Lappilaisravintola luuli saavuttaneensa pohjamudat koronasulun iskiessä – pahin haaste oli kuitenkin avaaminen

Ravintolarajoituksia lievennetään tunnilla useilla alueilla – tätä mieltä MaRa:n toimitusjohtaja on uusista höllennyksistä 9:14
Videolla kerrotaan, kuinka matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRan toimitusjohtaja otti kantaa uusimpiin ravintolarajoituksien lievennyksiin.

Laanilan kievari Saariselällä joutui sulkemaan kuten mikä tahansa muukin ravintola, kun koronarajoitukset iskivät. Se irtisanoi monen muun alan yrityksen tapaan henkilökuntaansa ja kun koronarajoitukset päättyivät, oltiin yllättävän tilanteen edessä: kotimaanmatkailun buumi oli huipussaan, mutta työntekijöistä oli huutava pula.

– Tässä on menty ihan hurlumheitä. Näyttä siltä, että meneillään on yksi parhaimmista ruskasesongeistamme.

Näin Saariselällä sijaitsevan Laanilan kievari -ravintolan toimitusjohtaja Samuli Ruotsalainen kuvailee ravintolan tilannetta nyt, kun koronarajoituksia ollaan purkamassa.

Ero pandemian alun herättämiin tunteisiin on valtava.

– Silloin ajatteli, että ei hitto, mitähän tässä tulee käymään. Mutta ei voi jäädä vaan surkuttelemaan, vaikka kaikki menisikin mönkään. Piti vaan uskoa siihen, että kaikki luonnistuu – ja niin se on mennytkin.

Samuli Ruotsalainen työn ääressä Laanilan kievarissa. Kuva: Jarkko Liutu.

"Varaukset tyhjenivät kolmessa päivässä"

Huolen ja hurlumhein väliin mahtuu puolitoista vuotta elämää pandemian kanssa.

Ruotsalaisen mukaan pandemia vaikutti Lapin-matkailuun jo hieman ennen kuin varsinaiset poikkeusolot astuivat voimaan viime vuoden maaliskuussa: kun pääministeri Sanna Marin tiedotti hallituksen valmistelevan kolmen viikon sulkua ja kehotti välttämään kotimaan matkailua helmikuun lopussa.

– Kun sulku sitten alkoi, kolmessa päivässä lähes kaikki varaukset tyhjenivät, Ruotsalainen muistelee.

– Mutta kukaan ei oikein uskaltanut matkustaa tai syödä ravintolassa myöskään ennen viime vuoden maaliskuun koronasulkua. Kun sulku sitten alkoi, se pisti myös kaikki toimijat samalle viivalle.

Ruotsalainen kertoo, että sulku ei kuitenkaan iskenyt Laanilan kievariin niin pahasti kuin se olisi voinut. Ruotsalainen oli osannut varautua sulkuun eikä ollut tehnyt tilauksia varten samaan tapaan kuin tavallisena vuonna.

Laanilan kievaria on suojannut myös se, että sitä on pystytty pyörittämään perheen voimin. Ruotsalainen kertoo pitäneensä ravintolaa pystyssä vaimonsa ja vanhempiensa kanssa. Koko muu henkilökunta jouduttiin irtisanomaan.

– Sillä hetkellä oli palkattuna kolme ulkopuolista ihmistä ja kaikki jouduttiin sanomaan irti. Jos meillä ei olisi ollut voimavaroja tehdä omalla porukalla, niin tilanne olisi ollut paljon hankalampi, Ruotsalainen kertoo.

"Oltiin luurankomiehityksellä, mutta hotellit ja mökit pullistelivat"

Koronasulkua kesti viime vuonna muutaman kuukauden ennen huoletonta kesää 2020. Rajoitusten poistuminen toi kuitenkin mukanaan uuden haasteen.

– Kesällä ajattelin jo, että hetkinen, tämähän on ihan normaalista poikkeavaa.

– Oltiin sellaisessa tilanteessa, että oli toukokuun miehitys, mutta myynnit olivat joulukuuta. Oltiin luurankomiehityksellä, mutta hotellit ja mökit pullistelivat, Ruotsalainen jatkaa.

Kesällä 2020 nähtiin kotimaanmatkailun buumi, kun ulkomaanmatkailua rajoitettiin edelleen, mutta tartunnat Suomessa olivat laskeneet alhaiselle tasolle. Asiakkaita oli siis saman verran kuin tavallisesti on parhaaseen sesonkiaikaan – kaikki ulkopuolinen työvoima oli kuitenkin jouduttu koronan vuoksi irtisanomaan.

– Henkilökunta oli jo saanut sovittua muita töitä itselleen, että pärjäävät.

Ruskasesonki on niin hyvä, että Saariselältä loppuivat kaasupullot

Kesäsesonki hiljeni loppuvuodesta ja vuodenvaihde oli tavallista hiljaisempi. Sen jälkeen tilanne on kuitenkin ollut hyvä.

– Tämä kesä on ollut jo mahdottoman hyvä. On kuvaavaa, että nyt kun ruskamatkailijoita on tullut tänne asuntoautoilla, niin koko kylässä ei ole tällä hetkellä kaasua missään. Kukaan ei ole osannut olettaa tällaista matkailuautobuumia, mikä nyt on päällä, eikä ole osattu varautua sellaisella hyödykkeellä kuin kaasupullot.

Työvoimankin suhteen kävi Ruotsalaisen mukaan tuuri: on saatu palkattua sekä aiemmin talossa ollutta henkilökuntaa takaisin että myös uutta väkeä.

– Olen sen verran pitkään hommia tehnyt, että tiedän, että halu oppia riittää jo tosi pitkälle. Meillä oli paikallisia nuoria tuossa kesätöissä tekemässä tiskarihommia ja vähän jeesaamassa keittiössä. Ajatuksella, että jos on avoin mieli, pystyy kyllä hoitelemaan.

Ruotsalainen kiittelee paikallista yhteisöä siitä, että on puhallettu yhteen hiileen.

Yksi viesti päättäjille

Ruotsalainen on myös tyytyväinen siihen, miten ravintola-alaa on tuettu, vaikka korvaukset hänen mukaansa hieman jälkijättöisesti tulivatkin. Hän kuitenkin muistuttaa, etteivät kaikki Saariselän matkailusta riippuvaiset yrittäjät ole ravintola-alalla.

– Varmaan ohjelmapalveluyrityksissä, kuten safareissa, näkyy pahiten tämä. Sillä alalla ovat ne, jotka ovat ehkä eniten ottaneet takkiin ja työttömyyttä saattaa löytyä.

Kun Ruotsalainen katsoo viimeistä puoltatoista vuotta taaksepäin, yksi viesti hänellä on päättäjille.

– Viestintä olisi voinut olla selkeämpää. Se oli vähän murheenkryyninä tässä meillä. Tietoa siitä, mitä saa tehdä ja mitä ei, tuli sieltä sun täältä.

–  Ihmettelin, että ketä tässä pitää uskoa. Yhden luukun virallinen kanava olisi ollut hirveän kiva. Ei kuitenkaan halua tehdä asioita väärin, siihen liittyy myös oma maine.

Lue myös:

    Uusimmat