MTV seurasi Ukrainan sotaa 15. huhtikuuta: Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva on uponnut räjähdyksen jälkeen

MTV Butshassa: Tältä kaupungissa näyttää venäläisjoukkojen vetäydyttyä 1:39
MTV Ukrainassa: Tältä näyttää Butshassa venäläisjoukkojen vetäydyttyä

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan seurauksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Taistelut ovat nyt kovimmillaan Itä-Ukrainan alueella
  • Britannian tiedustelupalvelun mukaan Venäjä suuntaa joukkojaan yhä enemmän Itä-Ukrainan alueelle
  • On todennäköistä, että Venäjä valmistautuu hyökkäämään Donbassiin
  • Venäjän pelätään ryhtyvän kemiallisten aseiden käyttöön
  • Ukraina kertoo vaurioittaneensa Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaivaa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta

23.18: Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva on uponnut räjähdyksen jälkeen

Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva on uponnut räjähdyksen jälkeen, kertoo Venäjän puolustusministeriö. Ministeriön mukaan laiva upposi, kun sitä hinattiin satamaan myrskyisessä säässä.

22.30: Pentagon: Sateet voivat auttaa Ukrainaa puolustautumaan Venäjän suurhyökkäyksessä 

Ukrainassa päiväkausia jatkunut sade maan itäosissa voi auttaa maan armeijaa puolustautumaan Venäjän odotettavissa olevaa suurhyökkäystä vastaan, sanoi nimettömänä pysytellyt Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin korkea-arvoinen lähde torstaina.

– Koska maa on pehmeää, he eivät pysty tekemään mitään päällystämättömien teiden ulkopuolella. Säällä tulee ilman muuta olemaan vaikutusta sodan kulkuun, lähde kiteytti.

Sateiden ennakoidaan jatkuvan lähipäivinä.

Venäjän joukoilla oli jo vaikeuksia maan pohjoisosassa hyökkäyksen alussa. Koska maa ei ollut riittävästi jäässä, Venäjän tankit joutuivat pysyttelemään pitkissä letkoissa päällystetyillä teillä, mikä asetti ne alttiiksi muun muassa Ukrainan käyttämille Javelin-panssarintorjuntaohjuksille.

Lähteen mukaan Pentagonilla ei ole riittävästi tietoja, jotta se voisi arvella, koska Venäjä aloittaa hyökkäyksensä. Pentagonissa arvellaan kuitenkin, että Venäjä haluaa saavuttaa lähiviikkojen aikana joitakin konkreettisia voittoja.

Useiden lähteiden mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa saavuttaa päämääränsä Donbassin alueella ennen Voiton päivää, jota vietetään 9. toukokuuta. 

20.57: Butshan kaupungista on ukrainalaisviranomaisten mukaan tähän mennessä löytynyt yhteensä yli 400 ihmisen ruumiit Venäjän viikkoja kestäneen miehityksen jälkeen. Katso videolta toimittaja Niko Nurmisen raportti paikan päältä.

MTV Butshassa: Tältä kaupungissa näyttää venäläisjoukkojen vetäydyttyä 1:39

20.43: Viron Ulkopoliittisen instituutin johtaja: Suomen otollinen hetki hakea Natoon

Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik pitää Suomen Nato-keskustelun ajoitusta oikeana.

Hänestä nyt olisi hyvä ajankohta hakea Nato-jäsenyyttä.

– On otollinen hetki, koska Venäjän huomio on Ukrainassa, Raik sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

20.41: Pääesikunta: Sota Ukrainassa muuttanee varusmiesten koulutusta

Pääesikunta arvioi, että sota Ukrainassa tulee muuttamaan kotimaista varusmieskoulutusta. Konfliktista saadut opit otetaan käyttöön harkitusti.

20.37: Ranska aikoo siirtää suurlähetystönsä pian takaisin Kiovaan

Ranska aikoo pian siirtää suurlähetystönsä Lvivistä takaisin Kiovaan, kertoo maan ulkoministeriö.

20.27: Britannian sotilastiedustelu: Venäjä valmistelee suurhyökkäystä

Venäjän odotettiin edelleen jatkavan suurhyökkäyksensä valmistelua Donbassin alueelle samalla kun se jatkaa umpimähkäisiä iskujaan asustusalueille, arvioi Britannian sotilastiedustelu päivittäisessä Ukraina-katsauksessaan torstaina.

