Venäläisille sotilaille paraati Kiovassa on yhä vain haave, kalustoa hylätään – "Heikkoa motivaatiota ja välinpitämättömyyttä"

Sotilaan kehoa ja mieltä taistelussa Maanpuolustuskorkeakoululle diplomityössään tutkinut majuri Eerika Vaahtovuo on Twitterissä käynyt läpi Venäjän sotilaiden toimintakykyä.

Venäjän hyökkäyksen alkamisesta tulee tänään torstaina kuluneeksi kolme viikkoa. Sodan arvioitiin laajalti päättyvän Venäjän nopeaan voittoon ja myös Venäjän suunnitelmiin on arvioitu kuuluneen operaatio, joka loppuisi ennen kuin se ehtisi kunnolla alkaakaan.

Toisin on käynyt. Vaikka Venäjä on valloittanut laajoja alueita, niin Ukrainan puolustus on pitänyt ennakoitua selvästi paremmin ja Venäjä on kärsinyt merkittäviä henkilö- ja kalustotappioita.

– Paraatimarssi Kiovaan, kunnia ja menestys, niitä ei liene tulossa, Vaahtovuo toteaa.

– Luottamus johtajiin on varmasti kärsinyt "pitkän marssin" aikana, etenkin niillä joukoilla, joilla huolto on heikoin. Huollon toimimattomuus aiheuttaa nälän ja muun riesan lisäksi etenkin sosiaalisia ongelmia, Vaahtovuo jatkaa.

"Sotilaat eivät enää valmiita uhrautumaan"

Venäjän huolto-ongelmat ovat laajalti raportoituja ja ne ovat näkyneet konkreettisesti muun muassa panssarikaluston etenemisen jumittamisena ja ryöstelevinä sotilaina.

– Väsyneenä ja nälkäisenä ihminen - ja sotilas - kääntyy sisäänpäin. Ryhmäkoheesio saattaa heikentyä, luottamus toisiin katoaa, vähistä resursseista taistellaan, majuri Vaahtovuo toteaa.

Vaahtovuo kiinnittää huomiota myös Venäjän sotilaiden hylkäämään kalustoon. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt runsaasti videoita ja kuvia käyttökelpoisena hylätystä venäläiskalustosta.

Myös Ukrainan armeija on kertonut ottaneensa laajalti käyttöön venäläissotilaiden rintamalle jättämää aseistuista tankeista ilmatorjuntaan.

– Kalustoa on hylätty toimintakuntoisena. Viittaa selvästi heikkoon motivaatioon ja yleiseen välinpitämättömyyteen. Signaali hyökkääjän vaikeuksista, joissa keppi-porkkana-asetelmalla tuskin saadaan enää tuloksia. Sotilaat eivät enää ole valmiita uhrautumaan tavoitteen takia, Vaahvtuo arvioi.

"Perustaidot hukassa"

Majuri Vaahtovuon mukaan venäläiset joukot eivät ole osoittaneet "edes yksilötasolla" sen tason osaamista, mitä sotilailta voidaan odottaa.

– Huono tiedustelu, suunnittelu ja johtaminen eivät voi olla ainoita syitä nykytilanteeseen. Perustaidot hukassa.

– Osalla voi olla hyvin vähän syitä palvella, jolloin psyykkinen toimintakyky on jo alunperin voinut olla heikko. Stressi, fyysinen kuormitus, ryhmäkoheesion heikkeneminen, "väärä" vastustaja ja ei kontakteja, Vanhasuo luettelee mahdollisia syitä venäläissotilaiden ongelmiin.

Kaiken kaikkiaan Vaahtovuo arvioi, että Venäjän joukkojen toimintakyky on heikoissa kantimissa.

– Veljeskansan siviilien tappaminen ja toisaalta henkiinjääneiden raivo Venäjän joukkoja kohtaan ovat vakavassa ristiriidassa virallisen tiedotuksen kanssa. On kuitenkin epäselvää millaista tietoa sotilaille jaetaan, Vaahvuo kirjoittaa.

Kuinka Suomen armeija vertautuu Ukrainaan tai Venäjään? 5:44
Kuinka Suomen armeija vertautuu Ukrainaan tai Venäjään?

Lue myös:

    Uusimmat