotuksen.

– Ei voi olla olemassa keskustelua minkäänlaisesta antautumisesta tai aseiden laskemisesta, hän sanoi CNN:n mukaan.

5.43: Suomalaisten Nato-kanta muuttunut lyhyessä ajassa

Suomalaiset vaikuttavat kääntyneen lyhyessä ajassa Nato-jäsenyyden kannattajiksi, vahvistaa Maaseudun Tulevaisuuden (MT) teettämä kysely.

Tuoreen kyselyn mukaan 61 prosenttia vastaajista kannattaa sotilasliiton jäsenyyttä ja 15 prosenttia vastustaa. Loput eivät osanneet sanoa kantaansa.

5.41: Presidentti Niinistö tapaa Ranskan presidentin tänään Pariisissa

Presidentti Sauli Niinistö tekee tänään työvierailun Ranskaan ja tapaa presidentti Emmanuel Macronin Pariisissa.

Presidenttien on tarkoitus keskustella muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja Euroopan turvallisuustilanteesta, presidentin kanslia kertoi tiedotteessa sunnuntaina.

Niinistön ohjelmassa on kanslian mukaan myös muita kahdenvälisiä tapaamisia.

Presidentti Niinistö on tavannut Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen valtionjohtoa myös Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

5.37: Presidentti Biden matkustaa Puolaan perjantaina

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden matkustaa perjantaina Puolaan tavatakseen maan presidentin Andrzej Dudan

Varsovan tapaamisen aiheena on asiasta kertovan Valkoisen talon mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Lisäksi tarkoitus on keskustella siitä, miten Yhdysvallat yhdessä liittolaisten ja kumppaneidensa kanssa vastaa humanitaariseen kriisiin, jonka Venäjän perusteeton hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut.

Jo aiemmin oli tiedossa, että Biden matkustaa tällä viikolla Belgian Brysseliin tavatakseen siellä Nato-kumppaneita, G7-maiden sekä Euroopan unionin johtajia.

5.34: EU:n ulkoministerit kokoontuvat tänään Brysselissä

EU:n ulkoministerit kokoontuvat tänään Brysselissä keskustelemaan Venäjän sotilaallisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. 

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) osallistuu kokoukseen.

Ulko- ja puolustusministerien on myös määrä hyväksyä yhteisistunnossaan EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä koskeva strateginen kompassi.

EU:n ulkoministerit keskustelevat epävirallisesti myös Moldovan ulkoministerin Nicu Popescun kanssa. Keskusteluissa käsitellään Ukrainan sodan vaikutuksia Moldovaan, joka on ottanut vastaan väkilukuun suhteutettuna eniten Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä.

5.14: Venäjä pommitti ostoskeskusta myöhään sunnuntaina – ainakin yksi kuoli

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on kuollut ainakin yksi ihminen Venäjän pommitettua ostoskeskusta myöhään sunnuntaina. 

Asiasta kertoo kaupungin pormestari Vitali Klitschko viestipalvelu Telegramissa.

AFP:n paikalla olevan toimittajan mukaan valtava räjähdys ravisteli koko kaupunkia hyökkäyksen aikaan ja Retroville-ostoskeskuksen raunioissa näkyi tulipaloja.

Kiovan pelastuspalvelu kertoi, että pommitukset aiheuttivat tulipaloja ostoskeskuksen eri kerroksissa ja sytyttivät useita autoja tuleen. Pelastuspalvelu myös julkaisi tapahtuneesta turvakameravideon, jossa näkyy yksi valtava räjähdys ja sienipilvi, jota seuraa sarja pienempiä räjähdyksiä.

Valtaosa venäläisjoukoista on edelleen noin 25 kilometrin päässä Kiovan keskustasta.

5.12: Venäjä kehottaa Mariupolin kaupungin antautumaan

Venäjän puolustusministeriö on kehottanut Mariupolin kaupunkia antautumaan aamuviideltä.

Asiasta kertoo Venäjän valtion uutistoimisto RIA Novosti yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n mukaan. 

RIA Novostin mukaan puolustusministeriö avaisi humanitaariset käytävät Mariupoliin aamukymmeneen mennessä ja haluaa saada Kiovasta kirjallisen vastauksen ehdotukseensa ennen aamuviittä Moskovan aikaa.

RIA Novostin mukaan taistelut kaupungissa taukoisivat kahdeksi tunniksi aamukymmenen ja kahdentoista välillä Ukrainan kanssa sovitulla reitillä.

Verkkolehti Guardian kertoo, että Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk tyrmäsi ehdotuksen välittömästi.

Sodan aiemmat käänteet löydät tästä artikkelista – seurasimme hyökkäystä 20. maaliskuuta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja