Ukrainan sodan tapahtumat 31. maaliskuuta

Ukrainan sota keskiviikkona: Mariupolin tulevaisuus on synkkä 5:00
Ukrainan sodan tuoreimmat käänteet.

MTV Uutiset seuraa tässä päivittyvässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan käänteitä Ukrainassa.

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta
  • Venäläiskenraalin mukaan Venäjän "erikoisoperaation 1. vaihe" on valmis, ja hyökkäys keskittyy nyt Itä-Ukrainaan
  • Presidentti Putin kokee saaneensa neuvonantajiltaan harhaanjohtavaa tietoa Ukrainan sodasta
  • Ukraina: Venäjä yrittää saartaa Itä-Ukrainassa olevat joukot
  • YK:n mukaan yli 4 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta 
  • Venäjä on ilmoittanut tulitauosta Ukrainan Mariupolissa, jotta siviilit voidaan evakuoida
  • Venäjä vaatii nyt, että siltä maakaasua ostavien maiden tulisi maksaa hankintansa ruplissa.

23.49: Valkoisen talon mukaan Venäjä keinotekoisesti nostaa ruplan kurssia

Valkoisen talon mukaan Venäjän keskuspankki ja hallinto keinotekoisesti tukevat ruplaa, jonka kurssi romahti Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja länsimaiden kohdistettua siihen voimakkaita pakotteita. Sen mukaan ruplan kurssi ei ole enää luotettava mittari maan taloudelliselle tilalle.

23.24: Putinin ruplauhkauksen kohteena olevat Italia ja Saksa pitävät pakotteita hyvin tehokkaina

Italian pääministeri Mario Draghi ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz vahvistivat puhelimessa, että maat pitävät kiinni pakotteista Venäjää kohtaan, Italian pääministerin kansliasta tiedotetaan.

Valtionpäämiesten mukaan pakotteet ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi.

Samaan aikaan Venäjä vaatii kaasua tuovia maita maksamaan jatkossa kaasuostoksensa ruplissa. Tätä on arvioitu Venäjän keinoksi parantaa maan taloudellista asemaa. Sekä Italia että Saksa ovat suuria venäläiskaasun tuojia.

22.20: IAEA valmistelee tehtävää Tšernobylin ydinvoimalaan

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoo, että se on valmistelemassa tehtävää Tšernobylin ydinvoimalan alueelle sen jälkeen, kun Ukraina ilmoitti venäläissotilaiden poistuneen alueelta. 

Järjestö kertoo olleensa läheisessä viestinvaihdossa Ukrainan hallinnon kanssa ja lähettävänsä lähipäivinä henkilöstöä voimala-alueelle. IAEA ei ole pystynyt varmentamaan tietoja, joiden mukaan venäläisjoukot olisivat saaneet suljetun ydinvoimalan suojavyöhykkeellä ollessaan suuria säteilyannoksia, mutta se kertoo pyrkivänsä hankkimaan lisää tietoja voidakseen tehdä riippumattoman arvion tilanteesta.

Ukrainan atomienergiasta vastaava ministeri kertoi tänään, ettei voimalaitoksen alueella ole henkilökunnan mukaan enää ulkopuolisia.

Ukrainan sota torstaina: Pääsevätkö evakuointibussit Mariupoliin? 2:09
Ukrainan sota torstaina: Pääsevätkö evakuointibussit Mariupoliin?

22.14 Yhdysvallat: Venäjän ruplavaatimus merkki maan epätoivosta

Yhdysvaltojen mukaan Venäjän vaatimus siitä, että maan vaatimuksen kaasun maksamisesta ruplilla on jälleen uusi merkki maan talouden epätoivoisesta tilanteesta.

22.09: Biden: Putin vaikuttaa eristäytyneen, ja on ehkä erottanut neuvonantajiaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi tänään, että Venäjän presidentti Vladimir Putin vaikuttaa eristäytyneen Venäjällä. Hän myös esitti epäilyksen siitä, että tämä on mahdollisesti erottanut tai laittanut kotiarestiin eräitä neuvonantajiaan.

Viimeisestä tiedosta on kuitenkin vain jotain viitteitä, joten Biden sanoi, ettei laittaisi siihen paljoa uskoaan tässä vaiheessa. Biden ei maininnut, millaiset tiedot viittaisivat hänen mainitsemiinsa seikkoihin.

22.07Pentagon uskoo Venäjän tavoitteena olevan Donbass

Venäjän puolustusministeriö arvioi, että Venäjä laittaa nyt sotatoimissaan etusijalle itäisen Donbassin alueen.

22.04: Ukrainan mukaan lähes 150 lasta kuollut Venäjän iskuissa

Ukrainan mukaan venäläisjoukot ovat tappaneet pommituksissa ja ilmaiskuissa 148 lasta, ampuneet 1370 ohjusta ja tuhonneet 15 ukrainalaislentokenttää hyökkäyksen alusta helmikuun lopusta lähtien. Maan puolustusministeriön mukaan yli 10 miljoonaa ukrainalaista on paennut kodeistaan. Tietoja ei ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

21.58: Tutkija: Ukrainalaisjoukot halutaan motittaa

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström arvioi, että venäläisten joukkojen tavoitteena on peitota ukrainalaiset Itä-Ukrainassa motittamalla.

Erikoistutkija kommentoi Itä-Ukrainan tilannetta, missä venäläiset pyrkivät motittamaan vastapuolen 3:01
Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström arvioi Itä-Ukrainan tilannetta.

21.50: Bideniltä historiallinen toimenpide öljyn hinnan noustessa

Biden kertoo vapauttavansa historiallisen määrän varmuusvarastojen öljyä rajoittaakseen Venäjän hyökkäyksen ja siitä seuranneiden pakotteiden aiheuttamaan öljyn hinnan nousua. Biden myös kertoo haastavansa öljy-yhtiöt poraavaam enemmän öljyä.

Toukokuusta lähtien Yhdysvaltojen aikomuksena on vapauttaa miljoona barrelia öjyä päivittiän puolen vuoden ajan, Biden kertoo.

20.47: Kansainvälinen matemaatikoiden kongressi siirrettiin Pietarista Helsinkiin 

Matemaatikoiden tärkein kansainvälinen tapaaminen on siirretty Pietarista Helsinkiin, kertoo Helsingin yliopisto. International Congress of Mathematicians 2022 -tapahtuma oli tarkoitus järjestää Pietarissa heinäkuussa 2022 ja sen avaajana piti olla Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Kongressi päätettiin siirtää verkkoon ja osittain Helsinkiin Ukrainan sodan vuoksi. Tapahtuma järjestetään Helsingissä 5.–6. heinäkuuta. Tuolloin muun muassa jaetaan Nobel-palkintoihin rinnastettavat Fields-mitalit.

Kansainvälinen matematiikan unioni (IMU) sai useita tarjouksia korvaavista paikoista. IMU hyväksyi Suomen matemaatikkoyhteisön kutsun.

Tapahtuma järjestetään Aalto-yliopiston Töölön juhlasalissa. Paikalle odotetaan noin 600 osallistujaa ja kansainvälistä lehdistöä.

Onko Ukrainan Mariupolin viimeisin tulitauko pitänyt? Erikoistutkija kommentoi sodan viimeisiä käänteitä 9:25
Onko Ukrainan Mariupolin viimeisin tulitauko pitänyt? Erikoistutkija kommentoi sodan viimeisiä käänteitä.

20.45: Asiantuntija ihmettelee Venäjän vaatimuksia kaasukaupassa

Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen ihmettelee Venäjän vaatimusta ruplamaksuista maakaasukaupassa. Korhosen mukaan Venäjän vaatimalla järjestelyllä ei olisi mainittavaa vaikutusta ruplan kurssiin euroon nähden, eikä Venäjälle tiettävästi ole muuta ostajaa kaasuille, jotka jäisivät myymättä.

20.42: Iskut jatkuvat Kiovassa Venäjän puheista huolimatta

Ukrainassa Venäjän iskut Kiovan ja Tshernihivin kaupunkien alueilla jatkuivat torstaina siitä huolimatta, että Venäjä lupasi Istanbulin neuvotteluissa vähentää "radikaalisti" sotilaallista toimintaa näiden kaupunkien lähistöllä.

Samaan aikaan Itä-Ukrainassa paikallisviranomaiset kertoivat panneensa merkille Venäjän joukkojen kiihtyneet iskut Donbassin alueella, jonne Venäjä sanoi aiemmin sotatoimiensa jatkossa keskittyvän.

– Me tunnemme selvästi sen, kuinka (sotatoimet) ovat nyt kohdentumassa meidän suuntaamme, sanoi Luhanskin alueen sotilashallinnon johtaja Serhi Haidai.

17.42: Niinistö kertoo "tiiviin keskustelun" jatkuvan Ruotsin pääministerin kanssa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo, että tiivis keskustelu jatkuu puhelinkeskustelulla Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa tänään.

– Tiivis keskustelu jatkuu, Niinistö kuvailee puhelua.

Tviitissä ei selkeästi määritelty, onko puhelu jo käyty vai onko se luvassa illemmalla.

17.15: Putin: Venäjän maakaasusta maksettava ruplissa huomisesta lähtien, muuten toimitukset lakkaavat 

Venäjän "vihamielisiksi" luokittelemien maiden on maksettava ruplissa Venäjän maakaasusta venäläispankkeihin avattavien erillisten tilien kautta huomisesta lähtien, kertoi Venäjän presidentti Vladimir Putin televisiopuheessaan.

Tämä koskee esimerkiksi kaikkia EU-maita. Siirtyminen ruplien käyttämiseen siirtyminen vahvistaisi ruplaa, jonka arvo on rypenyt pohjamudissa Venäjän hyökkäyksen ja sen johdosta annettujen pakotteiden vuoksi.

Putinin mukaan sopimukset maakaasun toimittamisesta lakkaavat olemasta voimassa, jos maksuja ei toimiteta ruplilla venäläispankkien kautta.

Ranskan ja Saksan talousministerit ovat ilmoittaneet maidensa valmistautuvan maakaasutoimitusten katkeamiseen Venäjältä.

17.13: Yhdysvalloista uusia Venäjä-pakotteita

Yhdysvallat lisää Venäjän pakotelistalleen 13 henkilöä ja useita muita tahoja, kertoo maan valtiovarainministeriö.

17.09: Latvian parlamentti kielsi Z-kirjaimen käytön Venäjän sodan tukemistarkoituksessa

Latvian parlamentti on tänään äänestänyt kieltävänsä Z-kirjaimen julkisen esittämisen, jos sen tarkoituksena on oikeuttaa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Maan parlamentin mukaan kirjainta käytetään Venäjän hyökkäyksen ylistämiseen. Hyökkäyksen jälkeen kirjainta on alettu käyttää alueella kulkevien sotilasajoneuvojen lisäksi myös muualla maailmassa sosiaalisessa ja vaatteissa Venäjän toimien kannatuksen merkkinä.

Latvian parlamentin mukaan kirjaimen esittäminen silloin, kun tarkoituksena on esittää hyväksyntää Venäjän sotilasaggressioille ja sotarikoksille on jatkossa kiellettyä sakon uhalla. Yksityishenkilö voi joutua maksamaan kirjaimen esittämisestä jopa 350 euron sakon ja yritykset jopa 2900 euroa.