–  Urbaanit keskukset ovat joutuneet Venäjän tekemien toistuvien, umpimähkäisten iskujen kohteeksi koko sodan ajan. Kramatorskin ja Kostjantynivkan kaupungit ovat todennäköisesti Venäjän seuraavia kohteita samankaltaisille väkivaltaisuuksille, tiedustelu kirjoitti.

20.26: Ukraina: Maassa käynnissä kansanmurha

Ukrainan parlamentin mukaan maassa on käynnissä kansanmurha. Kansanedustajat hyväksyivät torstaina päätöslauselman, jossa Venäjän armeijan toimet luokiteltiin kansanmurhaksi.

–  Venäjän asevoimien teot eivät ole vain rikollista aggressiota, vaan niiden tavoitteena on systemaattinen ja johdonmukainen Ukrainan kansan, sen identiteetin, itsemääräämisoikeuden ja riippumattoman kehityksen tuhoaminen, sanottiin parlamentin hyväksymässä tekstissä.

Maan presidentti Volodymyr Zelenskyi on aiemmin kehunut Yhdysvaltain presidentti Joe Bideniä kansanmurha-termin käytöstä. Termin käytöstä on kuitenkin ollut erimielisyyttä, ja esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron on pidättäytynyt sen käytöstä perustellen päätöstä sillä, ettei ole varma auttaako retoriikan kärjistyminen rauhan tavoittelussa.

20.25: Britannia ilmoitti tukevansa Suomen ja Ruotsin oikeutta päättää tulevaisuudestaan 

Britannian mukaan Suomi ja Ruotsi saavat päättää tulevaisuudestaan ilman, että siihen puututaan. Britannian ulkoministeri Liz Truss kirjoitti torstaina Twitterissä, että Britannia aikoo tukea maiden päätöstä, mitä ikinä Suomi ja Ruotsi päättävätkään tehdä.

Trussin mukaan Venäjän uhkauksissa Pohjoismaita ja Baltian maita kohtaan ei ole mitään uutta, ja ne vain vahvistavat yhtenäisyyttä. 

Muun muassa Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev varoitti torstaina Telegram-kanavallaan, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydellä olisi seurauksensa. Niihin kuuluisivat lisäjoukot Suomen rajalla ja Venäjän laivaston lisääntynyt läsnäolo Suomenlahdella.

Myös Venäjän varapääministeri Aleksandr Grushko on ilmoittanut, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon johtaisi "epätoivottaviin seurauksiin". 

19.02: Ukraina kiistää syytökset pommituksista

Ukraina kiistää Venäjän väitteet, joiden mukaan sen taisteluhelikopterit olisivat iskeneet kaupunkiin Venäjän puolella Ukrainan rajan tuntumassa.

Venäjän mukaan Klimovon kaupungin tulituksessa olisi haavoittunut seitsemän ihmistä.

Ukrainan kansallisen turvallisuuden ja puolustuksen neuvoston mukaan Venäjä lavastaa "terrorihyökkäyksiä" omassa maassaan, jotta se saisi aikaan Ukrainan vastaista hysteriaa.

Tietoa Ukrainan hyökkäyksestä ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä. 

17.01: Venäjä syytää Ukrainaa asuintalojen pommittamisesta

Venäjä syyttää Ukrainaa rajakaupunkinsa pommittamisesta. Venäjän mukaan Klimovon kaupungin tulituksessa olisi haavoittunut useita ihmisiä.

Klimovo sijaitsee Brjanskin alueella, kymmenkunta kilometriä Ukrainan rajasta.

Venäjän mukaan kaupunkiin hyökkäsi kaksi taisteluhelikopteria, jotka tekivät yhteensä kuusi ilmaiskua asuintaloihin. Viranomaiset eivät kertoneet mitään syytä, joka olisi selittänyt, miksi Ukraina iski pikkukaupunkiin.

Tietoa pommituksesta ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

16.30: Ukraina ja Venäjä vaihtoivat sotavankeja 

Ukraina ja Venäjä ovat vaihtaneet sotavankeja, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk. Varapääministerin mukaan Ukrainaan palasi yhteensä 22 sotilasta ja kahdeksan siviiliä.

