Kiovan kiristyvä tilanne vaikeuttaa avustustyötä, mutta hanskoja ei lyödä tiskiin – Puolasta tavoitettu Aada: "Kun kuulee niitä tarinoita itsekin järkyttyy kovasti"

Vapaaehtoiset auttajat varautuvat Kiovan kiristyvään tilanteeseen – hanskoja ei lyödä tiskiin 2:41

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ja Länsi-Ukrainassa sijaitsevassa Lvivissä on kuultu tänään aamulla räjähdyksiä. Asiasta kertovat Kiovan ja Lvivin paikalliset viranomaiset Telegram-kanavillaan.

Puolasta tavoitettu vapaaehtoinen avustustyöntekijä Aada Maro kertoo, että ukrainalaisten auttaminen jatkuu, vaikka tilanne kiristyisi Kiovassa.

Maron mukaan moni palasi Kiovaan, kun tilanne rauhoittui siellä hetkellisesti.

– Kyllä me odotamme, että sieltä jonkinlainen pakolaisryöppy tulee aika pian. Siihen koko ajan varaudutaan, että sitten on tarpeeksi kuljetuksia. 

Tarvitaan tulkkeja

Ukrainan kiristyvä tilanne vaatii, että auttajilla on käytössä myös tarvittava määrä tulkkeja. Maron mukaan tulkkeja on nyt jonkin verran, mutta lisää kaivattaisiin ehdottomasti enemmän.

– Ihmisille tarvitaan hyvä kieliyhteys.

Lisäksi auttajat tarvitsevat lisää ajoneuvoja ihmisten kuljettamiseen, ja koska matkalla esimerkiksi Suomeen on yövyttävä, niin hotelliyöpymisiin tarvitaan rahaa.

Kriisialueilla on puutetta erityisesti vedestä ja kuivista elintarvikkeista.

– Niistä on pula varsinkin Mariupolissa ja Harkovassa, jotka ovat pahimmat kriisialueet.

Maro vakuuttaa, että vaikka tilanne vaikeutuisi Ukrainassa, niin hanskoja ei lyödä missään vaiheessa tiskiin.

– Ei todellakaan. Sitten vain hommataan enemmän apua, mitä meillä on antaa. Onneks yhteydet ovat hyvät, niin apua saa aika nopeastikin.

Avuntarpeen näkee

Ukrainalaiset ovat ottaneet annetun avun erittäin kiitollisina vastaan, ja moni on ilmoittanut, että haluaisi sen jotenkin korvata tulevaisuudessa.

– Mutta se ei ole olennaista. Olemme täällä sen takia, että saamme autettua ja tuotua hyvää mieltä, kaikkiaan neljä avustusreissua Ukrainaan tehnyt Maro sanoo.

Monesta ukrainalaisesta näkee avuntarpeen hyvin selkeästi ja sen, että moni on kokenut kovia.

– Kun kuulee niitä tarinoita, niin kyllä sitä itsekin järkyttyy todella kovasti.







Lue myös:

    Uusimmat