Uutta lainsäädäntöä käytetään myös V-kirjaimen esittämiseen. Venäjän puolustusministeriö on käyttänyt kirjainta sotaan kytkeytyviin viesteihin liitettynä. Kumpikaan kirjaimista ei kuulu Venäjällä käytettävään kyrilliseen aakkostoon.

16.55: Ukrainan ydinvoimayhtiö: Venäjän joukkoja vetäytyy Tšernobylin voimala-alueelta

Ukrainan valtiollinen ydinvoimayhtiö kertoo, että venäläisjoukkoja on vetäytymässä Tšernobylin ydinvoimalan alueelta. Voimalan alueella on silti yhä venäläisjoukkoja.

Alueelta poistuvat joukot ovat yhtiön mukaan poistumassa Valko-Venäjän rajan suuntaan.

16.42: Öljyntuottajat eivät tuo suurta helpotusta Venäjän hyökkäyksen sotkemille markkinoille

Öljyntuottajamaiden järjestö Opec ja järjestön ulkopuoliset öljyntuottajamaat ovat sopineet lisäävänsä tuotantoa 432 000 tynnyrillä päivässä toukokuussa. Suuret öljynkuluttajamaat olivat toivoneet suurempaa lisäystä, kun Venäjän sota Ukrainassa ja talouspakotteet Venäjää vastaan ovat sekoittaneet markkinoita.

Tieto päätöksestä painoi öljyn hintaa alaspäin. Viitelaatu Brentin tynnyrihinta oli noin viiden prosentin alamäessä ja 107 dollarin vaiheilla.

Yhdysvallat oli kehottanut ryhmää kasvattamaan tuotantoa selvästi enemmän, koska kallis energia on kiihdyttänyt inflaatiota ympäri maailman, mikä taas uhkaa hidastaa maailmantalouden elpymistä koronakriisin jäljiltä. Raakaöljyn hinta on noussut rajusti sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Venäjä on ollut maailman toiseksi suurin öljynviejä Saudi-Arabian jälkeen.

Pohjanmeren Brent-öljyn tynnyrihinta hipoi korkeimmillaan lähes 140:tä dollaria. Hinta on sittemmin laskenut jonkin verran, kun markkinoilla on elätelty toivoa tulitauosta Venäjän ja Ukrainan välillä. Hintaa ovat painaneet myös uudet koronarajoitukset Kiinassa.

Opec ja muut öljyntuottajamaat supistivat tuotantoaan rajusti vuonna 2020, kun koronakriisi levisi. Tuotantoa alettiin kasvattaa uudelleen viime vuoden elokuussa.

15.46: Naton Stoltenberg: Venäjä ei vetäydy vaan ryhmittyy uudelleen 

Naton tiedustelutietojen mukaan Venäjän joukot Ukrainassa eivät ole vetäytymässä vaan ryhmittäytymässä uudelleen, sanoo sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Hänen mukaansa odotettavissa on uusia hyökkäyksiä erityisesti Donbassin alueella mutta myös esimerkiksi Kiovan suunnalla.

Stoltenberg kommentoi Venäjän aiempia päinvastaisia lupauksia sotatoimien hellittämisestä toteamalla, että Venäjä on valehdellut ennenkin aikeistaan ja sen toimia voi arvioida vain tekojen, ei sanojen perusteella.

Stoltenbergin mukaan on ilmiselvää, ettei Venäjällä ole juurikaan halua löytää poliittista ratkaisua Ukrainan sotaan.

15.05: Tšernobylin työntekijät kertovat venäläisjoukkojen huolettomasta käytöksestä

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Venäjän joukot ovat alkaneet vetäytyä Tšernobylin voimala-alueelta Valko-Venäjän puolelle. Voimalasta viime viikolla evakuoidut työntekijät kertovat venäläisjoukkojen vastuuttomasta käytöksestä.

