Erikoishaastattelu: Presidentti Zelenskyi herkistyi CNN:lle sodassa kuolleista lapsista – "Isänä sattuu todella paljon"

Zelenskyi kommentoi ydinasevaaraa Ukrainassa 4:13
"Isänä sattuu todella paljon", presidentti herkistyi uutiskanava CNN:n erikoishaastattelussa, kun puheeksi tulivat lapsiuhrit.

Zelenskyi kertoo CNN:n erikoishaastattelussa, että sodan viimeiset käänteet ovat tuntuneet äärimmäisen julmilta.

Venäläinen sotalaiva Moskva upposi Mustallamerellä kaksipäivää sitten. 

Laivan uppoamisella on kerrottu olevan iso vaikutus, sillä sitä on pidetty yleisesti ottaen symbolisesti erittäin merkittävänä.

Kyseessä on sama laiva, joka uhkaili Käärmesaaren ukrainalaissotilaita sodan ensimmäisinä päivinä.

Ukraina väittää ampuneensa laivan meriohjuksin, kun taas Venäjä kertoo laivan uponneen itsestään.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi uutiskanava CNN:n haastattelussa sotalaivan uppoamista.

Hänen mukaansa laivan uppoamisen syyn etsiminen ei ole asiassa oleellista.

– Tiedämme, että sitä ei ole enää olemassa. Se oli vahva ase maatamme vastaan. Joten uppoaminen ei ole tragedia meille. Haluamme teidän ymmärtävän, että mitä vähemmän Ukrainaan hyökänneellä Venäjällä on aseita, sitä parempi se on meille ja sitä heikompia he ovat. Mitä laivamme tapahtui, historia kertokoot sen, Zelenskyi kertoo.

Sodan kuolonuhrien määrää vaikea arvioida

Zelenskiyltä kysyttiin haastattelussa sitä, kuinka monta ukrainalaista todellisuudessa yli 50 päivää kestäneessä sodassa on kuollut.

Presidentin mukaan arvioiminen on edelleen erittäin vaikeaa. Monilta Venäjän joukkojen valtaamilta alueilta etsitään edelleen kuolonuhreja.

– On erittäin vaikea arvioida siviiliuhreja, koska maamme monet kaupungit eteläosassa on blokattu. Herson, Berdjansk, Mariupol, kaukaisempi itä ja muut. Emme vain tiedä, kuinka monta ihmistä on kuollut alueella, joka on blokattu, Zelenskyi kertoo.

Zelenskyi kertoo, että monet kaupungit ovat tällä hetkellä täysin autioita. Tyhjien kaupunkien todellisen tilanteen kartoittaminen on haastavaa. 

Kaatuneista sotilaista Zelenskyi taas antaa suuntaa antavaa arviota.

– Mitä tulee meidän armeijan vahvuuteen, uskomme menettäneemme 2500–3000 sotilasta. Uskomme Venäjän menettäneen sotilaita 19 000–20 000.

– Meillä on noin 10 000 haavoittunutta. Vaikea sanoa, kuinka moni heistä selviää.

"Isänä sattuu todella paljon"

CNN:n toimittaja Jake Tapper kysyi presidentiltä haastattelussa, onko hän nähnyt internetissä levinneen videon äidistä, joka löytää poikansa kuolleena sodan raunioista.

Zelenskyi vastaa nähneensä videon, ja kertoo sen olevan musertavaa katsottavaa.

– Isänä sattuu todella paljon. Tämä on tragedia, ja kärsimys. En pysty kuvittelemaan naisen kärsimyksen laajuutta. Elämä jonka olet juuri menettänyt, oman lapsen. Se on totta, Zelenskyi herkistyy.

Vaikka Zelenskyi myöntää itse olevansa musertunut sodan julmista kohtaloista, esimerkiksi lasten kuolemista, hänen on omien sanojensa mukaan pakko katsoa sotaa presidenttinä.

– Meidän kaikkien on tehtävä parhaamme, jotta tämä sota ei olisi loputon. Mitä pidempi se on, sitä enemmän menetämme kaikki.

Katso Zelenskyin haastattelu yläpuolelta.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat