Mariupolin "maanpäällinen helvetti" kurjistuu edelleen: Venäjä pyrkinee näännyttämään kaupungin asukkaat antautumisen toivossa

Mariupol kärsinyt silmitöntä tuhoa Venäjän piirityksessä – asukkaat hautaavat omaisiaan kerrostalojen pihoille 3:32
Mariupol kärsinyt silmitöntä tuhoa Venäjän piirityksessä – asukkaat hautaavat omaisiaan kerrostalojen pihoille

Mariupolin humanitaarinen kriisi syvenee entisestään, kun venäläisjoukot koventavat otteitaan satamakaupungissa ja sen ympärillä. Kaupunki ei aio antautua, ja Venäjä ei kaihda keinoja kaupungin valtaamiseksi. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Venäläisjoukot ovat piirittäneet Ukrainan eteläosissa sijaitsevaa satamakaupunkia lähes koko Venäjän suurhyökkäyksen ajan. 

Venäjä on pommittanut strategisesti tärkeää kaupunkia säälimättömästi, minkä vuoksi Mariupol on tuhoutunut paikallisten mukaan lähes täysin. 

Viime yönä voimakas pommitus jatkui, samoin päivän valjetessa. 

– Pommeja putoaa 10 minuutin välein, kun venäläiset sotalaivat ampuvat tykistötulta, ukrainalaisupseeri Svyatoslav Palamar kommentoi kaupungin tilannetta CNN:lle. 

Venäjä halusi Mariupolin antautuvan, toisin kävi

Venäjän puolustusministeriö kehotti kaupunkia antautumaan maanantaina aamuviiteen mennessä. Vastapalveluksena Venäjä olisi avannut kaupunkiin humanitaarisen käytävän, jonka kautta siviilit olisivat voineet poistua kaupungista ja vastaavasti humanitaarista apua olisi pöäästetty kaupunkiin. 

Verkkolehti Guardian kertoo, että Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk tyrmäsi ehdotuksen välittömästi.

Lisäksi kaupungin pormestari on aiemmin sanonut BBC:lle, ettei Venäjän humanitaarisiin lupauksiin voi luottaa – ovathan aiemmatkin lupaukset olleet katteettomia. 

Venäläisjoukkojen piiritys kaupungin ympärillä siis jatkuu, eikä siviilejä päästetä pois kaupungista eikä apua päästetä kaupunkiin.  

Kaupungin peruspalvelut ovat romahtaneet, minkä lisäksi on pulaa puhtaasta vedestä, sähköstä, ruoasta ja lääketarvikkeista. 

Ruumiit on täytynyt jättää kaduille, sillä niiden pois vieminen Venäjän tulittaessa kaupunkia on liian vaarallista. 

Venäjän tulitukselta suojautuneet ihmiset säännöstelevät vettä ja ruokaa pysyäkseen hengissä.

Paikalliset asukkaat ovatkin kuvailleet Mariupolin tilannetta "maanpäälliseksi helvetiksi". 

Aikooko Venäjä näännyttää Mariupolin asukkaat elävältä?

Ukrainan parlamentin jäsen Dmytro Gurin uskoo, että Venäjä käy tällä hetkellä väsytystaistelua, jolla venäläisjoukot painostavat kaupunkia antautumaan.  

– On selvästi havaittavissa, että venäläisten tavoitteena on nyt aiheuttaa nälänhätää vahvistaakseen asemaansa diplomaattisessa prosessissa.

– Jos kaupunki ei antaudu eikä kaupunkilaiset anna periksi, he eivät päästä ihmisiä ulos kaupungista, Gurin yksinkertaistaa.

Viime viikon keskiviikkona Venäjä iski Mariupolissa sijaitsevaan teatteriin, jonka suojissa oli reilusti yli 1 000 ihmistä. 

Gurin epäilee, että teatterin raunioissa on edelleen loukussa satoja ihmisiä, sillä raunioiden raivaaminen ja ihmisten pelastaminen on haastavaa Venäjän tulittaessa kaupunkia. 

– Pommitus ei koskaan lopu. Se (raunioiden raivaaminen) on todella vaarallista, hän kuvailee.

EU:n mukaan sotatoimet Mariupolissa ovat sotarikos

Kyseessä ei ole ainoa siviilikohde, johon Venäjä on iskenyt. Venäjän kerrotaan muun muassa pommittaneen myös Mariupolissa sijaitsevaa taidekoulua, jossa oli suojassa 400 lasta, naista ja vanhusta. 

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrellin mukaan Venäjän hyökkäys nimenomaisesti Mariupoliin on valtava sotarikos. 

Borrell totesi tänään EU:n ulkoministerikokouksen avaussanoissaan, että Venäjä tuhoaa kaiken ja pommittaa tappaakseen kaikki.

Aiempien tietojen mukaan ainakin yli 2 500 ihmistä on saanut surmansa pelkästään Mariupolissa. Uhrien määrä on todennäköisesti huomattavasti suurempi, sillä yhteydenpito kaupunkiin on vaikeaa. 

Lisäksi sodasta raportoiminen sota-alueella on äärimmäisen vaarallista. 

Tähän mennessä ainakin neljä sodasta raportoivaa toimittajaa on kuollut, minkä lisäksi CNN:n mukaan monet toimittajat ovat loukkaantuneet tai kadonneet.

Lähteet: CNN, BBC, Reuters

Miksi Mariupolin satamakaupunki on Venäjälle niin tärkeä? Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija kertoo 6:29
Miksi Mariupolin satamakaupunki on Venäjälle niin tärkeä? Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija kertoo

Lue myös:

    Uusimmat