Joidenkin raporttien mukaan Valko-Venäjälle siirtyneet venäläissotilaat olisivat kärsineet säteilyoireista, mutta tätä ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä. Sotilaiden kärsimät säteilyoireet kuitenkin voisivat selittyä heidän huolettomalla käytöksellään onnettomuusalueella.

Voimalan työntekijä kertoi uutistoimisto Reutersille erään venäläissotilaan kertoneen hänelle, ettei ole kuullutkaan vuonna 1986 tapahtuneesta Tšernobylin onnettomuudesta. Osa joukoista ei siis välttämättä tiennyt, että myös voimalan ympäristö voi olla vaarallinen.

Kaksi työntekijää kertoo uutistoimisto Reutersille, kuinka he näkivät venäläisten panssarivaunujen ajavan Punaiseen metsään ilman minkäännäköistä suojavarustusta. Punainen metsä sai nimensä vuoden 1986 ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen, kun metsän männyt värjäytyivät punaiseksi säteilystä.

Edes Tšernobylin työntekijät eivät saa käydä Punaisessa metsässä, sillä säteilytasot ovat edelleen niin korkeat.

Lue aiheesta lisää tästä artikkelista.

14.01: "Venäjä on tuhonnut puolustusteollisuutemme"

Venäjä on tuhonnut lähes täysin Ukrainan puolustusteollisuuden, Ukrainan presidentin neuvonantaja kertoi videoitse Reutersille. Oleksyi Arestovitshin mukaan esitetyt ehdot rauhalle olisivat nyt voitto Ukrainalle.

Ukrainan esittämien rauhanehtojen mukaan Ukraina saisi turvatakuut useilta ulkopuolisilta valtioilta, eikä Venäjä voisi niihin vaikuttaa.

13.41: Venäjä voisi turvautua Ukrainassa ensimmäisen maailmansodan taistelukaasuun

Venäjän on varoiteltu saattavan käyttää kemiallista asetta Ukrainassa. Jos Ukrainassa tehtäisiin kemiallinen isku, tätä se tarkoittaisi ja näin syyllinen voitaisiin selvittää.

13.39: Myös Norjan pääministeri kertoo puhuneensa Putinin kanssa tänään.

13.31: Draghi Putinista: Aselepopuheet ennenaikaisia

Italian pääministeri Mario Draghi kertoo keskustelleensa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa puhelimessa. Draghi kertoi Putinin sanoneen, että olosuhteet eivät toistaiseksi salli aselepoa Ukrainassa. Putinin mukaan myös tapaaminen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa on ennenaikaista, Draghi jatkoi.

Draghin mukaan Venäjän-vastaiset pakotteet toimivat. Hän kuitenkin jatkoi Putinin sanoneen, että kaasutoimitukset Eurooppaan ovat jatkuneet normaalisti, ja yhtiöt ovat maksaneet kaasusta dollareilla ja euroilla. Draghi ymmärtää Putinin tarkoittaneen, että korvaukset vaihdetaan arvoaan merkittävästi menettäneisiin rupliin vasta Venäjän puolella.

13.01: Venäjä kieltää ulkomaisten ohjelmistojen käytön

Venäjän valtio kieltää ulkomaalaisten ohjelmien käytön kriittisen infrastruktuurin toimijoilta ilman erillistä hyväksyntää. Kielto astuu voimaan 1. tammikuuta vuonna 2025.

Putinin allekirjoittamalla asetuksella on tarkoitus taata maan tekninen riippumattomuus. Päätös on julkaistu Venäjän virallisella lakitietosivustolla.

Ulkomaisten ohjelmistojen hankkiminen ilman lupaa on kielletty tästä päivästä lähtien.

Perusteluna on se, että Venäjä haluaa vähentää riippuvuuttaan länsimaisesta teknologiasta ja turvata kriittisen infrastruktuurinsa.

