Miksi Venäjä kohdisti iskuja Länsi-Ukrainaan, vaikka sotatoimien piti keskittyä Donbassiin? Lvivin pormestari: "Halusi lähettää terveisiä Bidenille"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo, ettei Vladimir Putin voi jatkaa vallassa 2:17
Presidentti Joe Biden piti eilen lauantaina puheen Puolassa – näin hän kommentoi Vladimir Putinin valta-asemaa

Halusiko Venäjä lähettää useilla ilmaiskuillaan terveisiä Euroopassa vierailleelle presidentti Joe Bidenille? 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Presidentti Joe Biden vieraili eilen Puolassa osana Euroopan-matkaansa. Ennen paluuta takaisin Yhdysvaltoihin Biden piti puheen, jota Valkoinen talo markkinoi jo ennakkoon "tärkeäksi puheeksi". 

Juuri ennen kuin presidentti Biden asteli kohti puhujanpönttöä Puolan pääkaupungissa Varsovassa, Venäjä teki tiettävästi neljä ohjusiskua Länsi-Ukrainassa sijaitsevaan Lvivin kaupunkiin.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että viranomaisten mukaan iskut tehtiin Lvivin kantakaupungin ulkopuolelle esikaupunkialueelle, noin 60 kilometrin päässä Puolan rajasta.

Lvivin pormestarin Andri Sadoviyn mukaan "iskuilla hyökkääjä halusi lähettää terveisiä Puolassa olevalle presidentti Bidenille". 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lauantai oli Lvivissä sireenien värittämä

Lvivin kaupungissa lauantai oli ilmahälytysten ja sireenien värittämä. Iltapäivällä kaupungissa kuului kolme voimakasta räjähdystä, jotka saivat BBC:n mukaan ilmaan sankat ja paksut savupilvet. 

Vain tuntia myöhemmin kuului jälleen räjähdys. 

Yksi iskuista vahingoitti alueen infrastruktuuria merkittävästi, mutta Reutersin mukaan iskut eivät tiettävästi aiheuttaneet kuolonuhreja

Lvivin alueen kuvernööri Maksym Kozytskyi sanoi BBC:n mukaan, että polttoainevarastoon ja tehtaaseen tehdyssä iskussa loukkaantui ainakin viisi ihmistä. 

Iskut tapahtuivat vain päivä sen jälkeen, kun Venäjän armeija oli ilmoittanut keskittävänsä joukkojaan itäiseen Ukrainaan – Donbassin alueelle – sillä armeija katsoi "sotilasoperaation" ensimmäisen vaiheen olleen ohi. 

"Tunnemme olomme turvattomaksi"

Miksi venäläisjoukot pommittivat kaupunkia, joka on aiemmin säästynyt vähällä ilmaiskujen suhteen moniin muihin ukrainalaiskaupunkeihin verrattuna? 

Oliko kyseessä todella näpäytys Puolassa vierailleelle presidentille, joka eilen pitämässään puheessaan kuvaili Venäjän päämiestä, Vladimir Putinia, teurastajaksi?

Lvivin kaupunkia on pidetty sodan aikana eräänlaisena pakolaiskeskuksena, kun sotaa pakenevat ihmiset ovat pyrkineet kohti Puolan rajanylityspaikkoja.

– Tunnemme olomme turvattomaksi. Kukaan ei tunnu välittävän, mitä täällä tapahtuu, ainakin yhden räjähdyksen läheltä todistanut Maryanna Pack, 39, toteaa BBC:lle. 

– Tarvitsemme lisää apua. Itä-Ukraina on tuhottu täysin. On täysin mahdollista, että sama tapahtuu Lvivissä ja maan länsiosissa myös, hän jatkaa. 

Venäjää on syytetty useista rikoksista yli kuukauden kestäneessä hyökkäyksessä 2:08
Katso toimittaja Janne Puumalaisen raportti Lvivin tilanteesta ja presidentti Joe Bidenin puheesta. 

Lue myös:

    Uusimmat