Ukraina ja Venäjä julkaisivat mahtailevat grafiikkansa sodan voitoista – asiantuntija kertoo, voiko niihin luottaa

Kuinka uskottavia Venäjän ja Ukrainan antamat luvut sotatuhoista ovat? 15:30
Kuinka uskottavia Venäjän ja Ukrainan antamat luvut sotatuhoista ovat?

Ukraina ja Venäjä ovat julkaisseet tilastot armeijoidensa tuhovoimasta. MTV Uutiset kysyi asiantuntija-arviota luotettavuudesta kummankin osalta.

MTV Uutiset Livessä vierailleelta Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun sotatieteiden dosentilta Ilmari Käihköltä kysyttiin analyysia Venäjän valtio-omisteisen uutistoimisto Tassin julkaisemista luvuista ja Ukrainan armeijan julkaisemista luvuista.

Tiistaina Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto Tass kertoi Venäjän tuhonneen yli 300 ukrainalaista lennokkia ja yli 1 700 panssarivaunua tai muuta panssaroitua ajoneuvoa.

– Kaikki sodanaikaiset luvut pitää ottaa kriittisesti. Venäjältä myönnettiin ihan sodan alussa hyvin pieniä tappioita, mitkä todennäköisesti olivat alimitoitettuja. Kumpikaan osapuoli ei halua puhua omista tappioistaan, huomauttaa Käihkö.

Keskiviikkona Ukrainan puolustusvoimat on kertonut kaataneensa yli 17 000 venäläissotilasta ja tehneensä yli 130 ilmatorjuntavoittoa.

– Kyllä nämä aika suuria lukuja ovat, kuten Venäjänkin esittämät. Ukrainan luvut ovat mahdollisesti korkeimpia mahdollisia tappioita, joita Ukraina on Venäjälle aiheuttanut. Todellisuus on todennäköisesti pienempi. 

Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton esittämiä arvioita Ukrainan sodasta Käihkö pitää varsin luotettavina. 

– Näihin voi ehkä luottaa enemmän. Tässä sodassa on lisäksi paljon vapaasti olemassa olevan tiedon tiedustelutietoa. Ihmiset ovat laskeneet yksittäisiä ajoneuvoja, joita on tuhottu. Parhaassa tapauksessa tiedot ovat vieläpä varmistettujakin, toteaa sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.  

Mitä venäläisten ajoneuvokolonnalle Kiovan lähellä on tapahtunut? Kuinka uhkaavia Mustanmeren merimiinat ovat? Katso arviot videolta!

Lue myös:

    Uusimmat