12.30: Venäjä puhuu sotatoimien vähentämisestä Kiovan suunnalla – Zelenskyi: "Kyse ei ole vetäytymisestä, vaan karkottamisen seurauksista"

Venäjän varapuolustusministeri Aleksandr Fomin sanoi tiistaina, että Venäjä aikoo vähentää "radikaalisti" sotilaallista toimintaansa Kiovan ja Tshernihivin kaupunkien lähistöllä Ukrainassa.

– Me tiedämme, että kyse ei ole vetäytymisestä, vaan karkottamisen seurauksista. Se on puolustajiemme työn ansiota. Mutta samalla tiedämme, että Venäjän joukot ovat kerääntyneet Donbassiin uusia hyökkäyksiä varten. Ja valmistaudumme sitä varten, presidentti Zelenskyi sanoi.

Lue aiheesta lisää täältä.

12.27: Ukraina: Donbassissa iskut kiihtyneet

Itä-Ukrainassa paikallisviranomaiset kertoivat panneensa merkille Venäjän joukkojen kiihtyneet iskut Donbassin alueella, jonne Venäjä kertoi aiemmin sotatoimiensa jatkossa keskittyvän.

– Me tunnemme selvästi sen, kuinka (sotatoimet) ovat nyt kohdentumassa meidän suuntaamme, sanoi Luhanskin alueen sotilashallinnon johtaja Serhi Haidai.

– Kaikki on jo käytössä täällä: sotakoneet, tykistö, raskaan kaliiperin aseet ja kranaatit. Kaikkiin asutusalueisiin isketään, hän sanoi.

Myös Donetskin sotilasviranomaiset kertoivat iskujen kiihtyneen alueellaan.

Lue aiheesta lisää täältä.

11.21: Zelenskyi puhui Australian parlamentille

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Australian parlamentille videoyhteyden välityksellä tänään paikallista aikaa iltapäivällä. Puheessaan presidentti varoitti päättäjiä tulevista globaaleista vaikutuksista, jos Venäjän annetaan jatkaa hyökkäystään Ukrainassa.

– Voimme varmasti sanoa, että nyt on vain yksi tapa tuoda globaalia turvallisuutta ja tuoda Venäjä rauhaan ja hiljaisuuteen, presidentti totesi.

11.04: Turkki: Venäjän ja Ukrainan ulkoministerit saattavat tavata kahden viikon sisällä

Ukrainaan hyökänneen Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saattaa tavata Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kahden viikon sisällä, kertoo maiden neuvotteluja välittävä Turkki.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu kertoi televisiohaastattelussa, että viikon tai kahden viikon sisällä mahdollisesti järjestettävä korkean tason tapaaminen pidettäisiin vähintäänkin ulkoministeritasolla.

10.52: Venäjä menettänyt 17 500 sotilasta, Ukraina väittää

Ukrainan armeija on jälleen julkaissut tuoreet julkiset arvionsa Venäjän armeijan sodan aikana kärsimistä tappioista. Venäjä itse on ollut vaitonainen menetyksistään. Ukrainan lukuja ei ole pystytty vahvistamaan.

Venäjä on Ukrainan mukaan menettänyt 17 500 sotilasta, yli 600 panssarivaunua, reilut 1 700 panssariajoneuvoa ja yli 130 lentokonetta.

10.33: Nordea: Venäjän hyökkäys Ukrainaan heikentää Suomen talousnäkymiä 

Nordean mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan heikentää Suomen talousnäkymiä. Nordean talouskasvuennusteen uusi vaihteluväli tälle vuodelle on 0,5–2 prosenttia.

Vielä tammikuussa Nordea arvioi Suomen tämän vuoden talouskasvuksi kolme prosenttia.

Nordean mukaan Suomen talouskasvua nakertavat viennin supistuminen, kulutuksen lasku ostovoiman heikentyessä ja investointien supistuminen epävarmuuden kasvaessa.

10.22: Ukraina lähettänyt Mariupoliin 45 linja-autoa

Ukraina on lähettänyt piiritettyyn Mariupoliin 45 linja-autoa evakuoimaan kaupungissa olevia ihmisiä.

