Kohta kuukauden jatkuneesta Ukrainan sodasta voi tulla pitkä ja hiertävä, arvioi kenraalimajuri – "Puntit rupeavat olemaan tasan"

Mikä on Ukrainan sodan tilanne juuri nyt? Kenraalimajuri evp Pekka Toveri kertoo 9:39
Videolla kenraalimajuri (evp) Pekka Toveri kertoo tuoreimman tilannekuvan Ukrainan taistelutantereelta sekä millaista sotakalustoa Venäjällä on vielä varastoissaan.

Sotaa on käyty Ukrainassa pian kuukausi eikä hyökkäävälle Venäjälle ole tullut pikavoittoja. Kenraalimajuri (evp) Pekka Toverin mukaan sota saattaa kestää kuukausia.

Toverin mukaan Kiovan suunnasta on viitteitä siitä, että venäläiset olisivat ryhtyneet linnoittamaan ja jopa miinoittamaan saavuttamiaan asemia.

– Selkeä merkki siitä, että ei ole voimaa saattaa saartorengasta loppuun ja saartaa Kiovaa. Nyt haetaan asemia, joita voidaan pitää ja tuoda tykistöä paikalle. Aloitetaan pommittaminen ja yritetään sillä taivuttaa, Toveri sanoo Uutisaamussa.

Venäjä on saanut menestystä Mariupolin ja Donbassin suunnassa, Ukraina taas vastahyökkäyksiään onnistumaan Hersonissa.

– Puntit rupeavat olemaan tasan. Kummallakaan ei selkeästikään ole voimaa nopeaan sotilaalliseen ratkaisuun, jonka takia yhteenotosta tulee pitkään hiertävä ja hitaasti kuluttava, kenraalimajuri sanoo.

Pääkaupunki Kiovan puolustus pitää edelleen, eikä Venäjällä näytä tällä hetkellä olevan kykyä kaupungin valtaamiseen – jos koskaan, Toveri arvioi.

Hypersooniset ohjukset silkkaa pullistelua?

Venäjän puolustusministeriö sanoi viikonloppuna maan käyttäneen Ukrainaa vastaan hypersoonisia eli yliääniohjuksia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut yli viisinkertaisella äänennopeudella lentävää Kinzhal-ohjusta "ihanteelliseksi aseeksi".

Kenraalimajuri Toverin mukaan Venäjällä alkaa olla pulaa pitkän kantaman asejärjestelmistä ja käytössä on jo vanhempaa kalustoa. 

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Onko hypersoonisten ohjusten käyttö siis propagandistista pullistelua?

– Halutaan osoittaa, että kyllä täältä arsenaalista löytyy ja on vieläkin pelottavampia aseita. Kyseinen järjestelmä ei ole kunnolla edes operatiivisessa käytössä, heillä on niitä muutamia kappaleita. Niillä ei sodan kulkua muuteta, Toveri arvioi.

Vanhaa sotakalustoa riittää varastoissa

Toverin mukaan Venäjällä riittää varastoissaan vielä sotakalustoa, eri arvioiden mukaan jopa 10–15 000 taistelupanssarivaunua. 

Varastoissa on kenraalimajurin mukaan kaikkea mahdollista toisen maailmansodan malleista lähtien. Onkin oma asiansa, mikä vaunujen taistelukunto on ja löytyykö niiden käyttöön koulutettua miehistöä.

– Kuukausien projekti ennen kuin varikoista saadaan merkittävästi lisävoimaa. Mutta tavaraa kyllä on, jos lähdetään pitkällä aikajaksolla eteenpäin.

Mikä on Venäjän valitsema strategia ja miten hyökkääjä pyrkii kääntämään tilanteen sotatantereella edukseen? Katso koko Pekka Toverin haastattelu artikkelin päävideolta!

Lue myös:

    Uusimmat