Ukrainan puolustusministeriö kertoi aikaisemmin, että kaksi venäläisten vangiksi viime kuussa jäänyttä taistelulentäjää on niin ikään vapautettu. Heti ei ollut selvää, olivatko lentäjät mukana Vereshtshukin ilmoittamassa lukumäärässä.

Puolustusministeriön mukaan lentäjiä siirrettiin paikasta toiseen ennen kuin heidät tuotiin Kurskin alueelle Venäjän eteläosaan, missä kaksikkoa pidettiin yhdessä kahdeksan muun ukrainalaisen sotavangin kanssa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ehdotti aikaisemmin kuluneella viikolla, että Ukraina voisi vaihtaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheisenä liittolaisena pidetyn ukrainalaisoligarkin Viktor Medvedtshukin ukrainalaisiin sotavankeihin. Venäjä ei ole toistaiseksi tarttunut tarjoukseen.

Kotiarestistaan paennut Medvedtshuk otettiin kiinni aikaisemmin tällä viikolla.

16.16: Sotilasasiantuntija: Venäjän suurhyökkäyksen ajankohtaa on vaikea ennustaa 

Venäjä on huoltanut ja keskittänyt joukkojaan Itä-Ukrainan suurhyökkäystä varten jo viikkoja, kertoo majuri Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta. Operaation alkamisajankohtaa on hänen mukaansa vaikea ennustaa, mutta merkit viittaavat muutamista päivistä muutamiin viikkoihin.

Parosen mukaan varmempaa on se, että hyökkäyksessä tullaan näkemään perinteisempää venäläistä sodankäyntiä voimakkaan tulenkäytön ja joukkojen keskittämisen muodossa. Paronen ennustaa ukrainalaisten puolustajien valmistautuvat siihen, että venäläiset kykenevät jossain läpimurtoon.

Toisaalta mitä kauemmin hyökkäyksen alkaminen viipyy, sitä paremmaksi ehtii kehittyä Ukrainan kyky puolustautua ja iskeä takaisin, Paronen muistuttaa. 

16.12: Jokerit kertoo irtautuneensa venäläisomistajista

KHL:n tähän kauden päätteeksi jättävä Jokerit kertoo vapautuneensa venäläisistä omistajistaan. Seuran tie kotimaan jääkiekkokaukaloihin palaamiseksi on näin ollen auki.

16.11: EKP varoittaa: Euroalueen talouden kehitys riippuu Ukrainan sodan etenemisestä

Euroopan keskuspankki varoittaa, että euroalueen talouden kehitys riippuu ennen kaikkea siitä, miten sota Ukrainassa etenee ja miten nykyiset pakotteet ja mahdolliset uudet toimet vaikuttavat.

–  Inflaatio on nopeutunut huomattavasti, ja se myös pysyy lähikuukausina nopeana lähinnä energiakustannusten huomattavan nousun vuoksi. Inflaatiopaineet ovat voimistuneet monilla toimialoilla, EKP arvioi tiedotteessaan.

Pankin mukaan kaupankäynnin häiriöt aiheuttavat pulaa raaka-aineista ja tuotantopanoksista. Energian ja raaka-aineiden nopea hinnannousu vaimentaa kysyntää ja jarruttaa tuotantoa.

EKP huomauttaa, että taloudellinen toiminta on kuitenkin alkanut elpyä koronapandemian kriisivaiheen jälkeen.

EKP pitäytyy aiemmassa suunnitelmassaan, että euroalueen elvyttäminen omaisuuserien osto-ohjelman (APP) avulla pitäisi päättyä kolmannen vuosineljänneksen aikana. Ohjauskorkojen nosto olisi pankin mukaan vuorossa jonkin ajan kuluttua sen jälkeen.

Pankki pitää ohjauskorkonsa toistaiseksi ennallaan. Perusrahoitusoperaatioiden korko säilyy 0,0 prosentissa, talletuskorko –0,5 prosentissa ja maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosentissa.

16.03: Venäjän ulkoministeri toistaa puheet reaktiosta Suomen Nato-jäsenyyteen

Venäjän varaulkoministeri Alexander Grushko toistaa Venäjän lausunnon siitä, että maa ryhtyy turvallisuustoimenpiteisiin, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon. Hänen mukaansa sotilasliiton jäsenyydestä seuraisi "hyvin epätoivottavia seurauksia".

Venäjä varoittaa tiukkasanaisesti Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä 5:46
Tutkija kertoo, mitä Venäjän uhkauksista kannattaa ajatella.

14.07: Osuma Moskva-risteilijään on Venäjälle iso symbolinen tappio

Moskva-risteilijän vaurioituminen ja mahdollinen uppoaminen on suuri symbolinen tappio Venäjälle, sanoo merisotaopin pääopettaja, komentaja Iiro Penttilä Maanpuolustuskorkeakoulusta.

– Mustanmeren laivaston lippulaiva ja nimenä vielä Moskva. Varmasi Venäjä yrittää kertoa, että tämä oli onnettomuus, Penttilä ennustaa.

Penttilän mukaan ukrainalaiset korostavat vastaavasti risteilijän tuhoamisen olleen heidän toimintansa tulosta. Varmaa vakuutta asiasta ei ole helppoa saada, sillä "sodan usva" on merellä usein sakeampi kuin maalla.

11.23 Suomesta kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntija-apua Puolaan ja Slovakiaan

Suomi on lähettänyt kaksi asiantuntijaa Puolaan ja Slovakiaan auttamaan Ukrainasta pakenevien tarvitseman humanitaarisen avun koordinoinnissa, kertoo sisäministeriö.

Keskiviikkoiltana Suomesta lähteneiden asiantuntijoiden työnantaja on Pelastusopisto. Asiantuntijat työskentelevät logistiikka-asiantuntijoina Euroopan unionin asiantuntijaryhmässä. Tehtävän arvioidaan kestävän noin kolme viikkoa.

Kansainvälinen pelastustoiminta on valtiosopimuksiin ja lainsäädäntöön perustuvaa avun antamista ja vastaanottamista.

11.04 Venäjältä tiukkasanainen Nato-varoitus

Venäjä varoittaa tiukkasanaisesti Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Venäjä vsanoo, että se vahvistaa rajojaan vastatoimena, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät sotilasliitto Natoon.

Turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dimitri Medvedevin mukaansen jälkeen ei enää voitaisi puhua Baltian ydinaseettomasta asemasta.

10.05 Kenraalimajuri Toveri: "Ukrainan asevoimat yllättävät aina"

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri kertoo yllättyneensä ukranalaisten onnistumisesta ohjusiskussa Moskva-alukseen.

Rannikkokaupunki Odessan viranomaisten mukaan venäläisten Moskva-alusta ammuttiin ohjuksilla, minkä jälkeen se syttyi tuleen.

Venäjän puolustusministeriö on vahvistanut tulipalon aluksella ja todennut, että palon syytä selvitetään. Ministeriön mukaan aluksen miehistö on evakuoitu.

7.43 Sodalla vaikutus Suomen teiden kuntoon

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut bitumin hintaa. Tämä tulee näkymään myös Suomen tiepiirissä, joka on jo valmiiksi huonossa kunnossa. Lue tästä artikkelista.

6.04 Ukrainalaismedia: Tshernobylistä kaapatut sotilaat yhä Venäjällä

Ukrainalaismedian mukaan neuvottelut Tshernobylin ydinvoimalan valloittamisen yhteydessä kaapattujen ukrainalaissotilaiden asemasta jatkuvat.

Ukrainan sisäministeri Denys Monastyrskyn mukaan Venäjän joukot ovat vieneet sotilaat Venäjälle.

5.08 Ukraina kertoo vaurioittaneensa Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaivaa

Ukrainassa maan armeija on onnistunut vaurioittamaan venäläistä sota-alusta Mustallamerellä, kertoivat rannikkokaupunki Odessan viranomaiset.

Vahvistamattomien tietojen mukaan ukrainalaiset osuivat Moskva-alukseen Neptune-ohjuksilla. Moskva on Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva. Aluksessa on yli 500 merisotilasta ja se on ukrainalaisten mukaan tulessa.

Venäjän armeija ei ole vahvistanut tietoa aluksen vaurioista.

Alus on tunnettu niin sanotusta "Käärmesaarten haistattelusta". Lue tästä artikkelista lisää.

Lue myös:

    Uusimmat