Maan varapääministerin mukaan Ukraina sai tiedon Venäjän avaamasta humanitaarisesta käytävästä Punaisen ristin kautta.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan noin 90 prosenttia Mariupolin rakennuksista on vaurioitunut sodan seurauksena.

9.41: Britannia: Kiovan esikaupunkialueilla lähipäivinä luvassa kovia taisteluita

Venäläisjoukot ovat pysyneet asemissaan Kiovan itä- ja länsipuolella, kertoo Iso-Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Jotkut Venäjän joukko-osastot ovat kuitenkin vetäytyneet. Aiemmin Britannian puolustusministeriö totesi, että nämä yksiköt ovat siirtyneet Venäjälle ja Valko-Venäjälle, jossa ne täydennetään ja uudelleenorganisoidaan.

Merkillepantavaa on, ettei joukkoja täydennetty Ukrainassa. Tämä voi kertoa esimerkiksi Venäjän sotatoimien painopisteen muutoksesta tai siitä, etteivät huoltoreitit rintaman läheisyyteen ole riittävän turvallisia.

Aiemmin tällä viikolla Venäjä kertoi, että se aikoo merkittävästi vähentää sotilastoimiaan Kiovan lähistöllä. Britannia uskoo toisin. Tiedustelupäivityksessään se arvioi, että Kiovan esikaupunkialueilla tullaan taistelemaan raskaasti lähipäivinä.

Lue aiheesta lisää täältä

9.20: Venäjän pommitukset Tšernihivin ympärillä jatkuvat

Britannian puolustusministeriön arvion mukaan merkittävät pommitukset Tšernihivin kaupungin ympärillä jatkuvat Venäjän päinvastaisista väitteistä huolimatta. Puolustusministeriön arvion mukaan pääkaupunki Kiovan esikaupunkialueella on valmistauduttava lähipävinä raskaisiin taisteluihin. Puolustusministeriön mukaan raskaat taistelut Mariupolissa jatkuvat, mutta kaupunki on edelleen Ukrainan joukkojen hallussa.

Venäjän iskut osuivat lasten kouluun Kiovassa 1:52
Venäjän iskut osuivat lasten kouluun Kiovassa.

9.10: Mara: Venäjän hyökkäys Ukrainaan heikentää merkittävästi Suomen matkailun näkymiä

Venäjän hyökkäys Ukrainaan heikentää merkittävästi Suomen matkailu- ja ravintola-alan näkymiä, arvioi Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara.

Järjestön mukaan sota lopettaa venäläisten matkailun Suomessa pitkäksi ajaksi. Samaan aikaan Venäjän ilmatilan sulku vähentää merkittävästi aasialaisten matkailijoiden määrää. Sodan myötä myös elintarvikkeiden, energian ja kuljetusten hinnat nousevat.

Maran jäsenkyselyn vastaajista 44 prosenttia arvioi, että Venäjän hyökkäys heikentää matkailu- ja ravintola-alan yritysten kannattavuutta merkittävästi. 53 prosenttia vastaajista arvioi, että kannattavuus heikkenee jonkin verran.

Maran jäsenkyselyyn vastasi 371 järjestön jäsenyritystä.

8.29: Venäjän kansantalous kutistuu 10 prosenttia, Ukrainan 20 prosenttia

Venäjän kansantalous kutistuu noin 10 prosenttia ja Ukrainan 20 prosenttia tänä vuonna sodan seurauksena, ennakoi Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki (EBRD). Ennen hyökkäyssotaa Venäjälle oli ennakoitu 3,0:n ja Ukrainalle 3,5 prosentin kasvua tälle vuodelle.

7.08: Rauhanneuvottelut jatkuvat huomenna

Ukrainan ja Venäjän seuraava rauhanneuvottelukierros jatkuu huomenna, kertoo CNN. Neuvotteluita käydään tällä kertaa etänä. Sodassa olevien maiden valtuuskunnat tapasivat alkuviikosta kasvotusten Istanbulissa.

Ukrainan neuvottelijan mukaan tilanne oli kehittynyt niin, että maiden presidenttien, Vladimir Putinin ja Volodymyr Zelenskyin tapaaminen olisi mahdollinen. Venäjän kärkineuvottelijan Vladimir Medinskin mukaan Putinin ja Zelenskyin tapaaminen on mahdollista vasta sen jälkeen, kun maiden ulkoministerit ovat hyväksyneet rauhansopimuksen. 

5.56: Putinin kannatus noussut sota-aikana

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kannatusluvut ovat nousseet Venäjän aloitettua hyökkäyksen Ukrainaan.

Itsenäisen Levada-keskuksen mielipidemittauksen mukaan Putinin kannatus on nyt 83 prosenttia, kun se vielä tammikuussa oli 69 prosenttia.

Levada-keskuksen mukaan edellisen kerran kannatusluku on ollut näin korkealla vuonna 2017.

5.21: Zelenskyi: Puolustamme jokaista metriä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti, että hän ei usko Venäjän rajoittavan sotatoimiaan. Hänen mukaansa Ukrainan armeija on valmis taisteluihin idässä.

– Emme usko kehenkään, emme yhtäkään kaunista fraasia, hän sanoi ukrainalaisille pitämässään videopuheessa myöhään keskiviikkoiltana.

Zelenskyin mukaan Venäjän joukot valmistautuvat keskittämään nyt taisteluitaan Donbassin alueelle Itä-Ukrainassa.

– Me emme anna mitään pois. Taistelemme jokaisesta metristä maa-alueellamme, hän sanoi.

Kuinka uskottavia Venäjän ja Ukrainan antamat luvut sotatuhoista ovat? 15:30
Kuinka uskottavia Venäjän ja Ukrainan antamat luvut sotatuhoista ovat?

5.10: Onko Putin saanut väärää tietoa sodasta?

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kokenut saaneensa neuvonantajiltaan harhaanjohtavaa tietoa Ukrainan sodasta, mikä on johtanut tämän suhteiden heikentymiseen hänen lähipiirinsä kanssa, kertoo Valkoinen talo. Valkoinen talo nojaa tietonsa asiasta Yhdysvaltain keräämään tiedustelutietoon.

Valkoisen talon mukaan Putin on tuntenut itsensä harhaanjohdetuksi. Yhdysvaltojen mukaan Putin ei ole saanut todenmukaista tietoa esimerkiksi Venäjän joukkojen heikosta suorituskyvystä Ukrainassa tai siitä, miten paljon Venäjän talous on kärsinyt pakotteista.

"Sota antikristusta vastaan"– näin Putinin toimia puolustellaan uskonnon varjolla 13:25
"Sota antikristusta vastaan" – näin Putinin toimia puolustellaan uskonnon varjolla.

5.05: Venäjä ilmoitti tulitauosta Mariupolissa

Venäjä on ilmoittanut tulitauosta Ukrainan Mariupolissa, jotta siviilit voidaan evakuoida. Tulitauon on määrä alkaa torstaina aamulla.

Venäjän puolustusministeriö ehdotti keskiviikkona antamassaan lausunnossa, että humanitaarinen operaatio toteutettaisiin yhteistyössä YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean kanssa.

Venäjän saartamassa eteläisessä satamakaupunki Mariupolissa arvioidaan olevan edelleen peräti 160 000 ihmistä.

Maanantaina Mariupolin pormestari Vadym Boitshenko pyysi kaupungin täysimittaista evakuointia.

Satelliittikuvat paljastavat valtavat ruokajonot  Mariupolissa 0:29
Satelliittikuvat paljastavat valtavat ruokajonot Mariupolissa.

Lue myös:

    Uusimmat