Kiovan Vitali Klitshko syyttää Zelenskyitä politikoinnista – MTV seurasi sotaa 7. joulukuuta

0:42
Venäjä syyttää Ukrainaa vaurioista lentokentillään syvällä sen maaperällä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 7.  joulukuuta 2022. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Voit seurata torstain (8.12.) tapahtumia täältä

 • Stoltenberg: Venäjä yrittää jäädyttää taistelut Ukrainassa talven ajaksi
 • Valko-Venäjä siirtelee kalustoa ja sotilaita maassa
 • Suomi lähetti viisi linja-autoa Ukrainaan koulukuljetuksia varten
 • Mediat: Unkari on estämässä apupaketin Ukrainalle 
 • CNN: Noin 200 venäläissotilasta liittynyt Ukrainan armeijaan 
 • ISW: sotilasoperaatioiden tahti Ukrainassa kiihtynee maan jäätyessä 
 • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

19.54: Kiovan pormestari syytää Zelenskyitä politikoinnista

Kiovan pormestari Vitali Klitshko syyttää Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyitä politikoinnista tämän kritisoitua Kiovan valmistautumista Venäjän talvisiin pommituksiin.

Zelenskyi oli julkisessa kommentissaan syyttänyt Kiovan viranomaisten epäonnistuneen suojan tarjoamisessa asukkailleen.

Klitshko arvioi kommenttien taustalla olleeen politiikka ja luonnehti niiden näyttävän "kummallisilta". Hän totesi antamassaan haastattelussa, että Kiovassa on enemmän valmiuksia ihmisten lämpimänä pitämiseen kuin missään muussa ukrainalaiskaupungissa.

– Näyttää kummalliselta, että kun yhdistymme taistellaksemme yhtä vihollista vastaan, mutta alammekin taistella valtion sisällä, hän totesi.

Klitshko oli ennen Ukrainan sotaa nähty yhtensä Zelenskyin näkyvimmistä poliittisista kilpakumppaneista.

19.32: Putinilta lukuja syksyn liikekannalle panosta, myös puheita ydinaseista
Puolet syyskuussa sotilaspalvelukseen mobilisoiduista venäläisistä on lähetetty Ukrainaan, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi Kremlin oman ihmisoikeusneuvoston televisioidussa kokouksessa keskiviikkona.

Putinin mukaan mobilisoituja on yhteensä 300  000, joista 150  000 on lähetetty Ukrainaan. Heistä noin 77  000 on Putinin mukaan taisteluyksiköissä.

Putin sanoi kokouksessa, että Venäjä käyttäisi ydinasetta vain, jos sen viholliset hyökkäisivät Venäjän alueelle.

– Kun meitä vastaan isketään, iskemme takaisin, Putin sanoi ja korosti maansa strategian perustuvan menettelytapaan, jota hän kuvaili kostoiskuksi.

17.10: Ukrainalainen pappi vangittiin venäläisten avustamisesta

Venäjään kytköksissä olevan kirkon pappi vangittiin Ukrainassa venäläisten avustamisesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukrainalainen pappi tuomittiin 12 vuoden vankeuteen. Papin kerrotaan keränneen tietoa Ukrainan asevoimien varusteista ja aseista huhtikuusta asti.

Ukrainan hallitus on kieltänyt Venäjään kytköksissä olevien kirkkojen toiminnan Ukrainassa, koska se uskoo Venäjän hyödyntävän kirkkoja Ukrainan heikentämiseen sisältä päin.

16.45: Kahdeksan ihmistä kuoli Venäjän iskuissa itäisessä Ukrainassa

Venäjän tykistötuli tappoi kahdeksan ihmistä Kurakhoven kaupungissa Ukrainan itäosissa keskiviikkona.

Lisäksi viisi henkilöä loukkaantui tulituksessa. Tulitus kohdistui torille, linja-autoasemalle, huoltoasemalle ja asuinrakennuksiin, Ukrainan presidentin esikuntapäällikkö Kyrylo Tymoshenko kertoo Telegramissa.

16.38: Putin: Venäjä puolustaa etujaan kaikilla käytössä olevilla keinoilla

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi keskiviikkona Venäjän taistelevan etujensa puolesta kaikilla käytössä olevilla keinoilla.

Putinin mielestä länsimaiset ihmisoikeusjärjestöt pitävät Venäjää "toisen luokan valtiona, jolla ei ole oikeutta olla olemassa". Putin esitti kommenttinsa oman ihmisoikeusneuvostonsa kokouksessa, joka televisioitiin.

– Voimme vastata tähän vain yhdellä tavalla – ponnistelemalla jatkuvasti kansallisen etumme hyväksi. Juuri niin teemme, Putin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Putinin mukaan Venäjä keskittyy ensisijaisesti puolustautumaan rauhanomaisiin keinoihin, mutta jos muuta vaihtoehtoa ei jää jäljelle, se puolustaa itseään kaikilla käytössä olevilla keinoilla.

Samassa tilaisuudessa Putin totesi, että "erikoisoperaatio" Ukrainassa voi olla "pitkä prosessi".

15.26: Time valitsi Volodymyr Zelenskyin vuoden henkilöksi 

Time-aikakauslehti on valinnut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin vuoden henkilöksi. Valinnan perusteena on urhea vastarinta, jota Ukraina on tehnyt sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi maahan helmikuussa.

Zelenskyi on lehden päätoimittajan Edward Felsenthalin mukaan syöpynyt ihmisten mieleen kaikkialla maailmassa tavalla, jota ei ole nähty vuosikymmeniin.

Valinta ei ole sinänsä arvonimi tai tunnustus, vaan vuoden henkilöksi valitaan henkilö tai taho, joka on tehnyt suurimman vaikutuksen vuoden aikana millä tahansa tavalla.

15.25: Stoltenberg: Venäjä yrittää jäädyttää taistelut Ukrainassa talven ajaksi

Venäjä yrittää jäädyttää taistelut Ukrainassa talven ajaksi, jotta se voisi kerätä lisää joukkoja uuteen hyökkäykseen ensi vuonna, arvioi sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

– He yrittävät jäädyttää taistelut ainakin lyhyeksi ajaksi, jotta voivat ryhmittää joukkoja, korjata ja toipua ja sitten yrittää uudelleen suurempaa hyökkäystä keväällä, Stoltenberg sanoi.

Stoltenberg vakuutti, että Nato jatkaa aseiden ja tuen antamista Ukrainalle, vaikka jotkut ovat epäilleet länsimaiden asevarastojen pikku hiljaa tyhjentyvän.

– Yhtä tärkeää kuin uusien järjestelmien toimittaminen on varmistaa, että jo toimitetut asejärjestelmät toimivat tehokkaasti. Ne tarvitsevat valtavan määrän ammuksia, varaosia ja myös huoltoa.

Stoltenbergin mukaan edellytyksiä konfliktin ratkaisemiseen rauhanomaisesti ei nyt ole, koska Venäjä ei ole halukas osallistumaan keskusteluihin, joissa turvattaisiin Ukrainan suvereniteetti ja alueellinen koskemattomuus.

13.11: Video julki jo kolmannesta lentokenttäiskusta Venäjän puolella rajaa

Venäjän sisämaassa tehtiin eilen jo kolmas väitetty lennokki-isku parin päivän sisään. Lentokenttä Kurskissa kärsi vaurioita räjähdyksestä ja sitä seuranneessa tulipalossa.

Kurskin viranomaiset julkaisivat kuvaa lentokentän tulipalosta, joka levitti paksua mustaa savua ympäristöönsä. Venäläisviranomaisten mukaan iskussa syttyi tuleen öljytankki, mutta ihmisuhreilta säästyttiin.

0:25
Tältä näytti tulipalo Kurskin lentokentällä.

Kurskin isku tapahtui päivä sen jälkeen, kun Venäjä oli syyttänyt Ukrainaa lennokki-iskuista kahdelle Venäjän sotilaslentokentälle.

Uuden iskun väitetään todistavan yhä vahvemmin Ukrainan uudesta kyvystä iskeä satojen kilometrien päähän Venäjälle. Kursk sijaitsee noin 90 kilometriä pohjoiseen Ukrainan-rajalta ja maanantaina räjähteli vielä syvemmällä, Rjazanissa Moskovan kaakkoispuolella ja Saratovin alueella Volgan varrella.

Ukraina ei ole vahvistanut olleensa iskujen takana.

12.25: Kreml vastasi väitteisiin toisesta mobilisaatioaallosta

Venäjän hallinto on vastannut suoraan Venäjällä kiihtyviin huhuihin uudelleen käynnistyvästä värväysaallosta. Vladimir Putinin puhemiehenä tunnettu Kremlin lehdistösihteeri Dmitry Peskov pyrki eilen rauhoittelemaan venäläisiä ja kehotti heitä olemaan välittämättä "provokatiivisista viesteistä" sosiaalisessa mediassa.

Asiasta kertoo muun muassa Ukrainan sotatapahtumia tiiviisti seuraava yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW päivittäisraportissaan.

Venäjällä suosituista sotabloggaajista, jotka ovat suurelta osin sodan kannalla, moni povaa uutta värväysaaltoa vuodelle 2023. Ukrainan puolustusministeriö taas arvioi uuden aallon alkavan jo tämän vuoden puolella, joulukuun 10. päivä, mutta salassa.

Lue lisää aiheesta täältä.

10.25: Britannian puolustusministeriö: Venäjä vahvistaa puolustusasemiaan Ukrainan rajalla

Venäjä on viime aikoina aloittanut puolustusasemiensa laajentamisen Ukrainan rajallaan sekä Belgorodin alueella, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Belgorodissa on kaivettu juoksuhautoja ainakin huhtikuusta saakka, mutta uudet rakennelmat ovat todennäköisesti järeämpiä, ja niiden tarkoituksena on torjua kaluston eteneminen.

Puolustusministeriön mukaan on olemassa realistinen mahdollisuus, että puolustusasemien laajentamisella pyritään ruokkimaan isänmaallista kiihkoa. Yhtä lailla se saattaa kuitenkin perustua joidenkin venäläispäättäjien aitoon – vaikkakin väärään – uskomukseen, että on olemassa aito uhka Ukrainan joukkojen hyökkäyksestä.

Strategisen ajattelun vähyys onkin puolustusministeriön mukaan yksi Venäjän keskushallinnon kriittisistä heikkouksista. Tämä näkyi jo Venäjän päätöksessä ylipäänsä hyökätä Ukrainaan.

Puolustusministeriön mukaan puolueettoman analyysin korvaa usein lähes varmasti taipumus ryhmäpäätöksiin ja poliittisesti värittyneisiin johtopäätöksiin.

9.32: Valko-Venäjä siirtelee kalustoa ja sotilaita maassa

Valko-Venäjä aikoo siirtää kalustoa ja sotilaita maassa tänään ja huomenna. Siirroilla vastataan "terrorismin mahdollisesti aiheuttamaan uhkaan", kertoo valtiollinen Belta-uutistoimisto.

Beltan mukaan joitain alueita ja teitä suljetaan joukkojen harjoitusten vuoksi. Se ei kuitenkaan kertonut, mille alueille ja mitä teitä pitkin joukkoja siirretään.

Ukraina on pitkään varoittanut, että se uskoo Valko-Venäjän valmistautuvan liittymään sotaan lähettämällä joukkoja Ukrainan pohjoisrajalle.

Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtava presidentti Aljaksandr Lukashenka on väittänyt, että rajan lähelle lähetetään joukkoja vastaamaan länsimaiden ja Ukrainan mahdollisiin terrori-iskuihin.

Lukashenkan mukaan Valko-Venäjä ei tule osallistumaan suoraan sotaan.

Valko-Venäjä on niin ikään sallinut venäläisten käyttää alueitaan hyökkäyksiin Ukrainaan.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu neuvotteli viime viikolla sotilasyhteistyöstä valkovenäläiskollegansa Viktor Khreninin kanssa.

7.36: Suomi lähetti tänään viisi linja-autoa Ukrainaan koulukuljetuksia varten

Suomesta on tänään lähtenyt lahjoituksena viisi linja-autoa Ukrainaan, sisäministeriö kertoo. Niiden on tarkoitus auttaa ukrainalaisten lasten ja nuorten koulukuljetuksissa.

Suomi lähettää lisää linja-autoja Ukrainaan loppuvuoden aikana. Niitä on tarkoitus lähettää yhteensä ainakin 20. Autot saadaan lahjoituksina linja-autoyrityksiltä.

Lahjoitus on osa Euroopan komission solidaarisuuskampanjaa. Sisäministeriö koordinoi valtionhallinnon siviiliavunantoa Suomessa.

06:12: Yhdysvallat kiistää kannustaneensa Ukrainaa tekemään iskuja Venäjän alueelle

Yhdysvallat kiistää rohkaisseensa tai tukeneensa Ukrainaa Venäjän alueelle tehdyissä iskuissa. Kommentit annettiin sen jälkeen, kun satoja kilometrejä Venäjän puolella sijaitseviin sotilaskohteisiin oli tehty sarja lennokki-iskuja.

Ukrainan hallinto ei ole julkisesti myöntänyt tehneensä iskuja, mutta ukrainalainen korkea viranomaislähde on vahvistanut New York Timesille maan olevan iskujen takana.

Yhdysvallat on toisaalta sanonut, ettei se ole myöskään estämässä Ukrainaa hankkimasta itselleen pidemmän kantaman iskukykyä.

22.14: Ukraina ja Venäjä sopivat 120 vangin vaihdosta

Ukrainan ja Venäjän viranomaiset vahvistivat tänään, että maat ovat vaihtaneet keskenään yhteensä 120 vankia, uutisoi The Guardian. Venäjä luovutti Ukrainaan 60 sotilasta ja Ukraina luovutti vastaavasti Venäjälle 60 vankia. 

20.16: Ukrainalaissairaalat joutuvat keskeyttämään suunniteltuja leikkauksia sähkökatkosten vuoksi

Brittilehti The Guardian uutisoi, että monet sairaalat Ukrainassa joutuvat keskeyttämään ja siirtämään suunniteltuja leikkauksia sähkökatkosten takia. 

Lehden mukaan Ukrainan terveysministeriö on pyytänyt maan alueviranomaisia harkitsemaan ei-välttämättömien leikkausten ja sairaalahoitojen keskeyttämistä. Ministeriö totesi, että sairaalat jatkavat kuitenkin ensiavun antamista sähkökatkoksista huolimatta.

19.11: Yhdysvaltain apulaisulkoministeri: "Venäjän on poistettava kaikki joukkonsa Ukrainasta"

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Wendy Shermanin mukaan rauha Ukrainassa saavutetaan nopeiten, kun venäläisjoukot poistuvat Ukrainasta. Asiasta uutisoi Reuters. 

– Venäjän on poistettava kaikki joukkonsa Ukrainasta - piste, Sherman sanoo.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja