Nuoret Leijonat takoi taas kovat lukemat tauluun – näin Kazakstan-ottelu eteni

Nuoret Leijonat eli Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue kohtasi sunnuntaina MM-kisoissa Kazakstanin. MTV Urheilu seurasi pelin tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, U20 MM-kisat, Kazakstan-Suomi: 1-7 (1-2, 0-2, 0-3)

3. erä:

60.00: Päätössummeri soi. Suomelle viikonlopun toinen murskavoitto. Nihkeä alku, mutta sen jälkeen hanat auki. Puistola ykkösnimi tehoilla 2+1. Suomen osalta alkulohko päättyy tiistaina Sveitsi-otteluun.

57.59 MAALI! Suomi, 7-1. Kim Nousiainen tulee kuin piruetti päin maalia ja iskee keilapallona kiekon verkkoon.

57. min: Puistola on noussut jo turnauksen pistepörssin kärkeen. Myös ketjukaveri Tanus nakuttaa kovaa jälkeä (2+4=6).

56. min: Suomi ottaa, tästäkin, rutiinimaisen voiton mukaansa. Ei mikään paras peli, mutta riittävän hyvä.

53.49 MAALI! Suomi, 6-1. Toni Utunen levittää ja Mikko Kokkonen ampuu parin potkun jälkeen kiekon takanurkkaan.

49.01 JÄÄHY! Kazakstanille ylivoimaa, kun Aku Räty boxiin. Syynä huitominen.

47.06 MAALI! Suomi, 5-1. Puistola ja illan toinen osuma! KooKoo-hyökkääjä Odenilta mainio maltti, levitys takatolpalle, josta Puistola napauttaa kiekon verkkoon. MM-kisojen alla rajun päätällin saaneella Puistolalla kasassa jo tehot 2+1. Tappara-hyökkääjä on nakuttanut vajaaseen kolmeen otteluun seitsemän tehopistettä (4+3).

47. min: Kazakstanin ylivoimalla parhaat paikat Suomelle. Rädyn veljekset taas esillä. Isoveli Akulle loistopaikka pienten kärkiveivien jälkeen. Ei sikaria.

44.03 JÄÄHY! Rikkonaisuus jatkuu. Suomelta Peetro Seppälä boxiin, syynä estäminen.

43. min: Tunteet edelleen kohtuullisen kuumina. Kovaa painia ja vääntöä koko ajan.

Kello 17.52: Kiekko jäässä. Päätöserä käyntiin.

-------------------------------------------------------------------------

Kello 17.51: Sitten päätöserään. Jatkuuko jäähyshow? Käyvätkö tunteet kuumina?

2. erä:

40.00: Kaksi erää paketissa. Suomelta nyt hieman parempi erä. Mutta rikkonaista on, voi pojat. Rutiinivoitto tulossa Nuorille Leijonille.

39.42 JÄÄHY! Tunteet kuumina erän lopulla. Kazakstanin puolustajalta Madi Dikhanbekilta raukkamainen kyykistyminen, kun Aku Räty on tulossa taklaamaan. Räty käy kierroksilla, yllättäen. Dikhanbek jäähylle, syynä estäminen.

38. min: Jäähyjen jälkeen paine Kazakstanin päädyssä. Pitkää hyökkäystä Maccellin johdolla.

34.56 JÄÄHY! Ja sitten kahden miehen ylivoimaa Kazakstanille. Suomelta puolustaja Mikko Kokkonen istunnolle, syynä kampitus.

34.07 JÄÄHY! Se ylivoima loppui ennen aikojaan. Suomelta puolustaja Kim Nousiainen boxiin, syynä koukkaaminen.

32.47 JÄÄHY! Suomelle heti perään ylivoima. Kazakstanilta Tamirlan Gaitamirov joutuu pysäyttämään Patrik Puistolan sääntöjenvastaisella tavalla. Jäähyn syy väkivaltaisuus.

32.37 MAALI! Suomi, 4-1. Rädyltä Rädylle ja boom, boom, boom. Aku Räty petaa kärsivällisesti paikan takatolpalle, josta 17-vuotias superlupaus Aatu Räty heittää turnauksen toisen maalinsa.

31. min: Seesteisempi vaihe päällä. Koska ei ole tullut jäähyjä! Vähän näkyy nyt se, että Suomi pelasi eilen. Ei ihan paras tunnelataus päällä.

28. min: Ei ihan lähtenyt Kazakstanin ylivoima rullaamaan. Suomi paremmin pelissä kiinni.

25. min: Rikkonaista on. Suomi selvittää kuitenkin ensimmäisen alivoiman. Piiroisella ei mitään hätää tolppien välissä.

23.47 JÄÄHY! Kazakstanille 18 sekunnin kahden miehen ylivoima. Suomelta väärä vaihto. Anttoni Honka kärsimään.

22.05 JÄÄHY! Tasavajaalle mennään. Suomelta Heinola boxiin, syynä kampitus.

21.43 JÄÄHY! Suomelle ylivoimaa. Atrjom Korolyov boxiin, syynä koukkaaminen.

20.54 MAALI! Suomi, 3-1. Syksyllä Liigassa kovaa jälkeä tehneelle Matias Maccellille turnauksen avausmaali. Komea kuti takanurkkaan. Ylivoimaosuma.

Kello 16.59: Kiekko jäässä. Toinen erä käyntiin.

Kello 16.57: Sitten toiseen erään. Nyt voi odottaa Suomelta selvää tasonnostoa. Kaikki lähtee liikkeelle kiekollisesta pelaamisesta. Terävyyttä ja tahtoa.

1. erä:

20.00: Vähän heikohko alku Suomen joukkueelta. Puistolan, Tanuksen ja Odenin ketju värkkäsi kuitenkin johtoasemaan vaadittavat maalit. Mutta parempaa voi odottaa Suomelta.

19.14 JÄÄHY! Suomelle erän loppuun ylivoima. Kazakstanilta Artjom Korolyov boxiin, syynä koukkaaminen.

19. min: Ykkösketjun hyökkääjältä Matias Maccellilta loistohaku takatolpalle, jonne puolustaja Heinola teki nousua. Mutta ei aivan lisäosumaa.

17. min: Kazakstanin kapteeni Tamirlan Gaitamirov heittää näyttävästi Aatu Rädyn seinille. Suomen huippulupaus saa keräillä itseään.

15.28 JÄÄHY! Rannalle jo pelin toinen kakkonen. Tällä kertaa syynä huitominen.

14.31 MAALI! Suomi, 2-1. Terävä vastahyökkäys, Oden ampuu ja kiekko pomppii Tanuksen kautta sisään. Ja Tanuksen nimiin osuma. Odenin lisäksi syöttöpiste Puistolalle.

14. min: Sama mies taas koettelemassa Suomea. Bujalski murtautuu hyvään tekopaikkaan ja napakka laukaus kohti takatolppaa. Suomen kiekollinen peli hakee edelleen itseään. Paljon harhailua.

10.13 MAALI! Kazakstan, 1-1. Hupsista. Sinipaitaisen Kazakstanin ylivoima toimii. Andrei Bujalskilta napakka rannelaukaus etukulmasta sisään. Suomen maalivahti Piiroinen yllätetty. Bujalskin maali syntyi ylivoimalla.

9. min: Suomelle taas lupaava paikka alivoimalla. Rädyn veljekset yrittämässä, mutta kaksikosta nuoremman, Aatun viimeinen ratkaisu on pyyhkiä pölyt kiekon päältä. Mutta kun tunnollisesta kaverista on kyse, niin pölythän pitää pyyhkiä useampaan kertaan!

08.16 JÄÄHY! Suomelle pelin toinen alivoima. Sampo Ranta boxiin, syynä kiinnipitäminen.

6.02 MAALI! Suomi, 1-0. Ja Puistolahan se siellä. Tappara-hyökkääjä pääsee puttaamaan kiekon tyhjään maaliin takatolpalta Kristian Tanuksen loistavan löydön jälkeen. Ville Heinolalle toinen syöttöpiste. Puistolalla koossa jo viisi pistettä (3+2).

5.40 JÄÄHY! Suomelle ottelun ensimmäinen ylivoima, kun Puistola kaadetaan omassa päädyssä. Vladislav Saiko boxiin, syynä kampitus.

3. min: Kolmosketjun hyökkääjä Eemil Erholtz karkaa alivoimalla läpiajoon. Kazakstanin maalivahti Roman Kalmykov kestää.

1.30 JÄÄHY! Hermostunut alku Suomelta. Ja typerä jäähy heti toisella minuutilla. Puolustaja Hatakka boxiin, syynä estäminen.

Kello 16.08: Kiekko jäässä. Ottelu käynnissä.

Kello 16.06: Tuosta vielä molempien joukkueiden kokoonpanot:

Kello 16.03: Suomi pelaa alkulohkon ottelunsa Tshekin Trinecissä. Halli on Werk Arena, joka vetää 5400 katsojaa.

Nuoret Leijonat tänään vaaleissa paidoissa, Kazakstan tummansinisissä.

Kello 16.02: Nuorilla Leijonilla on jäljellä vielä kaksi alkulohkon kamppailua. Tämän päivän Kazakstan-ottelu sekä päätöstaisto Sveitsiä vastaan, joka käydään tiistaina. Puolivälierät pelataan torstaina, välierät lauantaina ja mitalipelit sunnuntaina.

Kello 15.59: Nuorten MM-kisoissa pelataan tänään vain kaksi ottelua. Suomen ja Kazakstanin lisäksi tulessa ovat Yhdysvallat ja Venäjä.

16.00 Kazakstan-Suomi
20.00 USA-Venäjä

Kello 15.56: Nuorten MM-kisojen A-lohkossa Suomi on tällä hetkellä toisena, neljällä pisteellä. Ykkösenä on Ruotsi (5 pistettä). Sen jälkeen tulevat Sveitsi (3) ja Slovakia (3), ennen Kazakstania, jolla nykytilanne on kojomainen (0).

Kazakstan piti Slovakian tiukoilla perjantain ottelussa. Tuolloin Slovakia oli parempi lukemin 3-1. Kazakstanin toinen tappio tuli Sveitsille (3-5).

B-lohkossa tilanne on todella kutkuttava. Kaikki maat ovat tällä hetkellä kolmessa pisteessä.

Kello 15.54: Päävalmentaja Helmisen mukaan Rätyjen ja Rannan ketjua ei kannata odotella kokonaisuudessaan ylivoiman puolelle. Taustalla on selkeä suunnitelma.

Kello 15.50: Rätyjen ja Rannan ketju on Nuorten Leijonien iso ilonaihe. Pieni kysymysmerkki liittyy nyt siihen, että miten Suomen peli kehittyy turnauksen aikana? Vastustajien taso kun on... heikohko, myös tänään.

Kello 15.45: Keitä kannattaa seurata tämän päivän Kazakstan-ottelussa? Muutama nosto Suomen joukkueen puolelta:

Patrik Puistola

Kaikessa hiljaisuudessaan Tappara-hyökkääjä Puistola on aloittanut turnauksen mainiosti. Kahdessa ottelussa neljä tehopistettä (2+2). Puistolan tarina kantaa kuitenkin pidemmälle kuin vain Ruotsi- ja Slovakia-otteluihin. Turnauksen alla 18-vuotias hyökkääjä koki rajun tärskyn, kun hän jäi Ilves-hyökkääjän Panu Miehon rajun taklauksen alle. Pää jäähän, verilammikko ympärillä. Puistola kuitenkin toipui nuorten kisoihin, jossa meno on ollut lennokasta. Hyvä näin.

Räty-Räty-Ranta

Superketju-nimitys on validi, sillä kolmikolta on nähty äärimmäisen lupaavia otteita matkan varrella. Mikä tekee ketjusta niin hyvän? Monipuolisuus. Se, että jokainen heistä tuo peliin omia mausteita. Ranta dynaamisuudellaan ja röyhkeällä haastamisellaan, Aku Räty monipuolisuudellaan ja armottomalla työmoraalillaan sekä Aatu Räty loistavalla kiekollisella osaamisellaan.

Ville Heinola

Jos joltain voi kaivata vielä tasonnostoa, on Heinola se pelaaja. Lukko-puolustaja ei ole ollut vieläkään aivan parhaimmalla tasollaan. Kazakstan-ottelussa vierelle tulee Santeri Hatakka. Nyt Heinola on vielä kiekollisemmassa roolissa. Kuinka isoksi hahmoksi hän nousee?

Kello 15.33: Kanadan leiristä nähtiin myös hyvin kyseenalaista toimintaa. Ottelun jälkeen Kanadan joukkueen kapteeni Barrett Hayton ei riisunut kypäräänsä Venäjän kansallislaulun aikana. Venäläiset eivät tästä tykänneet ja moni pelaaja ei suostunut kättelemään Haytonia.

Hayton selitteli käytöstään jälkikäteen:

Kello 15.31: Nuorten MM-kisojen isoin yllätys ja isoin shokki nähtiin lauantaina ilalla, kun turnauksen suurin mestarisuosikki Kanada sai pahan selkäsaunan Venäjältä. Lukemat? 0-6. Tai 6-0 Venäjän hyväksi.

Kello 15.29: Vaikka Suomi latoi kahdeksan maalia Kazakstanin verkkoon, niin siltikään, ja toisaalta ihan syystä, päävalmentaja Raimo Helminen ei ollut täysin tyytyväinen. Suomi hölmöili pelin alkuvaiheilla, tarjoten herkullisia saumoja Slovakialle.

Kello 15.24: Slovakia-ottelussa Suomen nimellinen nelosketju Räty-Räty-Ranta pisti tuulemaan. Mutta minkä takia ketjun peli rullaa niin hyvin? Kolmikosta Aku Rädyn näkemykset:

Kello 15.18: Suomi pelaa myös tänään sunnuntaina 11 hyökkääjällä. Asetelma on voimassa koko lopputurnauksen ajan, Rasmus Kuparin loukkaantumisen takia.

Suomen hyökkäysketjut ja yhdistelmät eivät koe muutoksia lauantain jäljiltä. Sen sijaan puolustuksessa tapahtuu pieniä muutoksia. Santeri Hatakka nousee nyt Ville Heinolan rinnalle. Anttoni Honka on puolestaan neljännessä pakkiparissa Peetro Seppälän kanssa.

Maalilla torjuntavastuuta kantaa Kari Piiroinen.