Liettuan presidentti kehottaa Suomea ja Ruotsia liittymään Natoon viivyttelemättä – uskoo Putinin retoriikan muuttuvan yhä aggressiivisemmaksi

Viron Raikin mukaan ajoitus Nato-jäsenyydelle olisi hyvä –"Venäjän huomio on Ukrainassa" 2:33
Katso myös: Viron Viron ulkopoliittisen instituutin johtajan Kristi Raikin mukaan ajoitus Nato-jäsenyydelle olisi hyvä – "Venäjän huomio on Ukrainassa"

Liettuan presidentti Gitanas Nauseda kehottaa Suomea ja Ruotsia liittymään sotilasliitto Natoon, kertoo brittilehti Financial Times.

Lehden haastattelussa Gitanas Nauseda kehotti Suomea ja Ruotsia myös olemaan tuhlaamatta aikaa Nato-jäsenyyden hakemiseen. Hänen mukaansa päätökset tulisi laittaa täytäntöön mahdollisimman pian.

– Ruotsin ja Suomen liittyminen Natoon parantaisi turvallisuustilannetta Itämeren alueella. Me voisimme paremmin valvoa ja kontrolloida Itämeren aluetta sotilaallisesta näkökulmasta. Mutta tämä vahvistaisi myös Natoa organisaationa, Nauseda sanoi.

Venäjä varoitti seurauksista

Venäjä on aiemmin varoittanut seurauksista, jos Suomi tai Ruotsi liittyisi Natoon. Tällä viikolla Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev sanoi, että Suomen ja Ruotsin jäsenyys tarkoittaisi sitä, ettei Itämerta ja Baltiaa voida enää pitää ydinaseista vapaana vyöhykkeenä.

Liettuan johto kommentoi tuoreeltaan, että Kaliningradin alue Itämeren rannalla on jo nykyisellään raskaasti aseistettu. 

Myös presidentti Nauseda sanoi samaa Financial Timesin haastattelussa.

– Todennäköisesti Venäjän puolelta saattaa tulla aggressiivista retoriikkaa, ehkä jopa päätöksiä lisätä sotilaallista läsnäoloa täällä. Joka tapauksessa Kaliningradin alue on luultavasti Euroopan aseistetuin alue, ja taktisia ydinaseita on jo siellä. Mielestäni meidän ei tulisi reagoida tähän retoriikkaan, Nauseda sanoi.

"Putinin retoriikka tulee muuttumaan yhä aggressiivisemmaksi"

Nauseda epäilee Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinnon retoriikan muuttuvan yhä aggressiivisemmaksi Suomen ja Ruotsin Nato-pohdintojen aikana.

Liettuan presidentti myös syytti haastattelussa Venäjää tahallisesta kansanmurhasta Ukrainassa ja varoitti, että Venäjän johtajat joutuvat vastuuseen.

Lue myös:

    Uusimmat