Suositulla mökkipaikkakunnalla alkoi vilinä – kesäasukkaita on nyt 30 prosenttia enemmän kuin viime kuussa: "Saamme Telialta ja sähköyhtiöltä dataa"

5:38
Millaisin ajatuksin mökkikunnissa odotetaan kesäasukkaita? Katso Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikaisen haastattelu!

Suositulle mökkipaikkakunnalle Mäntyharjulle on matkannut mökkiläisiä tässä kuussa kolmekymmentä prosenttia enemmän kuin viime kuussa. MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen tunnusteli Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikaisen tunnelmia tulevasta mökkeilykesästä.

Mäntyharjulla on noin 5 800 asukasta. Pienen kunnan asukasluku viisinkertaistuu kesäisin, sillä paikkakunnalla on viisi tuhatta kesäasuntoa.

– Meidän palvelusektorimme elää kesästä. Meillä ei olisi näin isoja kauppoja tai isoja tapahtumia, ellei olisi kesäasukkaita, sanoo kunnanjohtaja Jukka Ollikainen.

Kevättalvella käytiin vielä kiivasta moraalikeskustelua siitä, onko mökkeily oikeutettua korona-aikana. Moni matkusti etätöihin mökilleen samaan aikaan kun matkustelua kehotettiin karttamaan.

– Minutkin yllätti se somekeskustelu, mutta uskoisin, että se johtuu siitä pelosta, mikä tuntemattomaan liittyy. Somessa keskusteli aika pieni joukko, mutta se tuli julkisuuteen aika vahvasti, Ollikainen pohtii.

– Kyllä itsekin olimme aika varuillamme, että mitä se tarkoittaa, kun Uudellamaalla oli paljon tartuntoja ja valtionvalta kielsi matkustamisen. Piti olla hyvin varovainen. Meillä ei ollut valmiutta ottaa vastaan ihmisiä, kun olimme itsekin peloissamme, että miten tämä asia hoidetaan, hän lisää.

Loma-asukkaiden liikehdintää pystytään seuraamaan

On kuitenkin kiistatta selvää, että loma-asukkaat ovat nyt matkanneet mökeilleen.

– Saamme Telialta dataa ja sähköyhtiöltä siitä, miten mökkialueiden käyttömäärä on lisääntynyt. Se on noin 30 prosenttia enemmän kuin viime kuussa, Ollikainen toteaa.

Tartunnat on saatu kuriin Essoten alueella

Essoten alueella oli kevättalvella Uudenmaan jälkeen toiseksi eniten tartuntoja väkilukuun suhteutettuna.

– Saimme sen hallintaan ja meillä on koko alueella nyt vain 58 tartuntaa.

Talous huolettaa

Epidemian vaikutukset talouteen ja yrittäjyyteen herättävät huolta.

– Kyllä olen huolissani siitä, mitä nämä pitkäaikaiset vaikutukset ovat. Kyllähän liike-elämä meni aika tyhjiin. Korjausrakentaminen kyllä kasvoi. Se oli myönteistä, koska mökkiläiset rupeavat korjaamaan mökkejään. Mutta kyllä se (korona) näkyi taloudessa aika pahasti, Ollikainen sanoo.

– Toivoisin, että saame lähellä normaalia olevan kesän. Kun ei muualle matkusteta, niin saattaa olla, että mökkeily on jopa kasvussa, mutta muistetaan turvavälit.

Ollikaisen mukaan tällä hetkellä palvelusektori hoitaa hygienian ja siivouksen erittäin hyvin. Samoin terveyspalvelut ovat hyvässä valmiudessa.

– Se on maksanut kyllä aika paljon kaikissa kunnissa tämä terveydenhuollon valmiuden nostaminen, mutta on hieno asia, että meillä on nyt mahdollisuus ottaa ihmisiä vastaan.

Kesän ohjelmasta on jouduttu tinkimään

Mäntyharjulla on kaksi kesäteatteria ja molempien näytökset on peruttu. Myös Mäntyharjun markkinat on peruttu.

– Positiivista on se, että taidekeskus Salmela pystyi kuitenkin avaamaan näyttelyt. Pyrimme kuitenkin jollakin tavalla palvelemaan myös kultuurinnälkäisiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja