Nuoret Leijonat mitalipeleihin! Näin USA-jättiyllätys rakentui

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomi kohtasi puolivälierissä USA:n. MTV Urheilu seurasi puolivälierätaiston tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, U20 MM puolivälierät, Yhdysvallat-Suomi: 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)

3. erä:

60.00: Se on siinä. Nuoret Leijonat kaataa kisojen ison mestarisuosikin, USA:n. Annuselta loistopeli maalilla, Oden ratkaisijana Tanuksen loistavasta syötöstä. Suomi kohtaa välierissä joko Kanadan tai Venäjän.

59.57 JÄÄHY! USA:lla pettää kasetti. Tähtihyökkääjä Oliver Wahlstrom taklaa Suomen Ville Petmania päähän. 5+20.

58.45 JÄÄHY! Ai, ai, ai. Dramaattinen loppu. Suomelta Antti Saarela boxiin, syynä huitominen. Ja Knight lähtee pois maalilta. USA hakee tasoitusta kuudella neljää vastaan.

59. min: Tanukselle loistopaikka USA:n päädyssä. Yritys niukasti yli.

59. min: Kaksi viimeistä minuuttia menossa. Jättiyllätys lähellä. USA oli selkeä ennakkosuosikki tähän otteluun.

57. min: Suomi pysyy yhä hyvin kiekossa. USA ei meinaa päästä hyökkäysalueella ytimeen.

55. min: Mikäli Suomi voittaa, tulee puolivälierissä vastaan joko Kanada tai Venäjä. Vastustaja selviää iltaottelun perusteella. Mikäli Ruotsi voittaa Tshekin, pelaa Suomi silloin Kanadaa vastaan. Mikäli taas Tshekki on parempi, on Suomen välierävastus silloin Venäjä.

54. min: Peli Suomen kontrollissa. USA ei meinaa päästä vaarallisille paikoille.

51. min: Annunen jatkaa varmoja otteita Suomen maalilla. Kärppä-vahdilta upea kasvojenpesu menossa heikon Sveitsi-ottelun jälkeen.

49. min: Suomelta jatkuvasti vaarallisia vastahyökkäyksiä USA:n päätyyn.

45. min: Odenille turnauksen kolmas maali (3+3=6). Oden on väläytellyt syksyn aikana KooKoon liigajoukkueessa.

44.23 MAALI! Suomi, 1-0. Tanukselta upea "no look -syöttö" ja Joonas Oden painaa kiekon yläkulmaan! Tanukselta taas kapellimestarimaisia otteita. Oden hereillä neliön keskellä ja lötä pönttöön. Toinen syöttöpiste Heinolalle. Osuma syntyi ylivoimalla.

43.34 JÄÄHY! Suomelle ylivoimaa, kun Jack Drury kampittaa Ville Petmanin Suomen alueella.

43. min: USA:lla vaarallinen tontti Annusen maalin tuntumassa. Suomi kestää, yhä.

41. min: Puistola-Tanus-Oden -ketju luo heti loistavan paikan USA:n maalille. Tanus heittää korkean syötön takatolpalle ja Oden yrittää huitaista kiekon ilmasta sisään.

Kello 20.19: Kiekko jäässä. Puolivälieräottelun kolmas erä käyntiin.

-----------------------------------------------------------------------------

Kello 20.17: Joukkueet valuvat jäälle. Saako Suomi palkinnon hyvälle pelilleen? Vai rokottaako USA?

2. erä:

40.00: Tasaista on! Taululla kaksi kojoa eli 0-0. Suomi pelaa turnauksen parasta peliään. Pikkuisen vielä dynaamisuutta viimeiseen silaukseen, eli hyökkäyspään ratkaisuihin.

38. min: Suomen ykkösketjun hyökkääjä Matias Maccelli nousee lupaavasti kohti USA:n maalia. Mutta mihin jää veto? Tuanoi. Ilves-hyökkääjä sortuu nyt kiemurteluun ja kaarteluun. Ytimeen, kuteja!

37. min: Nyt vaakakuppi kääntynyt selvästi USA:n suuntaan. Paine Suomen päädyssä.

36. min: USA:n puolustajalta Zac Jonesilta napakka viivakuti. Ylärima! Nyt ollaan lähellä.

34. min: Suomi koko ajan hivenen niskan päällä kenttätapahtumien osalta. Ei saa USA peliään käyntiin.

30. min: Suomi kestää. USA:lla muutama hyvä aihio. Nuorten Leijonien alivoima on ollut koko turnauksen parasta.

27.20 JÄÄHY! USA:lle ylivoimaa. Suomelta Erholtz boxiin, syynä koukkaaminen.

28. min: Nyt puolestaan Sampo Ranta puolittaisessa läpiajossa. USA:n puolustajalta Spencer Stastneyltä todella hieno puolustuspeli. Stastney polkee Rannan kiinni ja torppaa kiekon pois suomalaishyökkääjän lavasta ennen laukausta.

27. min: Voi, voi, voi, voi. Suomelle kolmella yhtä vastaan -hyökkäys. Maccelli hakee oman yrityksensä. USA:n maalivahti Knight kestää. Suomen U20 -joukkue on nyt tuhlaajapoikien kerho.

25. min: Suomen puolustaja Nousiainen luo Nuorten Leijonien erän alun parhaan paikan. Pieni nousu ja terävä kuti. Ei sikaria. 0-0.

22. min: USA:lta terävä alku toiseen erään. Annusta testataan.

Kello 19.29: Kiekko jäässä. Toinen erä käynnissä. Suomelle myös hyviä uutisia. Erholtz mukana. Beecherin aivopieru ei onneksi maksanut kovaa hintaa Suomelle.

Kello 19.28: Joukkueet valuvat jäälle. Kuuma avauserä alla. Kutkuttavaa nähdä, että miten tästä jatketaan.

1. erä:

20.00: Suomi ei onnistu erän lopun ylivoimalla. Ensimmäinen kaksikymppinen paketissa. Suomi vahvasti mukana pelissä. Aloitteellinen ja ryöhkeä. USA:lla meni jopa ihon alle sinipaitojen isot taklaukset. Beecheriltä järkyttävä ylilyönti.

16.37 JÄÄHY! Tunteet kuumina! USA:n hyökkääjältä John Beecheriltä järjetön törkytemppu. Beecher taklaa selästä Suomen hyökkääjää Eemil Erholtzia, joka on laidan lähettyvillä. Erholtz lentää naama edellä päin laitaa. Ja vain kaksi minuuttia! Uskomatonta.

15. min: Suomelta myös kelvollisia yrityksiä suorahyökkäyksistä. Hieman kaukaa tulee koko ajan. USA puolustaa terävästi keskustaa.

11. min: USA:lle hyvä paikka suorahyökkäyksestä, ohjurin kautta. Annunen kestää.

Kello 18.51: Kanada voitti oman puolivälieräottelunsa Slovakiaa vastaan lukemin 6-1.

9. min: Se siitä ylivoimasta. Pari hyvää tonttia, mutta ei vapauttavaa avausosumaa.

6. min: Suomelle heti lupaavaa tonttia ylivoiman alkuun. Ville Heinolan oiva siniviivalaukaus tuottaa vaikeuksia USA:lle.

04.46 JÄÄHY! Suomen ykkössentteriä Antti Saarelaa rikotaan. USA:n Alex Turcottelle 2+2-minuuttia korkeasta mailasta.

3. min: USA:lta ensimmäiset yritykset Suomen maalivahtia Annusta päin. Kärppä-vahti rauhallisena. Ei turhaa hötkyilyä.

2. min: Kristian Tanukselta raju vastataklaus USA:n Jack Druryyn. Ei ollut ulosajo kaukana, kun Tanuksen kyynärpää nousee Druryä naamaan.

Kello 18.38: Kiekko jäässä. Puolivälierätaisto käyntiin.

Kello 18.35: IIHF:n tutut musiikit pauhaavat. Joukkueet jäälle. Puolivälieräottelu valmis alkamaan.

Kello 18.30: Suomen ykkösylivoima on ollut iskussa jo usean ottelun ajan. Sieltä löytyy Nuorten Leijonien iso ase. Tähän päälle koko joukkueen selkeä tasonnosto ja asenteen korjaus. Näistä elementeistä rakentuu Suomen keitos puolivälieräotteluun.

Kello 18.28: Tänään pelataan kaikki neljä puolivälieräottelua. Näistä ensimmäinen käytiin jo keskipäivällä, kun Venäjä kaatoi Sveitsin 3-1.

Kanada on puolestaan kaatamassa Slovakian. Kolmannen erän lopulla tilanne on 6-1.

Muut puolivälieräottelut:

18.30 USA-Suomi
21.00 Ruotsi-Tshekki

Kello 18.27: Suomi jatkaa pelejään Trinecissä, jossa se tahkosi myös alkulohkon kamppailut. Näyttämönä toimii Werk Arena, joka vetää 5400 katsojaa.

Suomi sinisissä paidoissa, USA valkoisissa.

Kello 18.25: Miten Suomi ja USA ovat pelanneet tähän mennessä? Molempien taival:

26.12. Kanada-USA 6-4

Kello 18.20: MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen nostaa myös saman kaverin esille. Eli Annusen.

Kello 18.15: USA:n puolella on ympyröity yksi nimi. Justus Annunen. Sveitsi-ottelussa epäonnistunut Annunen loisti turnauksen alkuvaiheilla. Nyt Kärppä-vahdilta vaaditaan huippuotteita.

Kello 18.10: Alla puolestaan USA:n kokoonpano. Knight maalissa, huippuvaarallinen Zegras-Kaliyev -tutkapari kakkosketjussa.

Kello 18.05: Suomi joutuu painimaan nyt valtavan haasteen kanssa. Yhdysvalloilla on äärimmäisen laadukas joukkue jalkeilla tämän vuoden turnauksessa.

Kolme nostoa USA:n pelaajistosta:

Trevor Zegras

Zegras johtaa koko turnauksen pistepörssiä varsin komeilla tehoilla: 0+9. Tehojen takana on ollut varsin selkeä teema: Zegras on ollut USA:n hyökkäyspelin dynamo. Viime kesän NHL-draftissa Anaheim Ducksiin (1. kierros, #9) päätynyt Zegras on muodostanut loistavan kaksikon erityisesti hyökkääjä Arthur Kaliyevin kanssa. Näiden veljien kanssa Suomi saa olla tarkkana.

Oliver Wahlstrom

USA:n riveissä on muutamia pelaajia, jotka olivat häviämässä viimekertaisten kisojen finaalia Suomelle. Wahlstrom on yksi näistä. Tämän jälkeen huippuluokan maalintekijä Wahlstrom on saanut tililleen muun muassa yhdeksän NHL-ottelua. Tshekin turnauksessa hän ei ole erottunut vielä kunnolla jenkkien ryhmästä. Neljään peliin viisi (1+4) tehopistettä on kelvollinen saldo. Wahlstrom on kuitenkin loistava esimerkki siitä, miten Yhdysvalloilla on vielä käyttämätöntä tulivoimaa.

Spencer Knight

Mutta jos on USA:lla paljon hyvää, niin mukana on myös muutamia kysymysmerkkejä. Viime kesän NHL:n varaustilaisuudessa vuorolla 13. Florida Panthersiin päätynyt Knight on yksi näistä. Knight ei ole missään nimessä vakuuttanut alkulohkon aikana. Kolme ottelua, keskimääräisesti kolmea maalia per peli selän taakse (2,96) ja torjuntaprosentti vain 89,5. Kyllä, USA pelasi kovassa lohkossa, mutta tässä on yksi Suomen iskunpaikka.

Kello 17.55: C Moren jääkiekkoasiantuntija Karri Kivi laukoi suorat sanat Tulosruudussa Nuoriin Leijoniin liittyen. Höpöttely poies ja tekojen pariin!

Kello 17.50: Sveitsi-ottelu nostatti ilmoille isoja kysymysmerkkejä. Mihin Nuoret Leijonat ovat oikein menossa? Pelaajisto puhui jopa asenneongelmasta.

Kello 17.45: Suomen kokoonpanossa ei tapahdu yhtään muutosta Sveitsi-ottelun jäljiltä. Tiistaina haparoinut Justus Annunen jatkaa tolppien välissä.