Venäläissotilaan ja hänen vaimonsa puhelinkeskustelu julkaistiin – nauhoitteella vaimo naureskelee ukrainalaisten raiskaamiselle

Ukrainan poliisi kerää todisteita Venäjän armeijan tekemistä raiskauksista 1:36
MTV:n toimittaja Niko Nurminen raportoi Ukrainasta. Videolla ukrainalaisnainen kertoo, miten hän piilotteli raiskausten uhan vuoksi kellarissa venäläismiehittäjien kulkiessa kaduilla.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU julkaisi Hersonin alueelta salakuunnellun puhelinkeskustelun venäläissotilaan ja hänen vaimonsa välillä, jossa keskustellaan ukrainalaisten naisten raiskaamisesta. 

Salakuunnellun puhelun ääninauhalla sotilaan vaimo sanoo naureskellen, että mies voi raiskata rintamalla, kunhan hän käyttää ehkäisyä eikä kerro siitä vaimolleen.

RadioFreeEurope kertoo vahvistaneensa keskustelun osapuolet aidoiksi henkilöiksi ja selvittänyt miehen olevan todella armeijan sotilas. Henkilöiden puhelinnumerot toimittaja kertoo saaneensa lähteensä kautta.

Kumpikaan puhelun osapuolista ei halunnut kommentoida keskustelua sen enempää medialle. Puhelussa mies kiistää keskustelleensa asiasta.

RadioFreeEuropen julkaiseman videon perusteella puhelussa ei keskustella mistään yksittäisestä, tapahtuneesta raiskauksesta eikä keskustelun kontekstia avata sen suuremmin. 

Puhelun nauhoite on kuitenkin herättänyt valtavasti järkytystä, sillä venäläisjoukkojen vetäytymisen jäljiltä on viime aikoina paljastunut valtavasti siviileihin kohdistuneita sotarikoksia, kuten murhia ja raiskauksia. Venäjä on kiistänyt syyllistyneensä siviileihin kohdistuviin väkivallantekoihin. Maassa ylipäätään sotaan liittyvää tietoa pyritään patoamaan.

Raiskausten määrää ei osata vielä arvioida

Ihmisoikeusjärjestöt kuten Amnesty ja Human Rights Watch ovat dokumentoineet siviileihin kohdistuneita raiskauksia Ukrainassa.

Esimerkiksi Amnesty kertoo raportissaan, että Kiovan alueella asuva ukrainalaisnainen joutui toistuvasti venäläisjoukkojen raiskaamaksi. Hän kertoo, että hänen miehensä surmattiin ja hänen lapsensa piiloutui pannuhuoneeseen sotilailta. 

Ukrainalainen oikeusasiahenkilö Ljudmila Denisova kertoi BBC:lle aiemmin tällä viikolla julkaistussa uutisessa, että Butshassa venäläissotilaat raiskasivat systemaattisesti noin 25 nuorta naista ja tyttöä, joista yhdeksän odottaa nyt lasta.

– Venäläissotilaat sanoivat heille raiskaavansa heitä siihen pisteeseen, etteivät he enää haluaisi minkäänlaista seksuaalista kanssakäymistä miehen kanssa, jotta he eivät synnyttäisi ukrainalaisia lapsia, Denisova sanoo.

Denisovan mukaan venäläisjoukkojen tekemien seksuaalirikosten määrää ei vielä voi edes arvioida, sillä kaikki uhrit eivät ole valmiita kertomaan kokemastaan.

Video 2.4.2022: Tällaista jälkeä venäläisjoukot jättivät jälkeensä Butshassa


Lue myös:

    Uusimmat