Hiihtokeskuksiin luvassa turistiryntäys ensi viikolla – THL:n vetoomuksen ei uskota vaikuttavan: "Ihmiset haluavat matkustaa"

Pohjoisen laskettelukeskuksissa ei uskota THL:n vetoomuksen vähentävän matkailijoiden määrää hiihtolomaviikoilla. Monessa paikassa kaivataan kuitenkin kansainvälisiä talvituristeja.

Etelä-Suomessa käynnistyy pian hiihtolomaviikko, mikä tarkoittaa monien uusimaalaisten suuntaavan kohti pohjoisen laskettelukeskuksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suositteli infotilaisuudessa torstaina, että hiihtolomaviikko vietettäisiin mieluummin kotona.

Pohjoisen matkailuyrittäjät eivät näe vetoomuksen vaikuttavan suuresti tulevaan sesonkiin.

– En oikeasti usko olevan vaikutusta. Suomalaiset osaavat itse toimia terveysturvallisesti, täällä riittää tilaa, jotta se on mahdollista, Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja Mats Lindfors kommentoi MTV Uutisille.

Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Marja Kumpuniemen mukaan yksittäiset turistit varmasti pohtivat, onko järkevää nyt lähteä hiihtolomareissuun.

– Me teemme täällä kaikkemme turvallisen matkailun eteen. Emme halua, että virus lähtee leviämään Lapissa, joten tämä vaatii yhteistyötä ja yhteisten pelisääntöjen noudattamista niin asiakkailta kuin yrittäjiltä, Kumpuniemi toteaa.

Lapin sairaanhoitopiirissä koronatilanne on siirtynyt perjantaina 19. helmikuuta epidemian kiihtymisvaiheeseen. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 37,6/100 000 asukasta.

Varauksia tulee viime hetkillä

MTV Uutisten soittokierroksella kävi ilmi suomalaisten suosineen mökkejä ja lomakiinteistöjä hotellihuoneiden sijaan. Joissakin hiihtokeskuksissa odotetaankin reilua matkailijamäärää ensi viikolle.

– Visit Levin ensi viikko on noin 94-prosenttisesti varattu, jos verrataan viime vuoteen. Viikko yhdeksän on varattu vuorostaan 75-prosenttisesti, Levin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari kertoo.

Kotimaiset matkailijat eivät ole kuitenkaan täyttäneet ulkomaalaisten turistien jättämää aukkoa.

Kumpuniemen mukaan tilaa riittää Saariselällä ja lähialueilla.

– Ohjelmapalveluiden puolella varauksia tehdään viime hetkillä, toki osa tekee myös ennakkoon varauksia. Kotimaiset matkailijat tykkäävät sitten paikan päällä päättää, menevätkö he esimerkiksi laskettelemaan tai kelkkasafarille.

Mikä sitten saa uusimaalaiset lähtemään kohti Pohjois-Suomea, vaikka talvikelejä on riittänyt etelässäkin?

– Ihmiset haluavat matkustaa, varsinkin semmoiseen paikkaan, missä on väljyyttä ja kaunista luontoa, toimitusjohtaja Mats Lindfors jatkaa.

– Jo joulunaikana matkailutoimijat pystyivät osoittamaan, miten toimitaan vastuullisesti ja ilman tartuntoja.

Päivitetty 19.2.21 klo 15:45 Päivitetty tieto Lapin sairaanhoitopiirin siirtyneen epidemian kiihtymisvaiheeseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja