MTV Uutiset Rukalla: Näin hiihtolomailijat ja paikalliset suhtautuvat koronakäänteeseen – huono omatunto ei paina

2:06
Vain harva muuttaa hiihtolomasuunnitelmiaan uusista rajoituksista huolimatta – luottavatko suomalaiset matkailijoiden vastuulliseen toimintaan?

Suomalaiset luottavat matkailijoiden maalaisjärkeen.

Uudet koronarajoitukset eivät näytä merkittävästi vaikuttavan suomalaisten hiihtolomasuunnitelmiin. MTV Uutisten tekemien haastatteluiden perusteella selviää, että matkailijat olivat varautuneet viettämään lomansa varovaisuusperiaattella jo muutenkin.

Matkailupaikkakunnilla ei ole havaittavissa samanlaista vastakkainasettelua kuin viime keväänä ensimmäisen koronasulun aikana. Muun muassa Kuusamon yleisvaikutelmasta on pääteltävissä, että viime kevään kova kritiikki matkustamista kohtaan on laimentunut.

– Tervetuloa matkailijat, minun mielestä tällaisiin rajoituksiin ei ole tarvetta, Eeva-Liisa Kämäräinen kommentoi.

Varovaisuutta on kuitenkin yhä ilmassa.

– On kait aika kaksijakoinen se suhtautuminen. Toiset joilla tässä on elinkeinosta kysymys, suhtautuu ihan hyvin siihen, että tullaan tänne, mutta on varmaan myös niitä, joiden mielestä ei ole hyvä, että me ollaan täällä tuolta etelästä tultu, nurmijärveläinen Anna Lehtonen kommentoi.

Osa suomalaisista taas uskoo ja luottaa matkailijoiden maalaisjärkeen.

– Mikäpä siinä, sehän on ihan hyvä, että pääsee ihmiset vähän liikkumaan. Kyllä minä uskon, että ihmisillä pysyy maalaisjärki päässä, silloin kaikki pärjätään ihan hyvin tässä. Ihan tervetulleita ovat, kuusamolainen Ilkka Kantola toteaa.

Matkailijat varautuivat jo ennen uusia rajoituksia

Monen hiihtolomalaisen suunnitelmissa koronaohjeistus oli otettu huomioon jo viikkoja sitten, eivätkä uudet rajoitukset siksi mullista lomaa. Siksi moni ei pode matkustamisesta myöskään huonoa omaatuntoa.

– Toisaalta kun tietää että tulee terveenä ja toimii vastuullisesti niin kaikki pitäisi olla aika normaalia, Hanna Reho pohtii.

– Ei olla tavattu isovanhempia niinku viime kesän jälkeen ja sen takia tultiin tänne. Oltiin alkuviikko mökillä ja sitten mentiin tapaamaan minun vanhempia.

Koronarajoitusten kiristyminen vasta viikolla kymmenen on aiheuttanut arvostelua. Moni kokee, että aikataulu syrjii pohjoisen alueilla asuvia.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla on halukkuutta käynnistää rajoitukset jo viikkoa aiemmin viikolla 9.

– Se oli minusta hirveän loogisen kuulosta paikallisten kannalta, että kun tilannetta halutaan rauhottaa niin miksi sitä ei tehdä nyt heti. Kyllä minä ymmärrän senkin näkökulman oikein hyvin, Akseli Reho pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja