Katastrofaalinen alku murensi Nuoret Leijonat – näin Kanada-välieräottelu eteni

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomi yritti tavoitella finaalipaikkaa, kun lauantain välieräottelussa vastaan asettui Kanada. MTV Urheilu seurasi ottelun tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, U20 MM-kisat, välierät, Kanada-Suomi: 5-0 (4-0, 1-0, 0-0)

3. erä:

60.00: Kanada-Suomi, 5-0. Tulos kertoo kaiken. Suomi ei toipunut koskaan alun myrskystä. Kanada pelaa kullasta Venäjää vastaan. Suomi kohtaaa pronssiottelussa Ruotsin. Välieräottelussa laukaukset Suomelle 27-25.

60. min: Ottelun viimeinen minuutti käynnissä.

58. min: Velenolla loistopaikka lyödä tennislukemat taululle.

56.45 JÄÄHY! Kanadalle ylivoimaa. Heinola boxiin, syynä estäminen.

56. min: Aatu Räty ampuu ja Ranta irtokiekossa. Hyvä paikka!

55. min: Harmi peliä ajatellen, että yli puolet pelistä on himmailtu.

51. min: Läpsyttelyksi meinaa mennä nyt pelin loppu.

48. min: 6-0 lähellä Suomen päädyssä. Annunen kestää.

45. min: Suomelle lupaavaa tonttia Kanadan päädyssä. Mutta ei mene, ei millään. Kanadan maalivahti Joel Hofer yhä kiinni nollapelissä.

43. min: Ei osumaa ylivoimalla. Hayton karkaa jäähyaitiosta puolittain karkuun. Thomson puolustaa vahvasti. Kaksikko ajautuu kamppailutilanteessa laitaan, Haytonin jäädessä kasan alle. Hayton pukukopin puolelle.

40.49 JÄÄHY! Suomelle ylivoimaa, kun Kanadan kapteeni Hayton huitaisee mailalla Suomen kapteenia Thomsonia korvaan.

Kello 21.58: Kiekko jäähän. Kolmas erä käynnissä.

-------------------------------------------------------------------------------

Kello 21.54: Tutut IIHF-musiikit pamahtavat soimaan. Kolmas erä. Pystyykö Suomi vielä kirimään?

2. erä:

40.00: Nolla viis, siitä viis. Kanada nosti jalkaa kaasulta, mutta voitti silti erän. Se kertoo kaiken.

37.53 MAALI! Kanada, 5-0. Superlupaus Lafreniere ja illan toinen. NHL:n todennäköinen ykkösvaraus liekeissä. Syöttöpisteet Calen Addisonille ja Barrett Haytonille.

38. min: Kanada ja tolppa.

JÄÄHY! 36.49: Kanadalle ylivoimaa. Anttoni Hongalle kaksi minuuttia, syy kiinnipitäminen.

32. min: Kanadan jalka noussut totaalisesti pois kaasulta. Himmailua.

28. min: Suomi hallitsee, näennäisesti. Kanada puolustaa tiiviisti ydintä.

25. min: Lassi Thomson ja Matias Maccelli kahdella yhtä vastaan -hyökkäyksessä. Lopputulos vähemmän yllättävä. Suomen viimeistely on ollut ala-arvoista.

24. min: Tässäpä hyvä tilasto. Kanada iski neljästi, mutta Suomi vei laukaukset (ja laatupaikat).

23. min: Kanada luonut heti tukun vaarallisia tekopaikkoja Suomen maalille.

Kello 21.06: Kiekko jäähän. Toinen erä käynnissä.

Kello 21.03: Toiseen erään. Jospa nyt ei kolisisi neljää kertaa Suomen päädyssä.

Kello 21.00: Suomen riveistä Matias Maccelli takoo taas kovia minuutteja. Avauserään peräti 8.40.

Kello 20.51: Tähän kohtaan knoppitieto MTV Urheilun toimittajalta Kasperi Kunnakselta.

– Raipen saldo Kanadaa vastaan U20-kisoissa: seitsemän erää penkin takana, maaliero 1-16.

Auts.

1. erä:

20.00: Sellainen... avauserä. Voi, voi. Todella kylmä suihku Suomen joukkueen niskaan. Virheitä omassa päässä, huonoa viimeistelyä toisessa päässä. 0-4.

20. min: Jos on helissyt omissa, niin on tuo Suomen viimeistely ollut aivan luvattoman heikkoa.

JÄÄHY! Suomelle ylivoimaa. Puistola kampitetaan hyökkäysalueen kulmassa.

16. min: Ranta palannut pukukopista. Nuorempi Räty pääsee kehiin.

14.49 MAALI! Kanada, 4-0. Annunen sössii ja rokotus tulee. Aidan Dudas saa huitaistua kiekon Annusen alta ja Ty Dellandrea iskee Kanadan neljännen osuman.

15. min: Aatu Räty kärsii Rannan käytöskymppiä, kun Ranta on paikattavana. Toinen Räty pitää klinikkaa Kanadan päädyssä.

13. min: Suomelle tonttia Kanadan päädyssä. Alun katastrofin jälkeen aineksia parempaan.

11. min: Tämän päivän tuomarit ovat päiväunilla. Sean Macfarlanelta ja Sergei Morozovilta hävyttömän heikko aloitus. Sampo Rannalle maila naamaan, ei jäähyä. Rannalle käytöskymppi. Suomen päävalmentaja Raimo Helminen käy todella kuumana. Ranta koppiin, naama auki. Eli 2+2-minuuttia jäi antamatta Kanadalle.

Rannan kymppi tuli siitä, että hän laukoi kiekon maalivahtia päin vihellyksen jälkeen.

11. min: Kanadan tähtipuolustaja Bowen Byram jäi sivuun sairastumisen vuoksi. Eipä ole tuo takaisku tuntunut missään mustapaidoilla.

10. min: Suomelle tipahtelee hyviä tekopaikkoja, mutta viimeistely on luokatonta.

8. min: Erholtzille loistopaikka Kanadan päädyssä. Perään Sport-hyökkääjä kampitetaan, uniset tuomarit päästävät selvän rikkeen läpi ja Lafreniere puolittain läpiajoon. Ei mene kuitenkaan sisään.

6. min: Iloinen Kanadan maalikooste tähän paikkaan:

1-0

2-0

3-0

3.55 MAALI! Kanada, 3-0. Viimeinen sammuttaa valot. Asialla Jamie Drysdale. Syöttöpiste Raphael Lavoielle.

4. min: Suomi, aikalisä. Herranen aika nyt.

3.05 MAALI! Kanada, 2-0. Hyvä alku Suomen pojilta. Superlupaus Lafreniere ja kiekko ylähyllylle. Noin. Syöttöpisteet Nolan Footelle ja Barrett Haytonille.

1.48 MAALI! Kanada, 1-0. Connor McMichael ja rannelaukaus yläkulmaan. Hieman heppoisesti. Olisi ollut otettavissa. Syöttöpiste Aidan Dudasille.

Kello 20.08: Kiekko jäässä. Suomen ja Kanadan välieräottelu käynnissä!

Kello 20.05: Ostravassa paljon punaista katsomossa.

Kello 20.04: Joukkueet valuvat jäälle. Kohta mennään.

Kello 20.02: Aiemmille sukupolville Kanada oli mörkö. Onko "näille pojille"? Ei näytä siltä!

Kello 19.59: MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntijan Petteri Sihvosen papereissa USA-voiton isoin pointti liittyi siihen, miten pelaajat sitoutuivat suomalaiseen, pohjimmaiseen pelilliseen identiteettiin.

Kello 19.57: Suomella on hyviä pudotuspelimuistoja Kanadasta vuoden takaa. Tuolloin maiden välinen puolivälieräottelu eteni jatkoajalle lukemista 1-1. Esiin astui Tappara-puolustaja Toni Utunen, joka iski 2-1-maalin.

Kello 19.55: Suomi ja Kanada kohtasivat MM-kisojen alla harjoituspelissä. Tuolloin Kanada oli parempi lukemin 4-2. Kanada ei jättänyt kuitenkaan itsestään mitenkään ylivertaista kuvaa. Kanadalla on riittänyt ongelmia myös turnauksen aikana. Yksi osoitus tästä on tyly tappio Venäjälle (0-6).

Kello 19.52: Nuorten MM-kisojen ratkaisuottelut pelataan Tshekin Ostravassa, Ostravar Arenalla. Halli vetää 9779 katsojaa. Näyttämö toimii normaalisti HC Vitkovicen kotiareenana.

Kello 19.50: Suomi tänään valkoisissa paidoissa, Kanada mustissa. Päätuomarit Sean Macfarlane ja Sergei Morozov.

Kello 19.48: Miten Suomi ja Kanada ovat pelanneet tässä turnauksessa? Molempien taival:

26.12. Kanada-USA 6-4

Kello 19.45: Suomen osalta panokset ovat selvillä. Mikäli Kanada kaatuu, tulee finaalissa vastaan Venäjä. Tappiolla luvassa on pronssiottelu Ruotsia vastaan.

Venäjä kaatoi Tre Kronorin päivän aiemmassa välierätaistossa lukemin 5-4. Ratkaisu syntyi jatkoajalla.

Kello 19.43: Nuorten Leijonien päävalmentaja Raimo Helminen oli, totutusti, hyvin rauhallinen välieräottelun alla.

– Yhdessä tekeminen ja sitoutuminen, Helminen sanoi päivän teemoista liiton sivuilla.

Kello 19.40: Kanada lähtee... vähemmän yllättävällä asenteella illan Suomi-peliin. Uholla.

Kello 19.38: Suomen joukkue petrasi selvästi alkulohkon päättäneen Sveitsi-ottelun jälkeen. Taustalla oli pelaajien keskinäinen palaveri.

Kello 19.33: Mainittu Heinola puhui "NHL-statuksestaan" Kanada-puolivälieräottelun alla. Lukko-puolustaja myönsi myös suoraan: paineet ovat tuntuneet ja näkyneet.

Kello 19.29: Seurattavat kohteet myös Suomen riveistä. Kolme pelaajaa.

Justus Annunen

Kärppä-vahti ei joutunut edes kovin kovaan testiin jenkkejä vastaan. Edessä ollut joukkue oli niin hyvä. Annunen torjui rauhallisesti ne paikat, joita jenkit pysyivät luomaan. Nyt testi on kovempi - aivan varmasti. Miten Annunen vastaa tähän? USA-ottelu oli hänelle selkeä kasvojen pesu alkulohkon Sveitsi-pelin jälkeen.

Kristian Tanus

19-vuotias Jukureiden hyökkääjä on hurmannut kapellimestarimaisilla otteillaan Suomen ylivoimassa. Tanus on tekemässä upeaa läpimurtoa ison yleisön tietoisuuteen. Nyt edessä on kuitenkin turnauksen kovin haaste. Tanus on avainroolissa siinä, että lähteekö Suomen hyökkäyspeli rullaamaan. Onko hän ytimessä?

Ville Heinola

Syksyllä NHL:ssä vierailleen Heinolan hartioilla on ollut ja on kovia odotuksia. Lukko-puolustaja on petrannut turnauksen edetessä, mutta. Vieläkin voi odottaa parempaa. Ei olisi mikään valtava yllätys, jos Heinola on tämän tämän illan ottelun näkyvimpiä pelaajia.

Kello 19.22: Keitä Kanadan puolelta kannattaa laittaa seurantaan? Kolme nostoa:

Alexis Lafreniere

18-vuotias megalupaus joutui olemaan hetken aikaa sivussa turnauksen alkuvaiheilla polvivamman takia. Lafreniere pääsi kuitenkin irti, kun tosipelit alkoivat. Kolmessa ottelussa Lafreniere on nakuttanut tehot 2+4=6. Miksi hän on sitten niin mielenkiintoinen nimi? Noh, hän sattuu olemaan suursuosikki ensi kesän NHL-draftin ykkösvaraukseksi.

Nolan Foote

Legendaarisen Adam Footen poika Nolan on riehunut tämän turnauksen aikana. 19-vuotiaan Nolanin puolivälieräottelu Slovakiaa vastaan päättyi heti alkutekijöissään, kun hän lensi pihalle. Foote vältti kuitenkin jatkoseuraamukset ja hän on taas ykkösketjun laidalla. Isokokoinen (193 cm) laituri voi olla hyvinkin melkoinen peikko Suomelle. Sen lisäksi, että hän pystyy iskemään fyysisen pelotteen pöytään, hän osaa myös pelata.

Joel Hofer

Kanadan joukkueen kysymysmerkit kohdistuvat puolustuspelaamiseen sekä hivenen myös maalivahtiosastolle. Kanadan ykköstorjujan Hoferin tilastot näyttävät, ainakin vielä, kelvollisilta. Neljä ottelua, torjuntaprosentti 92,3 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,65. Mutta. Hoferin ylle on nostettu kysymysmerkkejä, myös ikonisten kanadalaistoimittajien joukossa. Pystyykö Suomi horjuttamaan häntä?

Kello 19.15: Alta puolestaan Kanadan ketjut Suomi-otteluun.

Kello 19.10: Suomen valmennus ei ole tehnyt muutoksia ketjukokoonpanoihin USA-ottelun jäljiltä. Matias Maccelli viiletti jo puolivälierätaistossa Ville Petmanin ja Eemil Erholtzin vierellä. Antti Saarela ja Lenni Killinen puolestaan kaksikkona kolmosketjussa.