Mistä Putinin kaasu-uhkauksessa on kyse? Asiantuntija ihmettelee vaatimusta ruplamaksuista – "Sitä kaasua ei voida viedä muualle"

Mistä Putinin kaasu-uhkauksessa on kyse? Asiantuntija ihmettelee vaatimusta ruplamaksuista 1:43
Mistä Putinin kaasu-uhkauksessa on kyse? Asiantuntija ihmettelee vaatimusta ruplamaksuista

Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen ihmettelee Venäjän vaatimusta ruplamaksuista maakaasukaupassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tänään tv-puheessaan, että kaasutoimitukset "vihamielisiin maihin" lakkaavat huomisesta alkaen, jos ne eivät tee muuta maksujaan Venäjän rupliksi. Käytännössä tämä toteutettaisiin venäläiseen Gazprombank-pankkiin avattavien erillisten tilien kautta.

Venäjä on luokittelut muun muassa koko EU:n vihamielisten maiden joukkoon.

– Vaatimusta ruplamaksuista on vähän vaikea ymmärtää. Osittain sen takia, että Venäjän kommentit ovat tällä viikolla vaihdelleet käytännössä 180 astetta päivän välein. Ensin vaadittiin ruplia, sitten ilmoitettiin, että eurotkin on ihan ok. Nyt taas sanotaan, että pitää maksaa ruplilla, Korhonen kertoo.

Korhosen mukaan Venäjän vaatimalla järjestelyllä ei olisi mainittavaa vaikutusta ruplan kurssiin euroon nähden.

– On vähän vaivalloisempaa maksaa näin, mutta mikään sinällään ei muuttuisi esimerkiksi ruplan kysynnässä.

Ainakin Ranska ja Saksa ovat jo ilmoittaneet jatkavansa venäläisen maakaasun ostamista euroissa ja dollareissa tekemiensä sopimusten mukaisesti. Mikäli Venäjä uhkauksensa mukaisesti katkaisee toimitukset, eivät vaikutukset näy Korhosen mukaan heti.

Hän kertoo, että Euroopan kaasuvarastoissa on tällä hetkellä enemmän kaasua kuin joinakin viime vuosina samaan aikaan. Kylmimmän talvikauden jälkeen varastoja on saatu täydennettyä.

– Eli jonkin verran kaasua riittää varastoista. Ja tietysti eri puolille Eurooppaa tulee LNG:tä, ei tosin Saksaan.

LNG on säiliöaluksilla kuljetettavaa nesteytettyä maakaasua. Yhdysvallat on luvannut lisätä toimituksiaan Eurooppaan tämän vuoden aikana.

Venäjän maakaasusta saamat myyntitulot ovat merkittäviä, useita satoja miljoonia euroja päivässä. 

– Mutta ne tulot eivät ole niin merkittäviä kuin raakaöljystä saadut tulot. Siinä mielessä Venäjäkin jonkin aikaa pystyisi toimimaan näin.

Jos Venäjä sulkisi kaasuputket Eurooppaan, se ei pystyisi etsimään korvaavia ostajia muualta.

– Sitä kaasua, mikä tällä hetkellä virtaa Eurooppaan, ei voida viedä mihinkään muualle. Ei ole kaasuputkia Kiinaan tai LNG-terminaaleihin, Korhonen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat